Žetva pšenice u Hrvatskoj

 

OTKUPNA CENA ZA RATARE NEPOVOLJNA

Zagreb/Osijek, 27.06.2022.

U Hrvatskoj (u Slavoniji) u toku je žetva pšenice, a ratari ne znaju koja cena će biti u otkupu. Predsednik Poljoprivredne komore Hrvatske Mladen Jakopović je najavio mogući otkup po 2,4 kune /kg (37,39 din/kg) za prvu klasu pšenice i naveo da to nije i konačna cena, kao i da ne zna šta će biti, jer je cena na nekim berzama u svetu u blagom padu. I pre ove izjave u centralnom dnevniku HRT ratari su, nezadovoljni ponudom kupaca, tražili da se za prvu klasu plaća 3,0 kuna/kg (46,74 din/kg) i kako rekoše „bez ove cene smo propali”. Poljoprivrednici u Hrvatskoj kao razlog za traženu cenu – 3 kune nalaze u činjenici da su imali skuplju proizvodnju nego lani, jer su neki troškovi utrostručeni, rod će biti umanjen, a i ukupno je posejano manje pšenice.Proizvođači kažu da im prihrana pšeničnih polja nije uspela,  jer nije bilo vlage, a kasnije kiše nisu više uticale na kvalitetan razvoj pšenice.

I pored svih teškoća, Hrvatska će proizvesti oko 1.150.000 tona hlebnog zrna, a za godišnju potrošnju iskoristiće oko 400.000 tona. Ratari predlažu da mlinari i država otkupe 500.000 tona, a da se preostali rod proda u izvoz. Već su se javili mlinari iz BiH, Crne Gore i Makedonije. Kako saznaje „AgroServis plus”, u Hrvatskoj još nisu pronašli model po kome mogu da ostvare kupovinu pšenice za potrebe prerade u brašno i hleb, čime bi se stvorila prehrambena sigurnost i nezavisnost od tržišta u budućnosti. Vezano za potrošače ministarka poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković izjavila je da će građani imati sigurnost u nabavci hleba i da ne treba da brinu.

Iskusni ratari iz Slavonije kažu da je još uvek neizvesno šta će se zaista dogoditi sa njihovom pšenicom koju nude za tržište, ali da neće prihvatiti potez da neko otkupi jeftino zrno, a kasnije proda skupo. Trenutno prerađivači i izvoznici odmeravaju potrebe kupaca u inostranstvu i još nemaju saznanje o tome ko može i koliko platiti pšenicu iz Hrvatske. Glavni igrači nisu spremni da zrno kupe po ceni sa kojom  ne mogu da ostvare zaradu. Zapravo, i oni čekaju kako će se razvijati pražnjenje lagera sa ogromnim količinama zrna u Ukrajini i Ruskoj federaciji. To razumeju i ratari i očekuju da se „otčepi” ovo tržište i krene trgovina. Sadašnja cena od 275 evra/toni u nekim zemljama Evropske unije neće se zadržati, po procenama dobrih poznavalaca tržišta, ali se ne zna u kom pravcu će se krenuti.

U Poljoprivrednoj komori Hrvatske uskoro očekuju rasplet oko cene pšenice i ističu da će to biti lakši posao nego što je poboljšanje stanja u stočarstvu, a pogotovo u živinarstvu, koje je na kolenima. Hrvatska je izuzetnim subvencijama pomogla stočare, ali u odnosu na cene troškova proizvodnje, sada se pokazalo,  to je bilo nedovoljno. Na drugoj strani potrošači se žale na visoke prodajne cene finalnih proizvoda, a pogotovo živinskog mesa.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---