„ZNAJE IMANJE” ZA ZDRAVU HRANU I ŽIVOT

 

Beograd, 27. decembar 2019.

Autorka emisije „Znanje-imanje” javnog servisa Jasmina Nikitović Stojičić ostala je dosledna dobroj orijentaciji ovog programa, kojim afirmiše potrebu i uslove za proizvodnju zdrave hrane bitne za zdrav život.

U poslednjoj ovogodišnjoj emisiji, snimljenoj u Radmilovcu, autorka je okupila dvadesetak učesnika da bi svako od njih o zdravoj hrani i takvoj proizvodnji poslao svoju poruku.

Tako su dr Luka Radoja, stalni član ekipe „Znanje imanje”, dr Gordana Radović, direktor lista „Poljoprivrednik” i Čedomir Keco, glavni urednik lista „Gazdinstvo” svoju priču vezali za brigu o kvalitetu zemljišta, neophodnosti pčela u prirodi i govedarstvu, kao ključnom faktoru u očuvanju prirodnih resursa.

Dr Luka Radoja, dr Gordana Radović i Čedomir Keco

Emisija „Znanje imanje” je ove godine predstavila pomalo zapostavljeni način gajenja goveda u sistemu krava- tele, koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao značajan segment u razvoju ove grane. Uz podsticaje koji se izdvajaju i aktivnost Proizvodne grupe odgajivača  tovnih rasa, u okviru Udruženja „Agroprofit”, broj kvalitetnih priplodnih tovnih rasa se iz dana u dan povećava. Najviše naših farmera se odlučuje za gajenje hereforda, šarolea i angusa, ali je sve veći broj u ovom sistemu i simentalske rase.

Odgajivači tovnih rasa šansu za svoj opstanak vide u izvozu, ali i brendiranju proizvodnje – juneće meso iz prirode.

Jasmina Nikitović Stojičić