četvrtak, april 18Agro servis

Belgijski poljoprivrednici blokirali glavne puteve širom zemlje

Belgijski poljoprivrednici, koji traže ustupke vlade kako bi obezbedili bolje cene za svoje proizvode i smanjenje birokratije potrebne za obavljanje posla, blokirali su u sredu, 31. januara, glavne puteve širom zemlje u pokušaju da poremete trgovinu u glavnim lukama.

Izvor: Agrosmart

Nekoliko stotina traktora je tokom skupova, koji se održavaju četvrti dan i deo su poljoprivrednih protesta širom Evropske unije, zakrčilo saobraćaj širom Belgije, zemlje od 11,5 miliona stanovnika.

Zbog protesta poljoprivrednika više stotina hiljada Belgijanaca suočava se sa problemima u transportu, koji su uticali na njihov dolazak na posao, a nekima su otkazani pregledi kod lekara. Poljoprivrednici planiraju da u četvrtak protestuju ispred sedišta EU tokom samita lidera vlada.  Vlada belgijanskog premijera Aleksandera De Kroa oprezno se odnosi prema protestima, koji su uglavnom bili mirni, uprkos neprijatnostima koje izazivaju, prenosi AP.

„Važno je da ih slušamo“, rekao je De Kro.

On je istakao da se poljoprivrednici suočavaju sa ogromnim izazovima, među kojima su prilagođavanje klimatskim promenama i borba protiv zagađenja životne sredine.

De Kro, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, naveo je da će se baviti pitanjem poljoprivrednika tokom samita lidera u četrvtak, tokom kojeg će glavno pitanje biti obezbeđivanje finansijske pomoći Ukrajini.