nedelja, jul 14Agro servis

Kod Sente počala gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

IZVOR: POLITIKA FOTO: Agroservis

Izraelska kompanija Nofar Energy započela je danas u Adi kod Sente gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage 26 megavata.

Kako je rečeno tim povodom na konferenciji za medije u Beogradu,  ova investicija je vredna 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od ‪33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Naglašeno je da će po ukupnom kapacitetu, ovo biti najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Solarna elektrana će se prostirati na  30 hektara u u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini u mestu Ada.

Generalni direktor kompanije Nofar Adria Yoav Shafrir kazao je da je opredeljeno da se u fazi izgradnje ove elektrane angažuje Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta.

„U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2“, rekao je on, preneo je Tanjug.

Procena je, kako je naveo, da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, kao i očuvanju šuma u obimu većem od 7.000 hektara, te 581.000 stabala u  periodu od 10 godina.

FOTOGRAFIJA: Agroservis. Na plodnoj oranica nedaleko sela Utrine na vise od 100 hektara, koliko je prodala opština Ada kompaniji iz Zemuna sada grade izraelci solarni park.
Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala