nedelja, april 14Agro servis

KOME RESOR POLJOPOPRIVREDE? U IGRI TANASKOVIĆ, NEDIMOVIĆ, GLAMOĆIĆ, ANĐELKOVIĆ, CVETKOVIĆ…

Nijedno formiranje Vlade u novije vreme ne protiče bez špekulacija o tome ko će biti premijer, a ko u ministarskim kabinetima. Među poljoprivrednicima, tema broj jedan je ime budućeg ministra njihovog resora, kao i premijersko mesto. Da li je to tema i kladionica, nije nam poznato, ali 5 – 6 imena kruži među paorima o novom premijeru i ministru poljoprivrede. Za prvog čoveka vlade najviše se pominje Siniša Mali. Mnogi su prepoznali da će u takvoj postavci Jelena Tanasković voditi poslove poljoprivrede, a tvrde da se i lako primećuje da i ona to očekuje. Ipak, ne zaboravljaju da je ostala dužna pojedine isplate iz minule godine, a da najavljena obećanja tokom izborne kampanje nije pretočila u uredbu. Saradnici oko nje kažu da je njen opstanak u Nemanjinoj zagarantovan. Ako se to dogodi, onda nije dobro za poljoprivredu da na čelu skupštinskog Odbora za poljoprivredu ponovo ostane poslanik Marijan Rističević, sa kojim ministarska Tanasković, izgleda, i ne govori. Čak su i prebrojavali koje udruženje poljoprivrednika za koga od njih navija. Ko će dobiti podršku, znaće se uskoro.

agroservisplus Jelena Tanaskovic

Ministarka je naljutila Rističevića izjavom da smo imali uspešnu poljoprivrednu godinu, što se, nažalost, nije zaista i dogodilo. Ako je reč o opštem uspehu agrara, odgovornost imaju oboje. Kako narodu objasniti da za prolećnu setvu uvozimo polovinu semena za kukuruz, 80% suncokreta i celokupne seme za šećernu repu, i sve to pored postojanja dva državna instituta upravo za tu proizvodnju!? Kada uvozimo seme po toni je u proseku skuplje za oko 2.000 evra nego kada ga izvozimo. Sertifikovano seme pšenice imamo za nešto manje od 300.000 hektara. Ako novu žetvu dočekamo sa više od 1.000.000 tona hlebnog žita na lageru, onda je pitanje za sve – uz stanje stočarstvu, kuda plovi naš agrarni brod?

Jelena Tanasković

Polovinom godine je potrebno da se pojavi prva verzija Strategije razvoja poljoprivrede u Srbiji, ali o tome se još ne govori. Ima onih koji ovaj posao čekaju zbog honorara, ali je više takvih koji konačno očekuju definisanje agrarne politike i neophodnih mera. Poslednji doneti budžet je potvrdio da novca ima skoro dovoljno za sve, ali pojedini sektori i dalje propadaju. Prosek mleka po kravi koji država premira je 4.000 litara.

agroservisplus Branislav Nedimovic

Ko će sastavljati novi kabinet Ministarstva poljoprivrede je važno pitanje. Ovaj deo državne administracije ne sme biti “laboratorija” za dokazivanje nestručnih kadrova, niti stanica za partijske poslušnike. Praksa je pokazala da bez stručnog tima koji zna da sluša narod nema napretka u poljoprivredi.

Branislav Nedimović

Među imenima koja su deljena putem interneta za sastav nove Vlade napisano je i Branislav Nedimović, bivši ministar poljoprivrede, sa najdužim stažom za poslednje dve decenije. Da je taj predlog nekome smetao, a to znači da je ozbiljno shvaćen, pokazala je reakcija u javnosti. Iz fioke su izvadili priču o saobraćajnoj nesreći Nedimovića od pre dve godine. Da je reč o montaži pokazalo je to što je tekst iz NIN-a najavljen u drugom listu, kada NIN, koji mu je posvetio prvu stranu, još nije ni bio na kiosku.

agroservisplus Zoran Andjelkovic

Ime novog šefa u Ministarstvu poljoprivrede zavisi od toga kome će biti dodeljen resor. Ako pripadne Dačićevoj partiji, dva imena su u igri – Zoran Anđelković, iskusan političar i omiljen u narodu i doktor Slobodan Cvetković, bivši ministar privrede i direktor Novosadskog sajma, sposoban menadžer.

Zoran Anđelković

agroservisplus Slobodan Cvetkovic

Poljoprivrednici sve više na čelu ovog resora vide i profesora Dragana Glamoćića, koji je obavljao kratko tu funkciju, a poslednjih dana veoma je tražen u medijima i među farmerima da objasni kada će se zaustaviti pad stočarske proizvodnje. Uz saglasnost predsednika Vučića, doktor Glamoćić je u kabinetu Jelene Tanasković bio savetnik, ali mu je ona ubrzo zahvalila na saradnji.

Slobodan Cvetković

Političke partije, kao Savez vojvođanskih Mađara i još neke, nisu zainteresovane za ministarsko mesto, već za pomoćnike i sekretare.

agroservisplus Dragan Glamocic

Sve do dana izbora Vlade biće raznih kombinacija. Zbog toga, najavljena rasprava o tome šta se očekuje od kabineta ministra poljoprivrede u narednim godinama, koja se priprema u Zadružnom savezu Srbije, uz učešće udruženja “Agroprofit”, zaslužuje punu pažnju.

Dragan Glamočić

Inače, vreme je pokazalo da ministri  ne postanu oni koji se vrte po medijima u prognozi, već oni koje zna mali broj moćnih. Ko je mogao da predvidi da će jednog dana Jelena Tanasković biti ministarka poljoprivrede?