nedelja, april 14Agro servis

Ministarka Tanasković: Ulažemo u poljoprivredu 600 miliona evra, pre svega u mala i srednja gazdinstva

IZVOR:RTS

Plan razvoja Srbije „Skok u budućnost – EKSPO 2027“ uključuje i poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače. Planira se rast subvencija od 70 odsto, a država će najviše pažnje posvetiti stočarima. Cilj je da se stočni fond ne samo sačuva već i uveća, a prvi efekti se očekuju do kraja godine, rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ono što je započeto prošle godine biće nastavljeno u ovoj godini, a kako naglašava ministarka poljoprivrede ulaganja u poljoprivredu ići će uzlaznom linijom do 2027.godine.


Ono što je započeto prošle godine biće nastavljeno u ovoj godini, a kako naglašava ministarka poljoprivrede ulaganja u poljoprivredu ići će uzlaznom linijom do 2027.godine.

Razgovor Ivane Tatomir Čkonjević sa Jelenom Tanasković

„Mi smo povećali sve subvencije za 60 odsto u nekim sektorima, ali planiramo da idemo dalje. Ulaganje u poljoprivredu biće oko 600 miliona evra i ta sredstva su namenjena pre svega malim i srednjim gazdinstvima, razvoju ruralnog turizma i infrastrukture. Tehnološki razvoj je veoma važan kako bi naša poljoprivreda bila održiva i konkurentna“, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministarka kaže da država podržava one koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a poseban akcenat je stavljen na stočarstvo.

„Prošle godine uvezli smo najkvalitetnija grla, a našim stočarima ćemo davati i seme. Naš cilj nije samo očuvanje, nego i povećanje stočnog fonda, i nadamo se prvim efektima do kraja godine i rast od 5-8 odsto“, rekla je ministarka poljoprivrede.

U 13 opština meštani će dobiti vodu, reč je o manjim selima, i na taj način preko 50.000 ljudi imaće vodu.

Kada je reč o navodnjavanju ove godine radiće se sanacija ili izgradnju novih sistema navodnjavanja na 108.000 hektara.

Pre svega reč je o Sremu, Banatu i Bačkoj i tamo će se raditi 103.000 hektara, zatim u Topoli, Požarevcu, Šapcu i Negotinu, ali i drugim opštinama, svuda gde su projekti spremni. Navodnjavanje je ključno za našu poljoprivredu,  jer uz to ne može da se desi da proizvodnja podbaci“, rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.