četvrtak, april 18Agro servis

Govedarstvo – gde je naša kravica – NASTAVAK SNAŽNE PODRŠKE STOČARSTVU – DRŽAVA FINANSIRALA NABAVKU VISOKOKVALITETNIG SEMENA


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković danas je obišla Stočarsko veterinarski centar Velika Plana, gde je isporučeno 10 vrhunskih priplodnih bikova simentalske rase, poreklom iz Nemačke.

SVC Velika Plana je centar sa bogatom tradicijom i dokazanim kvalitetom u oblasti proizvodnje i distribucije genetskog materijala priplodnih bikova i nerastova i u prethodnom periodu je uz pomoć Ministarstva i Vlade obnovljen.

„Kao i sve drugo što je urađeno u 2023.godini u oblasti poljoprivrede, tako je sada i Stočarsko veterinarski centar u Velikoj Plani, koji je na žalost bio potpuno devastiran, dobio svoje novo ime, u smislu novih mogućnosti za dalji opstanak i rad. Svi dugovi su rešeni, sve smo izmirili, kao i zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24. Isplaćeni su i svi dobavljači“, kazala je ministarka Tanasković
„Danas smo ovde jer su stigli novi bikovi. Ono zbog čega sam lično posebno srećna je da je Ministastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz konkurs za kvalitetna priplodna grla, finansiralo 50 posto nabavke ovih bikova vrhunskog kvaliteta. U pitanju je 10 novih bikova simentalske rase, a očekuje se da ubrzo, ovde u stočarsko-veterinarski centar u Plani, stignu još tri bika holštajn rase“, rekla je ministarka.

Kako je ministarka napomenula Ministarstvo je sprovodeći program mera za unapređenje stočarstva donelo odluku da kao jedna od mera unapređenja govedarstva iduće godine budu omogućene subvencije u vidu besplatne isporuke visoko kvalitetnih semena elitnih bikova.

agroservisplus ministarka poljoprivrede Jelena Tanaskovic podrska stocarstvu


Time će naši stočari dobiti jedinstvenu priliku za nabavku vrhunskog semena o trosku države. Subvencionisaće se dve doze semena po jednom grlu.
„Od januara 2024. sledi novi javni poziv i nove mere za naše stočare gde, država poklanja dve doze semena po grlu za svako osemenjavanje“, dodala je Tanasković.

„U svakom segmentu radimo kako bi zaista pokazali stočarima i generalno poljoprivrednim proizvođačima, koliko su nam bitni i koliko vodimo računa o njima. I zato želim da se zahvalim svim ovim ljudima koji su zaposleni ovde, kao i novom menadžmentu koji je podigao celu ovu priču, što veruju i što su ovde ostali. I sada imamo farme ovde koje su prazne, a ja se iskreno nadam da će, već sledeće 2024.godine, kada budem u novoj poseti, ovo biti dosta punije“, rekla je Tanasković.

Direktor Stočarsko veterinarskog centra u Velikoj Plani Željko Radukić istakao je kako su država i resorno ministarstvo dosta uradili da se ovaj centar obnovi i podigne na noge.
„Zahvaljujem se Vladi i ministarki za neizmernu podršku koju su nam dali kako bismo nastavili da funkcionišemo. Zahvaljujući pomoći države, stigli su nam visokokvalitetni bikovi iz Nemačke. Genetski doprinos je praktično zona kroz koju ovaj centar funkcioniše i koji se direktno odnosi na razvoj stočarstva“, rekao je Radukić.
„Nadam se da će genetika koju smo doneli, doprineti da u narednim godinama naši stočari mogu efektnije i profitabilnije da proizvode i budu zadovoljni rezultatima svog rada. Genetski doprinos je možda samo jedna od stvari, ali je nezaobilazna karika u tom procesu i veoma mi je drago da na ovaj način dajemo doprinos  srpskom stočarstvu“, rekao je direktor Stočarsko veterinarskog centra u Velikoj Plani.

U okviru projekta: „Govedarstvo – gde je naša kravica”, koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.