nedelja, jul 14Agro servis

O MINISTRU POLJOPRIVREDE KADA SE PODELE RESORI VLADE

Pre dva dana, kod nas, objavljena lista mogućih kandidata za ministra poljoprivrede u Vladi Srbije danas je već drugačija. Po našim navikama svaki dan rađa novi spisak, a na kraju se izabere kandidat koji i nije pominjan. Zbog toga danas izostavljamo imena. Istina je da će sve biti izglednije kada se podele resori, a što vladajuća stranka SNS ne mora i da učini, jer sama može da formira Vladu. Međutim oni su najavili da će pojedine resore ustupiti koalicionim partnerima: koliko i kome znaće se uoči imenovanja.

Kao koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara se izjasnio da želi „više resora i da u njima ima sekretare”.

Kako smo nezvanično saznali, do juče nijedan od pomenutih kandidata nije dobio ponudu svoje partije za funkciju ministra poljoprivrede, mada su pojedini u razgovoru tajanstveni. Tako smo saznali da je Zoran Anđelković promenio partiju i da je član SNS-a i neće biti na listi SPS-a, po čijem članstvu je postao poznat u narodu.

U anketi koju je sproveo naš portal, čitaoci su se opredilili da novi ministar poljoprivrede bude iz struke, a ne političar „opšteg tipa“. Dobri poznavaoci unutrašnjih prilika u vladajućoj partiji kažu da su svesni odgovornosti koju imaju u formiranju ove Vlade. Činom imenovanja gube iz retorike „bivša vlast”, jer su godinama dominantni. Kada se sve sabere, poodavno su kreatori političkih prilika u zemlji i sada ih čeka niz otvorenih pitanja u sektoru poljoprivrede, a da se o spoljno političkim poslovima i ne govori.

U agraru, gazdinstva od Vlade i ministra čekaju isplatu dugova, realizaciju predizbornih obećanja, donošenje nove Strategije razvoja poljoprivrede, kao i zakona o stočarstvu, veterini, inspekcijama, a pre svega jasan program mera za revitalizaciju stočarstva… Ako novi ministar ne bude mogao da sastavi tim za ove i druge poslove, može odmah da se vrati odakle je i došao. U prošlosti smo imali i dobrih ministara, ali sa malo para naspram potreba, pa su jedan drugom u predaji dužnosti ostavljali dugove, ali nikada i sabrane.

Novi ministar imaće i novu odgovornost:izradu modela za upravljanje viškovima i nedostatkom robe u agrarnoj proizvodnji i potrošnji! Još nismo shvatili gde su nam tržišta kada su nam lageri puni, niti znamo pouzdano zbog čega nam pojedine robe nedostaju. Ministar i njegov tim će biti obavezni da sačuvaju ovaj prostor bez GMO i da izbegnu proizvodnju veštačkog mesa, što bi ugasilo naše farme.

Prema novcu u budžetu, ova vlast počinje da uvažava agrar i po finansijskim izdvajanjima, iako je bio prisutan strah da to toga neće doći, jer prednost u investicijma ima putna privreda.

Ako se kladionice otvore za prognozu o tome ko će biti ministar poljoprivrede, poljoprivreda postaje i zvanično deo igre na sreću, verujemo samo igra …

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala