nedelja, jul 14Agro servis

PRODUKTNA BERZA MILANO – NEDELJNI PREGLED 12.06.2024.

KOMENTAR BERZE IZ MILANA PREUZETO SA NJIHOVOG SAJTA (generički prevod sa italijanskog)

KOMENTAR OVE NEDELJE

ŽITARICE

Pšenica nije kvotirana u očekivanju nove žetve, nova roba će biti kvotirana između dva tržišta. Ječam još nije kvotiran, kao ni druge manje žitarice. Kukuruz se i dalje suočava sa težinom.

PODPROIZVODI ŽITARICA

Podproizvodi od tvrde i meke pšenice su pod težinom, dok kod podproizvoda od kukuruza, brašno ostaje stabilno zbog nedostatka robe koju mlinovi mogu da nabave.

PROTEINI

Pogača od kukuruza ostaje nepromenjena, a od lana je uvek nekvotirana. Blago smanjenje cene brašna od uljane repice, iako tržište beleži kratku ponudu. Sektor suncokreta, kako celog tako i oljuštenog, ostaje nepromenjen; blago povećanje cene sojinog brašna.

ULJANE SEMENKE

Blagi pad nacionalnog semena soje koje je gotovo nemoguće pronaći na tržištu. Uvozno i pečeno sojino seme ostaje nepromenjeno.

VLAKNA I SENA

Sena su uglavnom ostala nepromenjena, beleži se prva kvota za seno od ranog proleća.

PIRINAČ

Uprkos vrlo smanjenoj trgovini, cenovnik pokazuje dodatna povećanja za neke traženije sorte u ovom periodu kao što su Carnaroli i Ribe. Kod dugog zrna parboiled, uobičajeni odnos između belog i parboiled je ponovo uspostavljen. Podproizvodi ostaju nepromenjeni.

ULJA

Na tržištu uljarica nastavlja se pozitivan trend, sa sojinim uljem koje raste za 30 Eur/Mt, delom podstaknuto i promenom kursa dolara. Suncokretovo ulje takođe raste, ali manje izraženo, uz ograničenu ponudu proizvoda iz stare kampanje, do septembra. Maslinova ulja ostaju nepromenjena sa tržištem koje je gotovo bez razmene; izvoz španskih podataka za maj je bio snažan, ali u skladu sa očekivanjima, pa trenutno ne remeti tržište.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala