nedelja, jul 14Agro servis

Produktna berza Milano, nedeljni pregled 3.07.2024.

KOMENTAR DANAŠNJEG PREGLEDA

ŽITARICE

Pšenica se nije trgovalo (NQ) zbog nepovoljnih vremenskih uslova, koji otežavaju žetvu i koji će dovesti do široko rasprostranjenih kvalitativnih razlika; kukuruz gubi od 3 do 5 poena, isto važi i za njegove derivate. Blago raste teški ječam, dok nacionalni laki ostaje nepromenjen. Ječam se ponovo pojavljuje na kotaciji u unutrašnjim skladištima.

PODPROIZVODI OD ŽITARICA

Pšenične mekinje i dalje su sve nepromenjene zbog trenutne težine sa strane mlinova.

PROTEINSKI PROIZVODI

Proteinski grašak poskupljuje za 15€, gde razlika između minimalne i maksimalne cene predstavlja kvalitativne razlike. Kukuruzni klic gubi 5€ na minimalnoj ceni. Laneno pogače poskupljuju za 5€. Sektor soje se smanjuje. Uljana repica ostaje nepromenjena.

ULJANE SEMENKE

Nacionalna soja pada (-3€). Proizvod stranog porekla ostaje nepromenjen.

VLAKNOSTI I STOČNA HRANA

Stočna hrana ostaje nepromenjena, kao i vlaknasti proizvodi.

PIRINAČ

Tržište je uglavnom stabilno; trgovina je i dalje smanjena, ali se napetost znatno smanjila. Jedini porasti su za Arborio, Roma i Carnaroli, koji su već bili u prvom planu prošle nedelje.

Podproizvodi u porastu, posebno zbog smanjene dostupnosti.

ULJA

Tržište sojinog ulja nastavlja da ažurira maksimalne vrednosti, pri čemu vremenski uslovi u Južnoj Americi snažno utiču na kotacije; takođe, palmino ulje ostaje veoma podržano uprkos tome što se približavamo sezoni veće proizvodnje, dok slaba potražnja negativno utiče na tržište suncokretovog ulja. Što se tiče maslinovih ulja, trend ostaje blago negativan, iako se očekivanja za odličan rod u narednoj sezoni blago smanjuju.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala