nedelja, jul 14Agro servis

Pšenica izostala iz ovonedeljnog trgovanja, svi kupovali kukuruz po nižoj ceni!

IZVOR:BLIC

U nedelji za nama preko Produktne berze prometovano je ukupno 1.400,00 tona robe, te je količinski obim prometa bio za 29,86% manji u odnosu na nedelju dana ranije. Finansijska vrednost prometa iznosila je 31.270.500,00 dinaraUbedljivo primarno mesto u trgovanju zauzeo je kukuruz, dok je pšenica izostala iz ovonedeljnog trgovanja. Cena kukuruza bila je u padu, dok je cena sojinog zrna zabeležila rast.

Na tržištu kukuruza tokom gotovo čitave sedmice primetna je bila nešto veća tražnja u odnosu na ponudu. Tražnja je tokom sedmice bila izražena i na paritetu CPT kupac, a u ponudi se nalazio i vlažniji kukuruz do 16% vlage. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom opsegu od 16,90 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Cena kukuruza

Ponder cena kukuruza na Produktnoj berzi iznosila je 17,15 din/kg bez PDV-a (18,87 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad cene od 0,96%. Kukuruz je tokom ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa je učestvovao sa čak 88%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 17,60 din/kg bez PDV-a.

Pšenica

Tržište pšenice je tokom čitave sedmice bilo izuzetno mirno, pri čemu su kupci pokazali nešto više aktivnosti od prodavaca. Tražnja je bila izražena i na paritetu CPT luka, a potraživala se i pšenica za stočnu ishranu. Cenovni raskorak između ponude i tražnje dodatno je otežavao zaključenje robno – berzanskih ugovora, te je pšenica ove nedelje izostala iz trgovanja.

Soja

Tržište soje je bilo mirnije u odnosu na prethodnu nedelju. Ponuda je bila nešto veća od tražnje, koja je bila slaba ili je izostajala. Zaključen je jedan robno – berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 53,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, što je ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je zabeležila rast od 1,49%

Suncokretova sačma

Ponuda suncokretove sačme tokom cele sedmice je bila veća od tražnje. Poslednjeg dana u nedelji zaključen je jedan berzanski ugovor za suncokretovu sačmu sa 33% proteina po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a.

Mineralna đubriva

Kada su u pitanju mineralna đubriva tokom cele sedmice je bila primetna povećana ponuda, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala