nedelja, jul 14Agro servis

ŽETVA PŠENICE IDE DOBRO, A SPOTICANjE JE U OTKUPU

Evo koliko nude otkupljivači, a koliko traže ratari

Izvor: Dnevnik.rs

Žetva pšenice ovih dana krenula je u punom obimu. Tamo gde je rod pre zahlađenja već skinut, ratari su uglavnom zadovljni prinosom i kvalitetom zrna, što je mimo očekivanja, jer su sazrevanje hlebnog zrna pratile blaga zima i prolećna suša.

Međutim, solidni prinosi ne prate i adekvatnu cenu novog roda. Opet je na tržištu ista situacija kao u protekle dve godine: poljoprivrednici su nezadovoljni niskom akotnom cenom novog žita, koje vredi sada u žetvi 19 i 20 dinara po kilogramu i ne pokriva troškove proizvodnje. 

Na Produktnoj berzi Novi Sad kilogram pšenice iz 2023. godine prodaje se za 20,5 dinara bez poreza na dodatu vrednost i 22,55 dinara sa PDV-om. Istovremeno u preduzeću Žito Bačka novi rod otkupljuju po akotnoj ceni od 19 dinara, s tim što na legar ne primaju žito ispod 10,5 proteina i ono ispod 71 hektolitarske mase. Akontna cena znači da je to samo početna, dok će se ekonačna odrediti kasnije i to zavisno od situacije na tržištu.

Kao prošle i pretprošle godine, trgovci žitom po niskoj ceni otkupljuju novi rod, jer dobro znaju da se većina poljoprivrednika zadužila za repromaterijal i mora da se razduži čim skine rod (ratar Miroslav Matković)

Po istoj ceni ili sa minimalnom razlikom u koštanju i drugi otkupljivači primaju novo hlebno zrno. “Agromarket” je za novi rod pšenice odredio akontaciju od 20 dinara po kilogramu. 

Ratar iz Subotice Miroslav Matković izjavio je za “Dnevnik” da je akotna cena od 19 i 20 dinara daleko ispod proizvodne cene koštanja pšenice i da novo žito treba da bude bar 28 dinara sa PDV-om, ukoliko prosečan prinos bude 3,5 tona po jutru.

– Kao prošle i pretprošle godine, trgovci žitom po niskoj ceni otkupljuju novi rod, jer dobro znaju da se većina poljoprivrednika zadužila za repromaterijal i da mora da se razduži čim skine rod. Zato će opet oni koji drže silose imati odličnu zaradu, pošto će najveći deo nove pšenice kupiti po ceni ispod proizvođačke, a zemljoradnici biti na gubitku – kazao je Matković.

I Zadružni savez Vojvodine, kao i poljoprivrednici, smatra da novi rod pšenice vredi više. Na sajtu su objavili da treba da staje 29,63 dinara po kilogramu ako na poljima bude žita u proseku od 5,5 tona po hektaru. Do računa su došli na osnovu troškova proizvodnje, koji su iznosili po hektartu skoro 163.000 dinara (162.975,68). Tržišna cena pšenice roda 2024. godine još uvek nije formirana, dok je tržišna cena pšenice roda 2023. godine (sa kojom se trgovalo u poslednjim nedeljama) znatno niža od cene koštanja proizvodnje pšenice roda 2024. godine, na osnovu čega se može očekivati da i otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda bude formirana ispod cene koštanja proizvodnje, u vreme žetve i neposredno nakon žetve.

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine predložio je da se obezbedi hitna intervencija države na tržištu kroz obezbeđivanje dugoročne mere subvencionisanja kamata na kredite kod poslovnih banaka, radi smanjenja kamatnih stopa za poljoprivredne kredite na nivo od 1–2 procenta, što bi ublažilo nedostatak novca u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u vreme žetve pšenice i omogućilo proizvođačima i zadrugama da pokriju troškove proizvodnje i žetve. Time bi stekli i mogućnost da odlože prodaju pšenice roda 2024. godine do stvaranja boljih tržišnih uslova za prodaju pšenice po cenama koje bi pokrile troškove proizvodnje.

Navedenu meru Zadružni savez Vojvodine predlaže u dužem vremenskom periodu – još od prolećne setve 2023. godine, jer je još tada bila neophodna, a predlog je ponavljan i kasnije, u toku 2023–2024, kao način da se lakše premosti izuzetno složena situacija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.  

Treba uredba podsticaju za deklarisano seme

Zadružni savez Vojvodine ponovio je zahtev odranije da se hitno donese uredba za subvencionisanje kupovine deklarisanog semena za poljoprivredne proizvođače i zemljoradničke zadruge. To donošenje ranije je najavilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, ali još nije realizovano.  

Z. Delić
Foto: S. Šušnjević

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala