- TRŽIŠTE - /20.11.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.00 din/kg , pšenica 18.65 din/kg , soja 50.70 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.72 din/kg , pšenica 15.66 din/kg , soja 36.74 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.26 din/kg , pšenica 13.48 din/kg , soja 33.92 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 18.26 din/kg , pšenica 18.71 din/kg , soja - ;

Vesti

IPARD PROGRAM ÔÇô BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU

 

Beograd, 22. novembar 2017.

Izvor: RTS

Prva direktna pomo─ç iz fondova EU za razvoj srpske poljoprivrede od 175 miliona evra trebalo bi da bude zvani─Źno dostupna krajem meseca. Prvi javni pozivi bi─çe pre kraja godine i isplate po─Źetkom naredne, najavljuju u Vladi. Da bi iskoristili ┼íto vi┼íe novca, ka┼żu, osloni─çemo se na iskustvo Poljske, kao najve─çeg korisnika fondova Unije.

Aktivnost

 

URU─îENO NOVIH 154 UGOVORA ZA SUFINANSIRANJE NAVODNJAVANJA

Novi Sad, 21. novembar 2017.

U okviru drugog ovogodi┼ínjeg konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo, namenjenog sufinansiranju nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine, resorni sekretar Vuk Radojevi─ç uru─Źio je ju─Źe  154 ugovora korisnicima sredstava – registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su ispunili kriterijume  konkursa.

U KUR┼áUMLIJI UNI┼áTAVAJU PLANTA┼ŻE MALINA I KUPINA

 

Kuršumlija, 21. novembar 2017.

Izvor: Politika

Najve─çi planta┼żeri u kur┼íumlijskim selima zbog niskih cena maline i kupine uni┼ítavaju svoje planta┼że, vade, spaljuju i preoravaju vi┼íegodi┼ínje zasade.

U jednoj od najsiroma┼ínijih op┼ítina u Srbiji, proizvodnja malina i kupina su bile mogu─çnost da sela o┼żive, a ve─çina je bila i o┼żivela a me┼ítani se vratili selima.

Asocijacija poljoprivrednika

 

POTREBNA HITNA IZMENA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Novi Sad, 20. novembar 2017.

Asocijacija poljoprivrednika, sa sedi┼ítem u Novom Sadu, nakon prvih dodela dr┼żavnog zemlji┼íta u dugoro─Źan zakup investitorima obratila se medijima saop┼ítenjem u kome isti─Źe potrebu za hitnom promenom Zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu. Navode─çi da su ovo i ranije isticali kao zahtev nadle┼żnom ministarstvu, jer je potrebno definisati ove postupke.

Prvi dan rada Foruma ÔÇ×Hrana za EvropuÔÇŁ

 

┼áTA ─ćE POMERITI POLJOPRIVREDU I AGROINDUSTRIJU IZ STAGNACIJE U RAZVOJ?

Vrdnik, 17. novembar 2017.

Danas je u Vrdniku po─Źeo sa radom Sedmi forum „Hrana za Evropu”,  na kome je predstavljena Studija o razvoju Srbije do 2040. godine, koja obuhvata agroindustriju i poljoprivredu.

Izneti podaci o stanju u ovom privrednom sektoru nisu nimalo ohrabruju─çi, jer se od 1995. godine do danas bele┼żi rast (na godi┼ínjem nivou) od 0,45%. Ovaj podatak posebno je razdrmao skup kada se ─Źulo da Rumunija ima godi┼ínji rast poljoprivrede od osam odsto, a da mi, zapravo, nemamo ni set mera koji uti─Źu na razvoj ili da se poja─Źa konkurentnost pojedinih delova proizvodnje.

RAZMENA MERKANTILNOG KUKURUZA ZA TOVNE SVINJE I JUNAD

 

Beograd, 16. novembar 2017.

Izvor: Tanjug     

  • Vlada Srbije dala je saglasnost da Republi─Źka direkcija za robne rezerve izvr┼íi naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu stoku (tovne svinje i junad) sa primarnim proizvo─Ĺa─Źima koji imaju zatvoreni proizvodni ciklus.

Primarni proizvo─Ĺa─Źi sa kojima ─çe se realizovati naturalna razmena su fizi─Źka lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i pravna lica, zemljoradni─Źke zadruge i preduzetnici ─Źija je prete┼żna delatnost uzgoj svinja i drugih goveda i bivola, navedeno je u saop┼ítenju Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

Na tr┼żnicama u Novom Sadu

 

PRVI IZBOR SNABDEVA─îA SA DOBROM POLJOPRIVREDNOM PRAKSOM

Novi Sad, 15. novembar 2017.

Tri meseca traje provera kvaliteta ponude pojedinih prodavaca povr─ça, vo─ça, ┼żivinskog mesa i mle─Źnih proizvoda na pijacama u Novom Sadu, a u okviru projekta – Dobra poljoprivredna praksa, koju vodi list „Gazdinstvo”, uz podr┼íku gradske uprave.

Bez prodajnih mesta na Kvanta┼íkoj pijaci sam grad Novi Sad ima 1.680 prodajnih mesta (tezgi), u Petrovaradinu 70 i u Sremskoj Kamenici 67. Ovo dovoljno govori da je ovde re─Ź o „tr┼żi┼ínoj industriji”, koja plasira stotine tona hrane, koja se dovoljno ne kontroli┼íe niti se njen kvalitet afirmi┼íe putem medija.

VU─îI─ć: O TENISU SAD BRINU ONI KOJI SU GA NAPADALI

 

Beograd, 14. novembar 2017.

Izvor: Tanjug

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç izjavio je da se nada da ─çe nema─Źki privrednik Klemens Tenis do─çi u Srbiju, ali i primetio da oni koji su vodili vi┼íegodi┼ínju kampanju protiv njega sada valjda ┼żale ┼íto jo┼í nije otvorio farme svinja u Srbiji. 

Upitan o "napadima" pojedinih medija ┼íto jo┼í nema ugovora sa tim nema─Źkim privrednikom, i ranijim kritikama ┼íto on uop┼íte dolazi u Srbiju, Vu─Źi─ç je rekao da bi valjda trebalo da su radosni, "da nam podignu spomenik", ┼íto se to nije desilo s ozbirom o kakvim su oni silnim problemima pri─Źali.

DOTACIJE POLJOPRIVREDI VE─ćE ZA 2,5 MILIJARDI

 

Beograd, 14. novembar 2017.

Izvor: Politika

  • U bud┼żetu za 2018. godinu dotacije dr┼żavnim preduze─çima osta─çe na istom nivu. „RTB Bor” nije na spisku subvencionisanih firmi, davanja privredi smanjena

Ministar finansija Du┼ían Vujovi─ç, koji je ovih dana postavio limite za potro┼ínju bud┼żetskim korisnicima, kao da je prepisao iznose subvencija iz ovogodi┼ínjeg bud┼żeta.

POD PLASTENICIMA U VOJVODINI NOVIH 250.000 KVADRATA

 

Novi Sad, 9. novembar 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Poljoprivrednici, njih 43 me─Ĺu kojima najvi┼íe mladi i ┼żene, koji se bave plasteni─Źkom proizvodnjom, pre dva dana su u Skup┼ítini Vojvodine dobili ugovore za novac kojim treba da  unaprede dosada┼ínji biznis.

Na konkursu vrednom malo vi┼íe od 25 miliona dinara,oko 17 miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoporivredu i ┼íumarstvo za sufinasiranje kupovine konstrukcije i opreme  za biljnu proizvodnju u zatvorenom.

Akcija lista Gazdinstva i Grada Novog Sada

 

IZBOR „PROIZVO─ÉA─îA DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE”

Novi Sad, 6. novembar 2017.

Izvor: List Gazdinstvo

Na┼ía redakcija vi┼íe od pola godine „snima” prodavce na tr┼żnicama u Novom Sadu, da bi uskoro neke od njih mogli ista─çi kao proizvo─Ĺa─Źe dobre poljoprivredne prakse. Ovaj obiman posao finansijski je pomogao Grad Novi Sad i do sada to niko nije radio.

Sa saradnicima razli─Źitih specijalnosti i u kontaktima sa povrtarima, vo─çarima, kao i sto─Źarima, sve bli┼że smo realnijoj oceni o tome ko u ovoj prvoj akciji provere kvaliteta zaslu┼żuje priznanje – „Proizvo─Ĺa─Ź dobre poljoprivredne prakse”

Otkup kukuruza za Robne rezerve

 

PRIJAVLJENA PRODAJA 85.000 TONA

Beograd/Novi Sad, 1. novembar 2017.

Produktnoj berzi u Novom Sadu gazdinstva i pravna lica - 608 prijavljenih, od toga je 532 gazdinstva - ponudili su za prodaju 85.000 tona merkantilnog kukuruza roda 2016. i 2017. godine po ceni od 23,00 din/kg sa PDV-om za potrebe Dr┼żavnih robnih rezervi.

Aktuelno

 

NE PREKIDAJU SE PRIJAVE ZA PRODAJU KUKURUZA DR┼ŻAVNIM ROBNIM REZERVAMA

Beograd, 31. oktobar 2017.

Kao ┼íto se i o─Źekivalo, ratari su danas po┼żurili da elektronski prijave prodaju merkantilnog kukuruza roda 2016. i 2017. godine Dr┼żavnim robnim rezervama preko Produktne berze u Novom Sadu.

Pojedini prodavci nisu uspeli odmah da uspostave vezu sa Produktnom berzom, pa su shvatili da je najavljena koli─Źina za otkup ispunjena.

Poslovnost

 

DR┼ŻAVNE ROBNE REZERVE KUPUJU 21.739.130. KG KUKURUZA, PO CENI OD 23,00 DIN/KG

Novi Sad, 30. oktobar 2017.

Republi─Źka direkcija za robne rezerve od sutra po─Źinje otkup merkantilnog kukuruza (rod 2016. i 2017.) – 21.739.130 kilograma, po ceni od 23,00 din/kg. Prijave prodaje se vr┼íi preko Produktne berze u Novom Sadu.

SELO JAKO KOLIKO I NJEGOVA ZADRUGA

 

Lali─ç, 25. oktobar 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo mr Vuk Radojevi─ç prisustvovovao je otvaranju silosa Zemljoradni─Źke zadruge „Poljokoop” u Lali─çu, ─Źija je primarna delatnost gajenje ┼żita, leguminoza i uljarica.

„Selo je bilo onoliko zna─Źajno i mo─çno koliko je bila jaka zemljoradni─Źka zadruga u njemu, i zadatak svih nas koji smo uklju─Źeni u poljoprivredu je da ponovo o┼żivimo zna─Źaj udru┼żivanja u zemljoradni─Źke zadruge“,  izjavio je Radojevi─ç posle obilaska silosa.

NEDIMOVI─ć: USKORO AUTOMATIZOVANI SISTEM PROTIV GRADA

 

Gornji Milanovac, 25. oktobar 2017.

Izvor: Tanjug

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç izjavio je da je namera da se u saradnji sa Republi─Źkim hidrometeorolo┼íkim zavodom postavi novi automatizovani sistem za protivgradnu za┼ítitu, kako bi se smanjile ┼ítete od grada.

"Pilot projekat se odnosi na radarske centre Bukulja, Valjevo i jedan deo na prostoru Vojvodine. To je automatizovan sistem koji prili─Źi 21. veku, gde se automatski prepoznaju ta─Źke u gradonosnim oblacima, u koje se ga─Ĺa i gde je subjektivni faktor sni┼żen na minimum. To ─çe omogu─çiti moderan, savremen sistem", rekao je Nedimovi─ç tokom posete Gornjem Milanovacu pre dva dana.

Tovno govedarstvo

 

NOVI ODGAJIVA─îI I RASE MOGU OSTVARITI IZVOZ UZ KORI┼á─ćENJE PA┼áNJAKA

Beograd, 23. oktobar 2017.

Uspe┼íni odgajiva─Źi tovnih rasa iz Srbije sutra kre─çu u posetu farmama koje se bave ovim poslom u Hrvatskoj. Na ovoj dvodnevnoj stru─Źnoj ekskurziji oni ─çe posetiti vi┼íe gazdinstava u okolini Slavonskog Broda, Kutine i Bjelovara. Me─Ĺu na┼íim odgajiva─Źima tovnih rasa goveda poseban interes vlada za saznanje o merama kojima Hrvatska poma┼że ovu granu sto─Źarstva i koje rezultate te mere daju, s obzirom da je tamo na listi rasa u sistemu „krava-tele” i simentalsko gove─Źe, ┼íto u Srbiji nije slu─Źaj.

Poslovnost

 

DR┼ŻAVNE ROBNE REZERVE KUPUJU I RAZMENJUJU KUKURUZ ZA SVINJE I JUNAD

Beograd, 20. oktobar 2017.

Dr┼żavne robne rezerve predlo┼żile su Vladi da donese odluku o otkupu 22.000 tona merkantilnog kukuruza ovogodi┼ínjeg roda po ceni od 23,00 din/kg. Ovaj otkup predvi─Ĺen je u finansijskom planu Robnih rezervi. Otkup kukuruza ─çe se odvijati preko Produktne berze u Novom Sadu i u Rezervama o─Źekuju da ─çe biti efikasno realizovan, jer je navedena cena trenutno ve─ça od tr┼żi┼íne, a Rezerve ubrzano ispla─çuju pomenute koli─Źine.

STO─îARIMA I PROIZVO─ÉA─îIMA MLEKA I MESA 65 MILIONA DINARA

 

Novi Sad, 16. oktobar 2017

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu, i ┼íumarstvo mr Vuk Radojevi─ç, potpisao je danas  60 ugovora sa korisnicima koji su prava na sredstva ostvarili putem konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za uvo─Ĺenje EU standarada u objekte u kojima se vr┼íi proizvodnja i prerada mesa i mleka, i konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje sto─Źarskih farmi na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnoj vrednosti od 65 miliona dinara.

ZA POLJOPRIVREDNIKE UGOVORI VREDNI BLIZU 149 MILIONA DINARA

 

Novi Sad, 13. oktobar 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo mr Vuk Radojevi─ç  dodelio je danas vojvo─Ĺanskim poljoprivrednicima 149 ugovora,  ─Źija je ukupna vrednost investicije  270 miliona dinara, od ─Źega je u─Źe┼í─çe  Sekretarijata blizu 149 miliona dinara.

ZAMENA MERKATILNE ZA SEMENSKU PŠENICU U RRR

 

Novi Sad, 6. oktobar 2017.

Izvor: Dnevnik

  • Setva u oktobru je jedan od od najva┼żnijih poslova za ve─çinu poljoprivrednika.

Kako bi na najbolji na─Źin pomogli primarnu proizvodnju, ove godine, Republi─Źke robne rezerve uz saglasnost Vlade Republike Srbije nude naturalnu razmenu semenske p┼íenice za merkatilnu p┼íenicu roda 2017. i 2018. godine.

POMO─ć POLJOPRIVREDNICIMA OD IDU─ćE SEDMICE

 

Novi Sad, 5. oktobar 2017.

Izvor: RTV

  • Zajedni─Źke mere pokrajinske i republi─Źke vlade za pomo─ç poljoprivrednicima koji su pretrpeli ┼ítetu zbog su┼íe bi─çe poznate u petak. Kako je re─Źeno u RTV u emisiji "Su─Źeljavanje", neke od mera mo─çi ─çe da se primene ve─ç od naredne sedmice.

Kako je rekao ministar poljoprivrede i za┼ítite ┼żivotne sredine Branislav Nedimovi─ç, predvi─Ĺeno je usvajanje ┼íest do sedam mera. Odnose se na na olak┼íice u vezi sa pla─çanjem odvodnjavanja, pomo─ç kad je re─Ź tro┼íkovima za gorivo, seme i tako dalje.

MLADI POLJOPRIVREDNICI IZLA┼ŻU NA SAJMU

 

Novi Sad, 5. oktobar 2017.

Izvor: RTV

  • Srpsko udru┼żenje mladih poljoprivrednika u saradnji sa Novosadskim sajmom organizovalo Sajam mladih poljoprivrednika, koji su izlo┼żili svoje proizvode u okviru jubilarnog pedesetog LORIST-a.

Sajam predstavlja izlo┼żbu proizvoda mladih poljoprivrednika iz cele Srbije a na svojim ┼ítandovima promovi┼íu i prodaju sosptvene proizvode koji su pripremljeni na tradicionalan na─Źin.

Centralno udru┼żenje odgajiva─Źa goveda simentalske rase (CUOGSR)

 
DRUGA NACIONALNA IZLO┼ŻBA PRIPLODNIH GOVEDA SIMENTALSKE RASE
Kruševac, 4. oktobar 2017.

Nacionalna izlo┼żba priplodnih goveda simentalske rase bi─çe odr┼żana 07. oktobra u Kru┼íevcu u okviru Kru┼íeva─Źkog sajma poljoprivrede. Za u─Źe┼í─çe na izlo┼żbi prijavilo se vi┼íe od 10 udru┼żenja iz svih delova Srbije sa preko 120 najkvalitetnijih krava i junica gajenih na teritoriji Srbije. Tako─Ĺe, dolazak na izlo┼żbu potvrdili su brojni doma─çi i strani stru─Źnjaci iz oblasti sto─Źarstva, a o─Źekuje se i veliki broj posetilaca izlo┼żbe i sajma, iz cele Srbije.

VUK RADOJEVI─ć: 13 MILIONA ZA SOCIJALNE, NAU─îNOISTRA┼ŻIVA─îKE I KAZNENO-POPRAVNE USTANOVE

 

Novi Sad, 29. septembar 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo mr Vuk Radojevi─ç, potpisao je danas ugovore sa predstavnicima sedam ustanova, koji su prava na sredstva ostvarili  na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava u poljoprivrednoj delatnosti koju obavljaju socijalne, nau─Źno-istra┼żiva─Źke i kazneno-popravne ustanove.