- TRŽIŠTE - /12.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.80 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /12.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.41 din/kg , pšenica 17.95 din/kg , soja 30.88 din/kg ; /12.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.53 din/kg , pšenica 17.32 din/kg , soja 28.77 din/kg ; /12.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.89 din/kg , pšenica 21.42 din/kg , soja - ;

Vesti

Informisanje

 

U NOVOM BROJU GAZDINSTVA ─îETIRI PRAVILNIKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Novi Sad, 13. jul 2018.

Udru┼żenje „Agroprofit” pripremilo je novi 130 broj lista „Gazdinstvo”, u kom su pored aktuelnih tema objavljena i ─Źetiri pravilnika, koje je doneo ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç. To su: Pravilnik o podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih ma┼íina i opreme za unapre─Ĺenje primarne proizvodnje biljnih kultura, Pravilnik o podsticajnim programima za diversifikaciju dohotka i unapre─Ĺenje kvaliteta ┼żivota u ruralnim podru─Źjima kroz podr┼íku mladim poljoprivrednicima, Pravilnik o podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih ma┼íina i opreme za unapre─Ĺenje primarne poljoprivredne proizvodnje u sto─Źarstvu i Pravilnik o podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za unapre─Ĺenje primarne sto─Źarske poljoprivredne proizvodnje.

MINISTAR NEDIMOVI─ć U POSETI LIBERIJI

 

Beograd, 13. jul 2018.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç sastao se tokom posete Liberiji i glavnom gradu Monroviji, od 11.07. do 12.07., sa visokim zvani─Źnicima te zemlje kako bi se dogovorili dalji koraci saradnje.

RADOJEVI─ć: EDUKOVATI MLADE DA OSTANU NA SELU

 

Novi Sad, 13. jul 2018.

Izvor: Dnevnik.rs  

  • U organizaciji Pokrajinskog sekretarirata za poljoprivredu Odr┼żana je konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivede za obezbe─Ĺivanje rasta i zapo┼íljavanja u prekograni─Źnom regionu – Agrinno“, koji sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograni─Źnog programa Ma─Ĺarska-Srbija 2014-2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojevi─ç, na otvaraju─çoj konferenciji u Skup┼ítini AP Vojvodine, ukazao je da cilj ovog projekta, ─Źija ukupna vrednost iznosi preko 325 hiljada evra, jeste da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogu─çi mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

VO─ćARIMA BESPOVRATNA ISPORUKA MINERALNOG ─ÉUBRIVA

 

Beograd, 13. jul 2018.

Izvor:  Tanjug

  • Vlada Srbije je na dana┼ínjoj sednici dala saglasnost da Republi─Źka direkcija za robne rezerve bespovratno isporu─Źi 3.436.850 kg mineralnog ─Ĺubriva KAN 27% N, fizi─Źkim licima

- Vlada Srbije je na dana┼ínjoj sednici dala saglasnost da Republi─Źka direkcija za robne rezerve bespovratno isporu─Źi 3.436.850 kg mineralnog ─Ĺubriva KAN 27% N, fizi─Źkim licima - nosiocima poljoprivrednog gazdinstva koja imaju prijavljene povr┼íine pod vo─çem u 2018. godini.

P O Z I V

 

SAVETOVANJE FARMERA O TOVNOM GOVEDARSTVU  - 11. JULA U NOVOM SADU

Novi Sad, 9. jul 2018.

Departman za sto─Źarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i tovlja─Źi goveda udru┼żeni u „Agroprofit” organizuju 11. jula Savetovanje o tovnom govedarstvu u Srbiji i novim merama Ministarstva poljoprivrede.

Tovna rasa hereford najbrojnija u Srbiji - stado u E─Źkoj

Savetovanje ─çe se odr┼żati na Poljoprivrednom fakultetu i po─Źinje u 11 ─Źasova. Ulaz je slobodan.

Sto─Źarstvo

 

FARMERI IZ FRANCUSKE U POSETI SRBIJI

Beograd, 6. jul 2018.

Uzgajiva─Źi rase tovnog gove─Źeta salers iz Francuske, koji su gosti prve Proizvodne grupe tovlja─Źa junadi u Srbiji, danas pre podne posetili su Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, gde su razgovarali o uzgoju tovnih rasa.

LISTERIJA VREBA IZ ZAMRZNUTOG KUKURUZA

 

Beograd, 6. jul 2018.

Izvor: Politika

Kompanija „Grinjard” zaustavila pogone u Ma─Ĺarskoj zbog izbijanja epidemije, koja je pogodila pet evropskih zemalja. – Prema prvim informacijama, nije bilo uvoza spornog ┼íe─çerca u Srbiju, ka┼żu u Ministarstvu poljoprivrede

U pet evropskih zemalja bakterijom listerija monocitogenas dosad je zara┼żeno najmanje 47 ljudi, a devetoro je umrlo. Zamrznuti kukuruz ┼íe─çerac iz fabrike multinacionalne kompanije „Grinjard” u Ma─Ĺarskoj, koja se nalazi oko 60 kilometara od srpsko-ma─Ĺarske granice u gradu Baja, verovatno je glavni uzrok epidemije. Zaraza je pogodila Finsku (sa 23 prijavljena slu─Źaja), Britaniju (sa 11), ┼ávedsku (sedam), Dansku (─Źetiri) i Austriju, u kojoj je obolelo dvoje.

MISTERIJA U SREMU: Hiljade mrtvih p─Źela po njivama, a od uzroka ni traga ni glasa

 

Nova Pazova, 5. jul 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Pomor korisnih insekata na njivama, najvi┼íe kod Nove Pazove, prona─Ĺeno vi┼íe hiljada uginulih jedinki. Sumnja se na otrovni insekticid za tretman suncokreta tokom cvetanja

Vi┼íe hiljada p─Źela uginulo je na njivama suncokreta ┼íirom Srema, a od uzroka ni traga ni glasa! Sumnja je pala na opasni insekticid kojim je suncokret najverovatnije tretiran, ali niko od p─Źelara ovaj slu─Źaj nije prijavio nadle┼żnim institucijama, pa ni fitosanitarnoj inspekciji, koja bi trebalo sve da ispita. Kao razlog neprijavljivanja, p─Źelari navode da to ne ┼żele da urade, jer kako su obave┼íteni, sami bi snosili tro┼íkove analiza.

AGRONOMSKA SARADNJA NA "NOVOM PUTU SVILE"

 

Novi Sad, 4. jul 2018.

Izvor: RTV

  • U novosadskom rektoratu predstavnici vi┼íe od 30 univerziteta iz Kine, Rusije, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja okupili su se na tre─çoj konferenciji "Na putu svile". Re─Ź je o saradnji nau─Źno-istra┼żiva─Źkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije radi pove─çanja proizvodnje hrane.

Pomo─çnik direktora za nau─Źno-istra┼żiva─Źku delatnost u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sanja Vasiljevi─ç o─Źekuje da ─çe saradnja stru─Źnjaka biotehnolo┼íkih nauka na putu svile doprineti odr┼żivijoj poljoprivrednoj proizvodnji u budu─çnosti. Ka┼że i da je va┼żan posao je pred, pre svega, mladim stru─Źnjacima. Da izna─Ĺu najbolji na─Źin za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina.

UAP: URU─îEN FINANSIJSKI SPORAZUM ZA IPARD

 

Beograd, 3. jul 2018.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç prisustvovao je uru─Źenju finansijskog sporazuma o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i poljoprivredu ─Źime je srpskim poljoprivrednicima omogu─çeno da koriste investicionu podr┼íku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomo─çi do 2020. godine.