- TRŽIŠTE - /18.07.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.00 din/kg , pšenica 17.50 din/kg , soja 54.50 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.33 din/kg , soja 37.58 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.70 din/kg , pšenica 16.74 din/kg , soja 35.50 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 20.76 din/kg , soja - ;

Vesti

MALINARI ODUSTALI OD ŠTRAJKA

 

Beograd, 24. jul 2017.

Izvor: Danas

  • Najavljenog štrajka građu proizvođača malina i blokada ulica u ponedeljak neće biti, rečeno je posle sastanka predstavnika proizvođača malina i kupina iz Srbije s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Nedimović je posle sastanka izjavio da "štrajka i blokada ulica neće biti, jer to malinari nisu ni spominjali". I predstavnici 16 udruženja malinara koji su prisustvovali sastanku, potvrdili su za N1 da štrajka neće biti i da su zadovoljni razgovorima.

NEDIMOVIĆ: NA KONKURSU ZA KUPOVINU TRAKTORA 2.300 ZAHTEVA

 

Kać, 20. jul 2017.

Izvor: Tanjug

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je do sada na konkurs za sufinansiranje kupovine poljoprivredne mehanizacije stiglo 2.300 zahteva, a da od toga 2.050 ispunjava uslove

"Već smo izdali skoro 1.300 rešenja i nastavljamo s tim i oni će imati mogućnost na osnovu predračuna da u roku od 90 dana nabave traktore", rekao je Nedimović prilikom posete Kaću, gde je prisustvovao tradicionalnoj 13. smotri poljoprivrede i tehnike.

ČEPURIN: IZVOZ SRPSKOG AGRARA U RUSIJU POVEĆAN DVA PUTA

 

Beograd, 20. jun 2017.

Izvor: Tanjug

U Beogradu je 18. jula otvoren Poljoprivredni klub, a tom prilikom ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je u poslednjih pet godina uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju dvostruko smanjen, ali je uvoz iz Srbije u Rusiju u istom periodu povećan skoro dva puta.

Jutro na TV Pinku

 

NEDIMOVIĆ ODOBRAVA SUBVENCIJE ZA 2050 TRAKTORA

Beograd, 13. jul 2017.

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je ponovio većinu datih obećanja vezanih za ispunjenje zahteva poljoprivrednika o dodeli bespovratnog novca za više namena.

Nedimović je potvrdio da će prema prispelim i obrađenim prijavama 2050 gazdinstava dobiti oko polovine novca za kupovinu traktora.

Novi broj Gazdinstva (120)

 

NEDIMOVIĆ NA SVOM PUTU OBEĆANJA

Novi Sad, 7. jul 2017.

Danas je iz štampe izašao novi broj (120) lista „Gazdinstvo”, u kome se Redakcija bavi istraživanjem prispelih prijava za podsticaje, subvencije i ulaganje u razvoj (preradu) u poljoprivredi. Naime, kako saznaje „Gazdinstvo”, u Upravu za agrarna plaćanja stiglo je više desetina hiljada zahteva, samo za traktore više od 1.200. Prema obećanju koje je izneo ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, svi zahtevi koja se uklapaju u pravila za dodelu biće pozitivno rešeni.

List se bavi i analizama proizvodnje pšenice i potrebama naše zemlje za ovom žitaricom. Analitičar i ekonomista Vojislav Mirkov pripremio je detaljnu računicu iz koje se jasno vidi sa kojim ulaganjem pšenica donosi dobit i da je krizna stavka – prinos.

NEDIMOVIĆ: MERE ZA PRODAJU ROBE NA SAMIM GAZDINSTVIMA

 

Beograd, 3. jul 2017.

Izvor: Politika

  • Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će ministarstvo svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu

Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno poštujući kriterijume bezbednosti hrane”, rekao je ministar Nedimović koji je u subotu otvorio prvi festival vina i hrane „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici.

OTKUP MERKANTILNE PŠENICE OVOGODIŠNJEG RODA

 

Beograd, 29. jun 2017.

Vlada Republike Srbije je, na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrdila cenu od 18,00 dinara po kilogramu za interventni otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda.

ZAHTEV PROIZVOĐAČA: MALINA BAR 1,83 EVRA

 

Beograd, 29. jun 2017.

Izvor: Večernje novosti

  • Građani koji se bave uzgojem "crvenog zlata" na protestu najavili blokadu puteva i hladnjača. Okupljivačima dali rok da do 7. jula povećaju cenu

Ključa oko maline i ove godine. Malinari su u sredu na protestu u Arilju najavili da će 7. jula blokirati sve puteve do otkupnih mesta i hladnjača, ako država ne reaguje i utiče da se otkupna cena poveća na 1,83 evra, odnosno 250 dinara za kilogram.

Aktivnost Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu

 

VUK RADOJEVIĆ  POTPISANO NOVE UGOVORE ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA OPREMU ZA HLADNJAČE, PRERADU ULJARICA, SUŠARE I ZA OPREMANJE STOČARSKIH FARMI

Novi Sad, 29. jun 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević potpisao je juče  58 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima: 22 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za hladnjače, mašina za pripremu voća i povrća za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje, kao i 36 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi.

Akcenti o poljoprivredi iz ekspozea Ane Brnabić

 

NEMA PRODAJE ZEMLJE STRANCIMA

Čedomir Keco

Beograd, 28. jun 2017.

 

Po obimu i navedenim temama o poljoprivredi, ekspoze Ane Brnabić, mandatara za sastav Vlade, je kratak, jasan i po porukama vrlo konkretan. Mandatarka najavljuje donošenje novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, što može značiti da država hoće da gazduje svojim oranicama u celosti, a ne samo sa jednom trećinom. Više od 240.000 hektara državnih njiva se koristi bez nadoknade.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

 

ZAPOČETE AKTIVNOSTI POLJOPRIVREDNE INSPEKCIJE VEZANE ZA PREDSTOJEĆU ŽETVU MERKANTILNE PŠENICE

Beograd, 28. jun 2017.

Povodom predstojeće žetve pšenice, poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine započeli su registraciju prelaznih zaliha merkantilne pšenice uskladištene kod skladištara.

RADOJEVIĆ: URUČENI UGOVORI ZA VIŠE OD 90 POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

 

 

Novi Sad, 26. jun 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine ugovore o dodeli bespovratnih sredstavapoljoprivrednicima koji su ih ostvarili na osnovu dva konkursa  na teritoriji AP Vojvodine za 2017.

GORIVO SVE JEFTINIJE

 

Beograd, 26. jun 2017.

Izvor: Večernje novosti

  • Povoljan kurs dolara i pojeftinjenje sirove nafte na svetskom tržištu obradovali i vozače u Srbiji. Za sedam dana cene benzina i TNG niže za 60 para, a dizela za 70

Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji su sve niže, a zahvaljujući odnosu dinara prema dolaru, kao i povoljnim vestima koje nam stižu sa svetskih berzi, na kojima sirova nafta svakodnevno pojeftinjuje, vozači u našoj zemlji imaju razloga za optimizam. Zato što će cene biti još povoljnije.

Aktivnost

 

RADOJEVIĆ OBIŠAO RADOVE NA UKLANJANJU DIVLJIH DEPONIJA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U OPŠTINI IRIG

Irig/Novi Sad, 26. juni 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, posetio je u petakopštinu Irig, gde je sa predsednikom te sremske opštine Stevanom Kazimirovićem, obišao radove na uklanjanju divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta u Irigu, Krušedol Selu i Šatrincima.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

ODRŽAN RADNI SASTANAK SA UDRUŽENJIMA POLJOPRIVREDNIKA

Novi Sad, 26. jun 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović,  održali su u petak radni sastanak sa predstavnicima više asocijacija i udruženja poljoprivrednika sa teritorije AP Vojvodine, na kojem je bilo reči o aktuelnoj situaciji u oblasti poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji, te sistemskom rešavanju tržišnih pitanja u toj oblasti, kao i pitanjima vezanim za status poljoprivrednih proizvođača.

IPARD SREDSTVA EU ZA POLJOPRIVREDU KAD PROĐEMO REVIZIJU EK

 

Beograd, 23. jun 2017.

Izvor: Tanjug  

  • Srpskoj poljoprivredi je na raspolaganju do 2020. godine 175 miliona evra iz IPARD fondova, ali se još ne može tačno reći kada će ta sredstva moći da se koriste, izjavio je juče savetnik ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Danilo Golubović.

Golubović je na skupu "Na putu ka EU-Poglavlje 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj) kazao da ne želi da se u javnosti više "licitira datumima" kada može da se očekuje da Srbija koristi sredstva iz predpristupnih fondova EU za poljoprivredu, kao što se to do sada radilo.

NEMA DOGOVORA O CENI MALINE, NOVI SASTANCI DO 1. JULA

 

Beograd, 23. jun 2017.

Izvor: Politika

Do dogovora između proizvođača i izvoznika maline danas nije došlo na sastanku u Beogradu, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će novi sastanci biti održani do  1. jula i veruje da će se kroz dijalog pronaći prostor za dogovor.

POČINJE TEHNIČKI PREGLED MEHANIZACIJE ZA ŽETVU

 

Novi Sad, 16. jun 2017.

Izvor: Dnevnik

  • Komisija za tehnički pregled poljoprivrednih mašina i vozila koji učestvuju u žetvi i transportu ove godine u naredna tri dana na teritoriji Novog Sada besplatno će pregledati mehanizaciju i obučiti žeteoce o zaštiti od požara.

Traktori i vozila koja učestvuju u žetvi i transportu trebalo bi da u zakazano vreme budu na zbornim mestima, dok će kombajne Komisija pregledati kod vlasnika. Ujedno, na zbornim mestima organizovan je i pregled i servis vatrogasnih aparata, koji će obaviti ovlašćeni serviser po svom cenovniku.

DRŽAVA TRAŽI SAVETNIKA ZA PRIVATIZACIJU PKB-A

 

Beograd, 15. jun 2017.

Izvor: Politika

  • Još nije poznat model po kome bi mogao da bude privatizovan jedini preostali veliki državni kombinat

Odluka o tome na koji način će država privatizovati Poljoprivrednu korporaciju Beograd uskoro bi trebalo da bude poznata, ali ne do kraja ovog meseca kako je ranije bilo najavljivano.

Aktivnost

 

PREDSEDNIK MIROVIĆ OTVORIO VETERINARSKU KLINIKU NA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU

Novi Sad, 12. jun 2017.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, simboličnim presecanjem vrpce,  otvorili su danas Veterinarsku kliniku na Poljoprivrednom fakultetu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

IZ BUDŽETA APV NIKAD VIŠE ZA STOČARSTVO
Novi Sad, 8. jun 2017.

Od 5. do 10. juna u Herceg Novom, Crna Gora, u organizaciji Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za stočarstvo Univerziteta u Beogradu, održavaju se dva značajna stočarska skupa - Međunarodni simpozijum o stočarstvu 2017. i Seminar odgajivačkih organizacija AP Vojvodine.

KORISTIMO TREĆINU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: RTV

  • Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije od 5,65 milona tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega koristi svega oko dva miliona tona, rečeno je danas na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o obnovljivoj energiji za Jugoistočnu Evropu.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac je rekao u Skupštini Srbije da koristimo oko milion tona iz hidropotencijala i milion tona ekvivalentne nafte iz biomase, koju nažalost koristimo uglavnom na klasičan način, kao drvo za grejanje.

NEDIMOVIĆ: ODLUKA O DOLASKU TENISA ZA DESETAK DANA

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: Politika

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović govoreći o dolasku kompanije za preradu mesa „Tenis” u Srbiju kazao je da će se za desetak dana znati da li će tom proizvođaču mesa biti odobren zakup zemljišta na pet lokacija u zemlji.

VAUČERI REGULIŠU STAŽ SEZONSKIM RADNICIMA

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: Politika

  • Novim zakonom o privremenom radnom angažovanju trebalo bi da se sezoncima plaćaju doprinosi za posao do 90 radnih dana

Sezonski radnici, posebno oni u poljoprivredi, ne bi više trebalo da rade na crno. Usvajanjem novog zakona o privremenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, beračima trešanja, jabuka, malina i kajsija bi se za tih nekoliko meseci rada uplaćivali doprinosi, što sada nije slučaj.

Trošenje Agrarnog budžeta

 

VIŠE NOVCA ZA TRAKTORE - KLIMA SE IZDVAJANJE ZA OSIGURANJE

Beograd, 6. jun 2017.

Čedomir Keco

Izmenom Uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bespovratan iznos novca za nabavku traktora biće povećan, utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i iznosiće 1.110.500.000 dinara, što je za oko 900.000 miliona više od prethodnog plana. Za povećanje ovog izdvajanja smanjen je iznos za podsticaje u biljnoj proizvodnji (za mineralno đubrivo), koji će sada iznositi 2.961.128.000 dinara.