- TRŽIŠTE - /08.01.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.80 din/kg , soja 47.20 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.54 din/kg , pšenica 15.57 din/kg , soja 34.88 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.24 din/kg , pšenica 14.03 din/kg , soja 32.61 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 18.82 din/kg , pšenica 19.09 din/kg , soja - ;

Vesti

Organizatori Nau─Źno-stru─Źnog savetovanja poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca saop┼ítili su program

 

„DOBAR DAN DOMA─ćINE ” DONOSI 22 TEME

Novi Sad, 15. januar 2018.

Danas je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu saop┼íten program  ┼áestog nau─Źno-stru─Źnog savetovanja poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, koji ─çe se odr┼żati 17. i 18. januara, a obuhvata 22 teme.

Obrazla┼żu─çi program  na konferenciji za medije prof. dr Dragana Latkovi─ç je naglasila da je ovaj program sa─Źinjen prema interesovanju gazdinstava i da ─çe biti realizovan u ve─çini slu─Źajeva kao panel diskusija. Ona je obra─çaju─çi se novinarima rekla da je ove godine zna─Źajna podr┼íka stigla iz 22 op┼ítine, najvi┼íe iz ju┼żnobanatskog okruga, kao i da su se kao suorganizatori i u─Źesnici u programu pridru┼żili PSS Poljoprivredna stanica iz Novog Sada i JKP Vode Vojvodine. Pokrovitelji ovog izuzetno pose─çenog skupa su Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo.

DOGA─ÉAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOŠ ČETIRI DANA

NEDIMOVI─ć: AGRARU VI┼áE PARA I IZ NA┼áE KASE I IZ EVROPSKE

 

Beograd, 8. januar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs    

 • Pro┼íle godine u poljoprivredi Srbije uvedene su nove mere agrarne politike, spre─Źna je prodaja zemlje strancima, zapo─Źeto je kori┼í─çenje novca evropskih fondova, a nakon tri decenije po─Źela je gradnja 14 velikih sistema za navodnjavanje.

Posle osam godina Srbija je po─Źela da koristi pretpristupna bespovratna sredstva EU za poljoprivredu – IPARD od 175 miliona evra, namenjena malim i srednjim poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede je 25. decembra pro┼íle godine raspisalo prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaj podnose se do 26. februara. Pre nekoliko dana raspisan je novi javni poziv za nabavku traktora iz IPARD-a.

DOGA─ÉAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOŠ 7 DANA

SUTRA JAVNI POZIV ZA NABAVKU TRAKTORA IZ IPARD SREDSTAVA

 

Beograd, 03. januar 2018.

Izvor: Tanjug

 • Javni poziv za kori┼í─çenje IPARD sredstva namenjenih poljoprivrednicima za kupovinu traktora bi─çe objavljen sutra, re─Źeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Rok za podnošenje zahteva biće do 26. februara.

Nau─Źno savetovanje ÔÇ×Dobar dan doma─çineÔÇŁ 17. i 18. januara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

MINISTAR NEDIMOVI─ć PREDSTAVLJA MERE AGRARNE POLITIKE

Novi Sad, 29. decembar 2017.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç potvrdio je danas organizatorima Nau─Źno stru─Źnog savetovanja 17. i 18. januara naredne godine, pod nazivom „Dobar dan doma─çine”, da ─çe ovo ministarstvo, kao i ranijih godina, podr┼żati ovaj izuzetan doga─Ĺaj.

Razgovor o agrarnom bud┼żetu, Zakonu o zemlji┼ítu, tovnom govedarstvu...

 

MINISTAR NEDIMOVI─ć POSETIO NA┼áU REDAKCIJU

Novi Sad, 29. decembar 2017.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović bio je danas gost u našoj redakciji i tom prilikom se interesovao za pojedinosti o razvoju tovnog govedarstva, o kom smo pripremili detaljan osvrt na stanje i predlog mera.

ŠTAMPA

 

 „GAZDINSTVO” O IPARD-u

Novi Sad, 28. decembar 2017.

U decembarskom broju (125) list „Gazdinstvo”  objavljuje vi┼íe tema o kori┼í─çenju IPARD programa, za ─Źiju primenu posebno priznanje pripada Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede. U uvodu op┼íirnog razgovora sa ┼Żarkom Radatom, vd direktor za agrarna pla─çanja, se isti─Źe: „Vreme za prijavljivanje nakon objavljenog poziva za IPARD programe te─Źe i za ovu fazu traje do 26. februara 2018. godine. O ovom doga─Ĺaju se dugo pri─Źalo, kasnilo i prognoziralo...

Prvo je Program za kori┼í─çenje IPARD fondova dugo pripreman bez zna─Źajnog u─Źe┼í─ça gazdinstava. Konsultacije u Briselu su tekle sa promenljivim uspehom o na┼íem dokumentu.

PAORIMA ULJANA REPICA SVE INTERESANTNIJA

 

Vršac, 22. decembar 2017.

Izvor: RTV

 • Zimske dane poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi koriste za planiranje naredne setve i analizu prethodne proizvodne godine. U tome im poma┼żu stru─Źnjaci, a oni ka┼żu da postoji ve─çi interes za kulture koje su ranijih godina bile slabije zastupljene u setvenoj strukturi poput uljane repice.

Pro┼íla godina je za poljoprivredne proizvo─Ĺa─Źe bila lo┼ía zbog ekstremnih klimatskih uslova tako da su mnogi ostali bez o─Źekivanih prihoda i dobro su razmislili ┼íta ─çe u narednoj godini sejati. Stru─Źnjaci ka┼żu da ─çe do─çi delom do promene setvene strukture, a sve je to bila tema savetovanja odr┼żanog u Vr┼ícu koje je okupilo veliki broj proizvo─Ĺa─Źa i stru─Źnjaka.

SEMENSKE KU─ćE ZAJEDNO POKRE─ćU NAU─îNE PROGRAME

     

Novi Sad, 22. decembar 2017.

Izvor: Dnevnik

 • Novosadski Insitut za ratarstvo i povrtarstvo i Institut za kukuruz iz Zemun polja potpisali su pre dva dana sporazum o saradnju, koji izme─Ĺu ostalog treba da pospe┼íi sardnju u me─Ĺulaboratorijskim istra┼żivanjima, planiranju i pisanju nau─Źnih programa za doma─çe i inostrane potrebe, zajedni─Źko organizovanje seminara i simpozijuma u zemlji na koje ─çe dolaziti i stu─Źnjaci iz ino nau─Źnih instituta.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jan Turan kazao je da sporazum treba da doprinese ja─Źanju znanja i pameti dva najja─Źa nacionalna insituta.

IZMENE PRAVILNIKA O IPARD PODSTICAJIMA

 

Beograd, 21. decembar 2017.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izmene pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Najva┼żnije izmene odnose se na op┼íte uslove za ostvarivanje prava na odobravanje projekta  – na primer, na vrednost investicije u smislu prikupljanja ponuda za nabavku, a novi pravilnik preciznije obja┼ínjava i mesto investicije, uslove koji se ti─Źu Registra poljoprivrednih gazdinstava itd.

Tradicionalni susret sa novinarima na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

NAU─îNO-STRU─îNO SAVETOVANJE „DOBAR DAN DOMA─ćINE” 17. I 18. JANUARA 2018. GODINE

Novi Sad, 21. decembar 2017.

Na tradicionalnom susretu novinara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu – Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo, uo─Źi bo┼żi─çnih i novogodi┼ínjih praznika, saop┼íteno je vi┼íe detalja o Nau─Źno-stru─Źnom savetovanju „Dobar dan doma─çine”, koje ─çe se odr┼żati 17. i 18. januara idu─çe godine u ovoj nau─Źnoj ku─çi.

MIROVI─ć URU─îIO UGOVORE BRA─îNIM PAROVIMA ZA KUPOVINU SEOSKIH KU─ćA

 

Novi Sad, 18. decembar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovi─ç uru─Źio je 43 ugovora ukupne vrednosti 42.917.000 bra─Źnim parovima sa teritorije AP Vojvodine, kojima su na konkursu Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine, dodeljena bespovratna sredstava za kupovinu seoskih ku─ça sa oku─çnicom.

„Va┼ía uloga i va┼íe opredeljenje da uz pomo─ç Pokrajinske vlade obezbedite svoj ┼żivot i dom u seoskim sredinama je za po┼ítovanje i to nas dodatno obavezuje da sna┼żnijim delovanjem podr┼żimo va┼íe aktivnosti i inicijative kako bi se na┼ía sela revitalizovala“, rekao je Mirovi─ç.

OD JANUARA PRODAJA MLEKA, SIRA, KOBASICA NA KU─ćNOM PRAGU

 

Beograd, 19. decembar 2017.

Izvor: Politika

 • Mali proizvo─Ĺa─Źi uvode se u legalne tokove, hranu ─çe mo─çi da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama ili da ih potro┼ía─Źima ┼íalju na ku─çnu adresu 

Mali prodavci mleka, mesa, kobasica, jaja, ribe, od 1. januara ─çe mo─çi legalno da prodaju svoje proizvode, i to prakti─Źno sa ku─çnog praga.

VUK RADOJEVI─ć: ZEMLJORADNI─îKE ZADRUGE VA┼ŻAN FAKTOR RAZVOJA POLJOPRIVREDE U VOJVODINI

 

Novi Sad, 15. decembar 2017.

 • „Zadrugari imaju svoje mesto u sistemu i kona─Źno dr┼żava to prepoznaje“, poru─Źio je danas mr Vuk Radojevi─ç, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo u obra─çanju u─Źesnicima konferencije posve─çene ekonomskom polo┼żaju zemljoradni─Źkih zadruga u poljoprivredi i bud┼żetskom sistemu, koju je resorni sekretarijat organizovao u saradnji sa Zadru┼żnim savezom Vojvodine.

„Ova Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, prilikom projektovanja bud┼żeta za 2017. godinu,  posebno prepoznala  zemljoradni─Źke zadruge kao korisnike bespovratnih finansijskih sredstava bez ikakvih ograni─Źenja u odnosu na druge korisnike na┼íih podsticajnih sredstava“, istakao je Vuk Radojevi─ç i naglasio da je time upu─çen jasan signal i poljoprivrednicima da se udru┼żuju, ali i zemljoradni─Źkim zadrugama da oni jesu va┼żan faktor razvoja poljoprivrede u Vojvodini.

ÔÇ×LAKTALISOVOÔÇŁ MLEKO ZA BEBE SKLONJENO IZ PRODAJE

 

Beograd, 12. decembar 2017.

Izvor: Politika

Zbog sumnje da je zara┼żeno salmonelom i sa tr┼żi┼íta Srbije bi─çe povu─Źeno mleko za bebe francuskog proizvo─Ĺa─Źa „Laktalis”. Uvoznik i distributer za doma─çe tr┼żi┼íte je kompanija „Amikus”, koja je saop┼ítila da ─çe opozvati kompletnu seriju spornog mleka „celija ekspert 2” u pakovanju od 400 grama, namenjenog za ishranu beba od ┼íest meseci do godinu dana.

ZA POLJOPRIVREDNIKE 50 MILIONA EVRA IZ IPARD-A U 2018.

 

Beograd, 11. decembar 2017.

Izvor: Tanjug     

 • „Poljoprivrednicima ─çe naredne godine biti na raspolaganju oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, a prvi poziv za nabavku traktora i ostale mehanizacije bi─çe objavljen 20. decembra, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç.

On je pojasnio da je re─Ź o dugoo─Źekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predvi─Ĺena bespovratno za period do 2020. godine.

U novom broju ÔÇ×GazdinstvaÔÇŁ (124)

 

TOVNO GOVEDARSTVO – SADA ILI NIKADA

Novi Sad, 8. decembar 2017.

List „Gazdinstvo” u ju─Źe objavljenom broju 124 donosi vi┼íe priloga o tovnom govedarstvu i aktuelnim informacijama o bespovratnim sredstvima za poljoprivredu uz kori┼í─çenje IPARD programa. List isti─Źe dva primera iz Sremske Mitrovice o smanjenju tre─çine poreza na imovinu i vodi za vo─çnjake i vinograde na Fru┼íkoj gori.

Novinarka „Politike” Ivana Albunovi─ç je gost redakcije sa tri teksta i otkriva detalje o nameri Amerikanaca da kupe posrnuli gigant „Viktorija grupe”.

Pošumljavanje pašnjaka

 

UZBUNA ME─ÉU SUSE─îKIM STO─îARIMA

Susek,  8. decembar 2017.

Selo Susek po broju goveda spada me─Ĺu prvih pet sela u Vojvodini, a u Sremu su na prvom mestu. Mle─Źno govedarstvo po obimu proizvodnje u ovom selu je rentabilno, naro─Źito kod sto─Źara koji ┼íest ili sedam meseci koriste pa┼ínjake za ishranu muzara. Selo ukupno raspola┼że sa 141 hektarom pa┼ínjaka, ali su te povr┼íine sada „napadnute“, od ne otkrivenog javnog preduze─ça, koje kopa rupe za sadnju topola, koje nikada nisu bile na tom pa┼ínjaku.

MINISTAR POLJOPRIVREDE SRBIJE: AGRARNI BUD┼ŻET 2018. GODINE 11,8 ODSTO VE─ćI

 

Beograd, 7. decembar 2017.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimovi─ç izjavio je ju─Źe da ─çe bud┼żet za poljoprivredu u 2018. godini iznositi 44 milijarde dinara, ┼íto je, kako je naveo, za 5,2 milijarde (11,8%) vi┼íe nego ove godine

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimovi─ç izjavio je ju─Źe da ─çe bud┼żet za poljoprivredu u 2018. godini iznositi 44 milijarde dinara, ┼íto je, kako je naveo, za 5,2 milijarde (11,8%) vi┼íe nego ove godine.

Nedimovi─ç je na Radio-Televiziji Vojvodine ocenio da pove─çanje bud┼żeta za vi┼íe od deset odsto pokazuje da je poljoprivreda prioritet

ZBOG LOŠE HIGIJENE RAZBOLELE SE MALINE

 

Beograd, 7. decembar 2017.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Ma─Ĺarska na granici zaustavila i vratila po┼íiljku zara┼żenog bobi─Źastog vo─ça iz Srbije. Roba trebalo da ide i do Nema─Źke. Proizvo─Ĺa─Źi sumnjaju na reeksport

Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane obavestio je na┼íu zemlju da je po┼íiljka malina iz Srbije, namenjena Ma─Ĺarskoj i Nema─Źkoj, zara┼żena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Ma─Ĺarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je prekju─Źe. Norovirus naj─Źe┼í─çe se prenosi prljavim rukama i lo┼íom higijenom prilikom branja i transporta malina.

U POLA GODINE FORMIRANO VIŠE OD 180 ZADRUGA

 

Beograd, 6. decembar 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

 • U Beogradu je ju─Źe potpisano sedam novih ugovora za dodelu bespovratnih sredstava Vlade Srbije ─Źime je zaokru┼żen prvi ciklus dodele sredstava namenjenih zadrugama, a novac je dodeljen u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela", saop┼íteno je iz vlade.

Projekat je seo programa sprovo─Ĺenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a ministar bez portfelja zadu┼żen za regionalni razvoj i koordinaciju Milan Krkobabi─ç ka┼że da je 2017. godina bila istorijska za zadrugarstvo Srbije.

STI┼ŻE STRUJA ZA 210 HEKTARA VO─ćANJAKA I VINOGRADA

 

Sremska Mitrovica, 6. decembar 2018.

Izvor: Dnevnik

 • Prva trafostanica namenjena za elektrifikaciju polja u ju┼żnom delu Fru┼íke gore, od tri planirane, za zagrevanje vo─çnjaka i vinograda na podru─Źju Grgurevaca i Man─Ĺelosa, pu┼ítena je u rad na ┼áuljama─Źkoj glavici.

Ona treba da doprinese jeftinijoj poljoprivrednoj proizvodnji u atarima tih fru┼íkogorskih sela.Trafostanicu je simboli─Źno pustio u rad gradona─Źelnik Sremske Mitovice Vladimri Sanader, koji je objasnio da je ideja lokalne samouprave da se razvijaju one kulture koje su radno intenzivne i koje donose ve─çi prihod po hektaru nego klasi─Źne ratarske.

IZ IPARD FONDOVA EU - 175 MILIONA EVRA ZA SRPSKI AGRAR

 

Beograd, 27. novembar 2017.

Izvor: RTV

 • Srbija ─çe do 5. decembra dobiti akreditacije za kori┼í─çenje 175 miliona evra iz IPARD fondova EU, jer je revizorska kontrola Evropske komisije utvrdila da su svi tehni─Źki uslovi ispunjeni, pi┼íe Blic.

Drugim re─Źima, navodi list, tim ministra poljoprivrede Branislava Nedimovi─ça uspeo je da za godinu dana otkloni sva ─Źetiri nedostatka koja su u proteklih pet godina predstavljala prepreku da srpski paori do─Ĺu do briselskih para.

IPARD PROGRAM ÔÇô BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU

 

Beograd, 22. novembar 2017.

Izvor: RTS

Prva direktna pomo─ç iz fondova EU za razvoj srpske poljoprivrede od 175 miliona evra trebalo bi da bude zvani─Źno dostupna krajem meseca. Prvi javni pozivi bi─çe pre kraja godine i isplate po─Źetkom naredne, najavljuju u Vladi. Da bi iskoristili ┼íto vi┼íe novca, ka┼żu, osloni─çemo se na iskustvo Poljske, kao najve─çeg korisnika fondova Unije.