- TRŽIŠTE - /19.06.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 47.50 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.14 din/kg , pšenica 18.76 din/kg , soja 37.66 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.50 din/kg , pšenica 16.36 din/kg , soja 35.06 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 21.43 din/kg , pšenica 21.64 din/kg , soja - ;

Vesti

POČINJE TEHNIČKI PREGLED MEHANIZACIJE ZA ŽETVU

 

Novi Sad, 16. jun 2017.

Izvor: Dnevnik

  • Komisija za tehnički pregled poljoprivrednih mašina i vozila koji učestvuju u žetvi i transportu ove godine u naredna tri dana na teritoriji Novog Sada besplatno će pregledati mehanizaciju i obučiti žeteoce o zaštiti od požara.

Traktori i vozila koja učestvuju u žetvi i transportu trebalo bi da u zakazano vreme budu na zbornim mestima, dok će kombajne Komisija pregledati kod vlasnika. Ujedno, na zbornim mestima organizovan je i pregled i servis vatrogasnih aparata, koji će obaviti ovlašćeni serviser po svom cenovniku.

DRŽAVA TRAŽI SAVETNIKA ZA PRIVATIZACIJU PKB-A

 

Beograd, 15. jun 2017.

Izvor: Politika

  • Još nije poznat model po kome bi mogao da bude privatizovan jedini preostali veliki državni kombinat

Odluka o tome na koji način će država privatizovati Poljoprivrednu korporaciju Beograd uskoro bi trebalo da bude poznata, ali ne do kraja ovog meseca kako je ranije bilo najavljivano.

Aktivnost

 

PREDSEDNIK MIROVIĆ OTVORIO VETERINARSKU KLINIKU NA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU

Novi Sad, 12. jun 2017.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, simboličnim presecanjem vrpce,  otvorili su danas Veterinarsku kliniku na Poljoprivrednom fakultetu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 

IZ BUDŽETA APV NIKAD VIŠE ZA STOČARSTVO
Novi Sad, 8. jun 2017.

Od 5. do 10. juna u Herceg Novom, Crna Gora, u organizaciji Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za stočarstvo Univerziteta u Beogradu, održavaju se dva značajna stočarska skupa - Međunarodni simpozijum o stočarstvu 2017. i Seminar odgajivačkih organizacija AP Vojvodine.

KORISTIMO TREĆINU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: RTV

  • Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije od 5,65 milona tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega koristi svega oko dva miliona tona, rečeno je danas na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o obnovljivoj energiji za Jugoistočnu Evropu.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac je rekao u Skupštini Srbije da koristimo oko milion tona iz hidropotencijala i milion tona ekvivalentne nafte iz biomase, koju nažalost koristimo uglavnom na klasičan način, kao drvo za grejanje.

NEDIMOVIĆ: ODLUKA O DOLASKU TENISA ZA DESETAK DANA

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: Politika

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović govoreći o dolasku kompanije za preradu mesa „Tenis” u Srbiju kazao je da će se za desetak dana znati da li će tom proizvođaču mesa biti odobren zakup zemljišta na pet lokacija u zemlji.

VAUČERI REGULIŠU STAŽ SEZONSKIM RADNICIMA

 

Beograd, 7. jun 2017.

Izvor: Politika

  • Novim zakonom o privremenom radnom angažovanju trebalo bi da se sezoncima plaćaju doprinosi za posao do 90 radnih dana

Sezonski radnici, posebno oni u poljoprivredi, ne bi više trebalo da rade na crno. Usvajanjem novog zakona o privremenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, beračima trešanja, jabuka, malina i kajsija bi se za tih nekoliko meseci rada uplaćivali doprinosi, što sada nije slučaj.

Trošenje Agrarnog budžeta

 

VIŠE NOVCA ZA TRAKTORE - KLIMA SE IZDVAJANJE ZA OSIGURANJE

Beograd, 6. jun 2017.

Čedomir Keco

Izmenom Uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bespovratan iznos novca za nabavku traktora biće povećan, utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i iznosiće 1.110.500.000 dinara, što je za oko 900.000 miliona više od prethodnog plana. Za povećanje ovog izdvajanja smanjen je iznos za podsticaje u biljnoj proizvodnji (za mineralno đubrivo), koji će sada iznositi 2.961.128.000 dinara.

Problemi leskovačkih povrtara

 

Leskovac, 05. jun 2017.

Izvor: Nedeljom za selo

Povrtari iz okoline Leskovca ovih dana su u problemu jer njihov kupus nema ko da kupi. Tim povodom, ekipa emisije Nedeljom za selo razgovarala je sa Vladom Nešićem proizvođačem povrća iz sela Donje Krajince.

URUČENO JOŠ 100 UGOVORA ZA NABAVKU SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE

 

Novi Sad, 5. juni 2017.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je novih 100 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Ukupna vrednost današnjih investicija u sisteme za navodnjavanje je 65,5 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 39,4 miliona dinara.

Održani dani polja strnih žita

 

Novi Sad, 02.06.2017.

Izvor: RTV

NS seme je jedinstveni srpski agrarni brend istakao je na otvaranju manifestacije pokrajinski sekretar za poljoprivrededu Vuk Radojević, rekavši da je to razlog tesne saradnje Sekretarijata za poljoprivredu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Naši ratari oru u Rumuniji

 

Zrenjanin, 02.06.2017.

Izvor: Politika

Već nekoliko godina srpski ratari iz srednjeg Banata prelaze u Rumuniju i tamo obrađuju zemlju. Posao im se isplati jer Rumunija daje povoljne uslove za obradu poljoprivrednih površina, a vlasnici nude dovoljno zemlje u zakup koji je mnogo jeftiniji nego kod nas.

Vojvodina dobija četiri poljoprivredna inkubatora

 

Novi Sad, 02.06.2017.

Izvor: Tanjug

Na oglednim parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, danas je počela manifestacija Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Svi poljoprivrednici ne mogu da imaju istu penziju

 

Beograd, 1. jun 2017.

Izvor: Politika

Zemljoradnici u Srbiji koji 15 godina sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ne mogu imati istu penziju kao oni koji su to činili četiri decenije. Ubuduće bi iznos penzije trebalo da odgovara godinama uplata doprinosa i staža.

Prve njive otišle pod kiriju

 

Beograd, 31. maj 2017.

Izvor: Večernje novosti

Komisija nadležna za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija na period do 30 godine donela je prva pozitivna rešenja. Kako "Večernje novosti" nezvanično saznaju, odobrena su četiri zakupa, dok je skoro 50 zahteva odbijeno.

Manjak maline za bolju cenu

 

Beograd, 31.maj 2017.

Izvor: Večernje novosti

Za deset do dvadeset dana, armija od oko 20.000 berača "crvenog zlata" ući će u malinjake, proizvođači i otkupljivači već su "u klinču" oko otkupne cene, a kolika će ona biti najviše zavisi od ponude na svetskoj berzi i količine roda u domaćim zasadima. U Asocijaciji proizvođača jagodičastog voća "Malinari Srbije", koja okuplja oko 50 udruženja, na osnovu analiza tržišta očekuju prošlogodišnjih 220-240 dinara za kilogram novog roda.

Otkrivena bista akademiku Slavku Borojeviću

 

Novi Sad, 30. maj 2017.

Spomen bista akademiku Slavku Borojeviću svečano je otkrivena ispred Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Bista je delo akademika Vladimira Jokanovića i postavljena je uz pomoć velikog broja naučnih radnika i poštovalaca lika i dela velikog naučnika.

Prisutnima se obratila prof. dr Dragana Latković sa Poljoprivrednog fakulteta naglasivši da je bista samo početak ispoljavanja pažnje prema akademiku Borojeviću.

Vajska: Кako zakupiti državno zemljište

 

Bačka Palanka, 30. maj 2017.

Opština Bač raspolaže sa oko 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a zahvaljujući izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, stvoreni su uslovi za davanje u zakup obradivih površina na duži vremenski period. Tim povodom, u Vajskoj je održana prezentacija o mogućnostima i načinima višegodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, sa akcentom na podizanje zasada lešnika...

Isplata subvencija za regresirano đubrivo

 

Beograd, 26. maj 2017.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštila je juče da je počela isplata subvencija za regresirano đubrivo.

70 godina Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

 

NAUČNO STRUČNI SKUP „NOVE SORTE I KLONOVI VINOVE LOZE”
Novi Sad, 25. maj 2017.

Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima obeležava 70 godina uspešnog rada. Povodom ovog jubileja Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavljen Naučno-stručni skup „NOVE SORTE I KLONOVI VINOVE LOZE“. Skup će se održati sutra 26. maja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, sa početkom u 9 časova. Ovo je prva u nizu manifestacija kojima se obeležava ovaj značajan jubilej.

OZNAKU "SRPSKI KVALITET" DOBILO PRVIH OSAM PROIZVODA

 

Beograd, 22. maj 2017.

Izvor: Večernje novosti

  • Oznaku "Srpski kvalitet" dobilo je osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, a u narednih nekoliko nedelja naći će se na rafovima svih trgovačkih lanac i malih prodavnica u Srbiji

Oznaku "Srpski kvalitet" dobilo je osam srpskih proizvoda iz mesne i prerađivačke industrije, a u narednih nekoliko nedelja ovi proizvodi će se naći na rafovima svih trgovačkih lanac i malih prodavnica u Srbiji, rekao je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

U PROTEKLIH PET DANA GORIVO POJEFTINILO ZA 3,5 DINARA

 

Beograd, 22. maj 2017.

Izvor: Politika

  • Po ceni benzina Srbija se nalazi na sredini liste dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj, a autogas u Sloveniji, Mađarskoj i takođe u Grčkoj

Treću nedelju zaredom padaju maloprodajne cene goriva u Srbiji. Cena benzina niža je za 2,16 dinara, evrodizela za 2,36 dinara, dok je tečni naftni gas pojeftinio za samo 30 para. Uzimajući u obzir činjenicu da je gorivo i u proteklih pet dana pojeftinilo za još oko dinar, cene  na pumpama su ukupno niže za oko 3,5 dinara.

NA SAJMU 130.000 POSETILACA, TRAKTORI OTIŠLI U ŽENSKE RUKE

 

Novi Sad, 19. maj 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Iz­vla­če­njem i do­de­lom na­gra­da, ju­če je na pri­go­dan na­čin obe­le­žen za­vr­še­tak 84. me­đu­na­rod­nog po­ljo­pri­vred­nog saj­ma u No­vom Sa­du.

Sreć­noj do­bit­ni­ci glav­ne na­gra­de Po­ljo­pri­vred­nog saj­ma Ma­ri­ji Su­naj­ko iz Ku­le klju­če­ve trak­to­ra mo­de­la „be­la­rus 82.1”, ko­ji uvo­zi kom­pa­ni­ja „Agro­pa­non­ka”, uru­čio je glu­mac Ne­nad Je­zdić. To je 21. trak­tor ko­ji „Agro­pa­non­ka” tra­di­ci­o­nal­no do­de­lju­je, a ovo­go­di­šnja do­bit­ni­ca, ka­ko je re­kla, još uvek ni­je sve­sna da se upra­vo njoj ta­ko ne­što do­go­di­lo.

NEDIMOVIĆ: OTPISATI KAMATE, ALI DUG MORA DA SE PLATI

 

Beograd, 19. maj 2017.

Izvor: Tanjug

  • Poljoprivrednici u Srbiji moraju da budu oslobođeni kamata koje su se godinama nagomilavale zbog neplaćanja poreza i doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, ali, dug mora da se plati, kaže za Tanjug ministar polljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Kako je rekao, dugovanja poljoprivrednika za penziono i invalidsko osiguranje koje danas iznosi oko 186 milijardi dinara, biće narednih dana predmet sastanaka članova Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugih relevantnih predstavnika države.

PASTOR: JAČANJE PRIVREDNIH VEZA IMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE

 

Novi Sad, 19. maj 2017

Izvor: Tanjug

  • Na Novosadskom sajmu je, u okviru vojvođansko-mađarskog poslovnog foruma, potpisan trojni ugovor o saradnji između Privredne komore Vojvodine, Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore i Mađarsko-srpskog poslovnog saveta. 

Pomoćnica ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petra Pana ukazala je na rekordne pokazatelje u ekonomskoj razmeni dve zemlje, i istakla da su tome presudno doprineli veoma dobri odnosi između dve zemlje.