- TRŽIŠTE - /12.03.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.10 din/kg , pšenica 17.60 din/kg , soja 45.00 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.48 din/kg , pšenica 17.22 din/kg , soja 36.34 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.31 din/kg , pšenica 16.78 din/kg , soja 33.82 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.33 din/kg , pšenica 18.53 din/kg , soja - ;

Vesti

JOŠ DVA NAMETA NA GORIVO

 

Beograd, 16. mart 2018.

Izvor: Poltika

 • Iako na┼ía zemlja ima najvi┼íe takse na derivate u regionu, Nacrt zakona o naknadama predvi─Ĺa da se iz cene goriva pokrivaju naknade za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru, ┼íto ─çe puniti dr┼żavnu kasu sa dodatnih ─Źetiri miliona evra

Usvajanjem novog zakona o naknadama, voza─Źi u Srbiji ─çe kroz cenu goriva, umesto dosada┼ínjih pet, pla─çati sedam nameta. Predlog je da se uvede naknada za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru benzina i dizela, odnosno kilogramu te─Źnog naftnog gasa. Voza─Źi poslednjih godina pla─çaju i posebne takse za markiranje i monitoring goriva, obavezne rezerve, akcize i PDV, ┼íto umnogome optere─çuje cenu goriva u Srbiji.

RFV: 2,5 MILIJARDE RSD ZA FINANSIRANJE PRIVREDE

 

 

Novi Sad, 15. mart 2018.

Izvor: Tanjug

 • Razvojni Fond Vojvodine (RFV) obezbedio je za ovu godinu 2,5 milijardi dinara za finansiranje privrede i poljoprivrednika u Srbiji.

RFV je za ovu godinu pripremio i nove konkurse, pored ve─ç postoje─çih kreditnih linija, pa je tako jedna kreditna linija namenjena investicijama u poljoprivredi u okviru IPARD programa, a druga razvoju turizma.

┼áE─ćERANA U ┼ŻABLJU OVE SEZONE NE─ćE RADITI?!

 

┼Żabalj, 13. mart 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • ┼áe─çerne repe, izvesno je, bi─çe posejano zna─Źajno manje nego lane zbog cene ┼íe─çera na svetskoj berzi. Jeftin ┼íe─çer doprineo je tome da je Gr─Źka kompanija „Helenik ┼íugar” najavila da planira da ovoga marta preradi repe posejane na 12.000 hektara u ┼íe─çerani u Crvenki, dok ┼íe─çeranu u ┼Żablju nije spomenula.

„Nije izvesno da li ─çe ┼íe─çerana u ┼Żablju raditi jer jo┼í ugovaramo setvu“, izjavio je za „Dnevnik” portparol gr─Źke kompanije Hristos Aleksopulos. „Ovo je trenutak da dr┼żava pomogne subencijama kao ┼íto to ─Źine dr┼żave EU.

SREMCI ZA NEMCE MOGU DA GAJE KORNIŠONE

 

Sremska Mitrovica, 13. mart 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • Od aprila pro┼íle godine u Sremskoj Mitrovici nema─Źka kompanija „Karl Kun”, s tradicijom du┼żom od tri veka, otvorila je kancelariju, hladnja─Źe i dovezla ma┼íine za sortiranje korni┼íona.

Ovih dana je u potrazi za poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca korni┼íona – ┼ípalir-tip, na povr┼íini od pet do deset ari.

MALINARI PRIJAVLJUJU ŠTETU, A STRAHUJU OD PREVARE

 

Beograd, 13. mart 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Malinari Moravi─Źkog i Zlatiborskog okruga opsedaju upravu za trezor u Ivanjici. Posao poveren "Malinarima Srbije", koji dele ─Ĺubrivo na ime od┼ítete

Na hiljade ┼żitelja Ivanjice ju─Źe je bukvalno opsedalo tamo┼ínju upravu za trezor, kako bi dobilo potvrde koje su im potrebne da bi prijavili svoje poljoprivredno gazdinstvo za nadoknadu ┼ítete na malinjacima i kupinjacima nastale tokom pro┼ílogodi┼ínjih vremenskih nepogoda. Asocijacija "Malinari Srbije" preuzela je na sebe organizaciju prijave ┼ítete, kao i podelu mineralnog ─Ĺubriva na ime od┼ítete.

Srbija - Albanija

 

MINISTAR NEDIMOVI─ć: UNAPRE─ÉENJE SARADNJE SA ALBANIJOM POSLE 30 GODINA

Beograd, 12. mart 2018.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç sastao se danas u Tirani sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije Nikom Pele┼íijem. Dana┼ínji susret dve delegacije je prvi posle trideset godina, zbog ─Źega je dalji razvoj trgovinske razmene dve zemlje od velikog zna─Źaja.

Realizacija ugovora Srbija - Turska

 

„AGROPAPUK” IZVOZNIK JUNETINE U TURSKU

Beograd, 7. mart 2018.

Pre tri dana po─Źeo je izvoz june─çeg mesa za Tursku, a time i realizacija ugovora kojim je predvi─Ĺen izvoz 5.000 tona ovog mesa iz Srbije, ─Źiji inicijator je bilo Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede. Izvoz je preuzela kompanija „Agropapuk” iz Kukujevaca, a ovla┼í─çena klanica „Darovi prirode” za ugovoreni posao uz saglasnost kupca je  u Divcima.

IPARD: POČINJE OBRADA ZAHTEVA ZA MAŠINE

 

Novi Sad, 7. mart 2018.

Izvor: Agroklub

 • Zavr┼íen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa za nabavku poljoprivredne mehanizacije i traktora iz IPARD programa Evropske unije. ─îinovnici Uprave za agrarna pla─çenja uskoro po─Źinju sa obra─Ĺuju zahteve, kako bi poljoprivrednici ┼íto pre do┼íli do novca iz kase Evropske unije.

Stop. Spustila se zastavica. Zavr┼íen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa IPARD-a u Srbiji - za mehanizaciju i traktore. O rezultatima ove faze direktor Uprave za agrarna pla─çanja ┼Żarko Radat ka┼że da je, okvirno, stiglo oko 180-190 zahteva za traktore i oko 60 zahteva za mehanizaciju. ─îeka se da svi ostali zahtevi pristignu po┼ítom, pa ─çe se znati ukupan broj.

Poslednja vest

 

„KROVNA UREDBA” POKRE─ćE ISPLATE

Beograd, 5. mart 2018.

Prema Zakonu o bud┼żetu, isplate podsticaja u poljoprivredi mogle su po─Źeti jo┼í pre mesec dana. Me─Ĺutim, to se nije dogodilo, jer takozvana „krovna uredba” za 2018. godinu nije usagla┼íena u dr┼żavnoj administraciji. Prema saznanju do kog je do┼íao list „Gazdinstvo”, ova uredba ─çe se na─çi na sednici Vlade ove nedelje, a nakon toga bi─çe doneto i niz pravilnika o tro┼íenju Agrarnog bud┼żeta. Zbog nedostatka glavnog dokumenta nije bilo mogu─çe ni ispla─çivati dugove.

IMOVINA IMT IDE NA DOBOŠ

 

Beograd, 2. mart 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Trenutno se u Srbiji vodi 2.070 ste─Źajnih postupaka. Ste─Źajni upravnik IMT upravo je oglasio prodaju imovine nekada┼ínjeg giganta putem javnog nadmetanja

U Srbiji se u ste─Źaju trenutno nalazi 2.070 preduze─ça, pokazuju podaci Agencije za licenciranje ste─Źajnih upravnika ALSU. Jedno od njih je i Industrija ma┼íina i traktora - IMT, nad kojom je ste─Źaj pokrenut jo┼í u septembru 2015. godine, ali prodaja imovine jo┼í traje.

Trgovina

 

HLADNO─ćA ODGODILA OTKUP JAGANJACA

Temerin, 27. februar 2018.

Kompanija BOV-OV iz Temerina najavila je pre sedam dana da će obustaviti otkup jaganjaca za izvoz u Izrael i da će za vreme te pauze proširiti farmu na koju prihvata jaganjce.

STIGLA POTVRDA ZA IPARD SREDSTVA, DO SADA 223 ZAHTEVA

 

Beograd, 27. februar 2018.

Izvor: Dnevnik

 • Srbiji je ju─Źe i zvani─Źno stigla potvrda od Evropske komisije - Generalnog direktorata za poljoprivredu, za ispunjenost uslova za nesmetano sprovo─Ĺenje IPARD II programa EU namenjenih poljoprivrednicima, saop┼ítilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

U Upravi za agrarna pla─çanja do sada su zavedena 223 zahteva za kori┼í─çenje IPARD sredstava, od ─Źega je 51 zahtev podnet za nabavku mehanizacije i 172 zahteva za traktore, navodi se u saop┼ítenju dostavljenom Tanjugu.

Odjeci

 

KAD SU JAGANJCI PRVI NOVCI, A KRUŠKE PREVARA

─îedomir Keco

Novi Sad, 14. februar 2018.

Pre nekoliko dana smo objavili vest da jaganjci mesnatih rasa imaju sigurnog kupca i da je to kompanija BOV-OV iz Temerina. Nakon objavljenih pojedinosti cene i te┼żine, uz telefone za kontakt, prvo su reagovali nakupci koji su ljutito reagovali ┼íto smo objavili i telefone, a time smo „njima oduzeli hleb”. Potom su nam se javili potencijalni prodavci jaganjaca, sa pitanjem „da li je to stvarno tako i da li se jagnje od 20-30 kg pla─ça 10.000 dinara i to odmah”?

NEDIMOVI─ć: U ARILJE I PO┼ŻEGA DOBIJAJU FABRIKE ZA PRERADU MALINE

 

Sevojno, 13. februar 2018.

Izvor: Tanjug     

 • Zahvaljuju─çi saradnji sa Ma─Ĺarskom, u Srbiji ─çe biti otvorene dve fabrike za preradu maline, prvo u Arilju i kasnije u Po┼żegi, najavio je ju─Źe ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç.

Tokom posete Sevojnu, Nedimovi─ç je istakao da je potpisan Memorandum o razumevanju sa Ma─Ĺarskom, koja ─çe obezbediti finansijska sredstva, tehnolo┼íku opremu i desetogodi┼ínji ugovor o izvozu prera─Ĺene maline iz fabrike koja ─çe se graditi u Arilju.

IPARD PROGRAM EU: Tra┼żimo 51 ma┼íinu

 

Beograd, 13. februar 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Uskoro se raspisuje novi konkurs za dodeljivanje sredstava iz IPARD fondova. Za prvi krug rok 26. februar. Do kraja 2018. godine jo┼í pet poziva

Poljoprivrednicima u Srbiji, od sredine decembra prošle godine, na raspolaganju su sredstva iz IPARD programa EU. Do sada je pristigao 51 zahtev, od toga 15 za mašine i 36 za traktore. Rok za podnošenje dokumentacije je 26. februar.

Nali─Źje jeftinog uvoza

 

NA┼áI POVRTARI UGRO┼ŻENI EVROPSKIM SUBVENCIJAMA

─Éor─Ĺe Simovi─ç, Radio Novi Sad

Novi Sad, 9. februar 2018.

 • Povrtari koji su pro┼íle godine u izuzetno su┼ínoj godini uspeli da proizvedu povr─çe za tr┼żi┼íte, gube bitku sa jeftinim povr─çem iz Evropske unije.                                                                                                                                            

Ve─ç ─Źetiri decenije Lazar ─Éuki─ç u Gospo─Ĺincima bavi se povrtarstvom. Danas na 300 hektara proizvodi luk, ┼íargarepu, kupus, papriku, krompir, a podigao je i savremen jabu─Źnjak. Iako povr─çe proizvodi po najsavremenijoj tehnologiji, ka┼że da cenom ne mo┼że da parira jeftinom krompiru iz Francuske.

UDRU┼ŻIVANJE BUDU─ćNOST VO─ćARA I VO─ćARSTVA

 

Slankamen, 6. februar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • Zemljoradni─Źka zaduga „Vo─çar” u Slankamenu bi─çe prva u Srbiji koja ─çe formirati slo┼żenu zadrugu nastali od ─Źetiri zemljoradni─Źke zadruge kao jedno pravo lice.

Takav oblik zadrugarstva postoji u ┼ápaniji, a direktor „Vo─çara” Nikola Kotarac ka┼że da ─çe prednosti takvog  zadrugarstva biti  u boljem plasmanu vo─ça, ceni i prometu.

Govedarstvo

 

UVOZ TOVNIH RASA POVE─ćAVA STADO – DR┼ŻAVA ZA LITAR OTKUPLJENOG MLEKA PLA─ćA 12,20 DINARA

─îedomir Keco

Novi Sad, 31. januar 2018.

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, nakon razgovora ministra Branislava Nedimovi─ça sa gazdinstvima na savetovanju „Dobar dan doma─çine”, prihvatilo je predlog da se oblast sto─Źarstva u ovoj godini u okviru investicija za nabavku kvalitetnih priplodnih grla utvrdi posebnim pravilnikom. Odgajiva─Źi goveda su predlo┼żili da se me─Ĺu tovne (mesnate rase) uvrsti simentalsko gove─Źe i francuska rasa salers, ┼íto ─çe tako─Ĺe biti u─Źinjeno. Ovi sto─Źari imaju formirano vi┼íe proizvodnih grupa i raspola┼żu sa nizom podataka o govedarstvu u Srbiji, a neke ra─Źunice pokazuju da smo na vrlo niskim granama, jer godi┼ínje imamo svega oko 300.000 telenja svih rasa (podaci veterinarske slu┼żbe).

INTERNET PRENOS SAVETOVANJA ÔÇ×DOBAR DAN DOMA─ćINEÔÇŁ

 

Novi Sad, 16. januar 2018.

Organizatori Savetovanja „Dobar dan doma─çine” danas su saop┼ítili da ─çe program koji se realizuje 17. i 18. januara u amfiteatru posetioci sajta Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu mo─çi da prate na linku: http://www.ustream.tv/search?q=televizija+as


Doga─Ĺaj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

ŠESTO NAUČNO- STRUČNO SAVETOVANJE POLJOPRIVREDNIKA, AGRONOMA I SAVETODAVACA

Novi Sad, 16. januar 2018.

Na Poljoprivrednom fakultetu 17. i 18. januara organizovano je nau─Źno-stru─Źno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede ┼íumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo.

Organizatori Nau─Źno-stru─Źnog savetovanja poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca saop┼ítili su program

 

„DOBAR DAN DOMA─ćINE ” DONOSI 22 TEME

Novi Sad, 15. januar 2018.

Danas je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu saop┼íten program  ┼áestog nau─Źno-stru─Źnog savetovanja poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, koji ─çe se odr┼żati 17. i 18. januara, a obuhvata 22 teme.

Obrazla┼żu─çi program  na konferenciji za medije prof. dr Dragana Latkovi─ç je naglasila da je ovaj program sa─Źinjen prema interesovanju gazdinstava i da ─çe biti realizovan u ve─çini slu─Źajeva kao panel diskusija. Ona je obra─çaju─çi se novinarima rekla da je ove godine zna─Źajna podr┼íka stigla iz 22 op┼ítine, najvi┼íe iz ju┼żnobanatskog okruga, kao i da su se kao suorganizatori i u─Źesnici u programu pridru┼żili PSS Poljoprivredna stanica iz Novog Sada i JKP Vode Vojvodine. Pokrovitelji ovog izuzetno pose─çenog skupa su Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo.

DOGA─ÉAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOŠ ČETIRI DANA

NEDIMOVI─ć: AGRARU VI┼áE PARA I IZ NA┼áE KASE I IZ EVROPSKE

 

Beograd, 8. januar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs    

 • Pro┼íle godine u poljoprivredi Srbije uvedene su nove mere agrarne politike, spre─Źna je prodaja zemlje strancima, zapo─Źeto je kori┼í─çenje novca evropskih fondova, a nakon tri decenije po─Źela je gradnja 14 velikih sistema za navodnjavanje.

Posle osam godina Srbija je po─Źela da koristi pretpristupna bespovratna sredstva EU za poljoprivredu – IPARD od 175 miliona evra, namenjena malim i srednjim poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede je 25. decembra pro┼íle godine raspisalo prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaj podnose se do 26. februara. Pre nekoliko dana raspisan je novi javni poziv za nabavku traktora iz IPARD-a.

DOGA─ÉAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOŠ 7 DANA

SUTRA JAVNI POZIV ZA NABAVKU TRAKTORA IZ IPARD SREDSTAVA

 

Beograd, 03. januar 2018.

Izvor: Tanjug

 • Javni poziv za kori┼í─çenje IPARD sredstva namenjenih poljoprivrednicima za kupovinu traktora bi─çe objavljen sutra, re─Źeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Rok za podnošenje zahteva biće do 26. februara.