- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Vesti

U SRBIJI NEMA AFRI─îKE KUGE SVINJA

 

Beograd, 21. septembar 2018.

Izvor: Politika

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slu─Źaj afri─Źke kuge svinja (AKS), re─Źeno je agenciji Beta u Upravi za veterinu Srbije.

Re─Źeno je i da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve raspolo┼żive preventivne mere kako bi spre─Źili uno┼íenje uzro─Źnika te bolesti u Srbiju.

ÔÇ×AL DAHRAÔÇŁ NOVI VLASNIK PKB-A

 

Beograd, 18. septembar 2018.

Izvor: Politika

  • Ministarstvo privrede prihvatilo ponudu od 105.055.000 evra, zaklju─Źenje kupoprodajnog ugovora se o─Źekuje u narednom periodu, saop┼ítili nadle┼żni

Arapska „Al Dahra” od 13. septembra se mo┼że smatrati novim vlasnikom Poljoprivredne korporacije Beograd ( PKB) –  jedinog preostalog velikog dr┼żavnog kombinata. Kao jedini zainteresovani kupac na tenderu, ta kompanija ponudila je 105.055.000 evra za ve─çinsko vlasni┼ítvo nad beogradskom korporacijom o ─Źijoj se prodaji govori vi┼íe od decenije.

POKRAJINA ULO┼ŻILA U INVESTICIJE ZA OPREMANJE HLADNJA─îA 100 MILIONA DINARA

 

Ba─Źka Palanka, 17. septembar 2018.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo dr Vuk Radojevi─ç je danas u Ba─Źkoj Palanci uru─Źio 68 ugovora korisnicima, koji su  ostvarili pravo na bespovratna sredstva, u okviru konkursa namenjenog za sufinansiranje investicija namenjenih  opremanju hladnja─Źa registrovanih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa na teritoriji AP Vojvodine, u 2018.godini.

ÔÇ×AL DAHRAÔÇŁ JEDINA HO─ćE PKB, JO┼á SE NE ZNA KOLIKO NUDE

 

Beograd, 14. septembar 2018.

Izvor: Politika

Kompanija „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata definitivno je jedini ponu─Ĺa─Ź za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd ( PKB).

Preko svoje firme registrovane u Irigu ta arapska kompanija dostavila je ponudu koja je zvani─Źno otpe─Źa─çena u Ministarstvu privrede.

Aktivnost medija

 

ODR┼ŻAN FORUM O P┼áENICI

Novi Sad, 13. septembar 2018.

Uz u─Źe┼í─çe ratara, mlinara, agronoma, nau─Źnih radnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede danas je u Novom Sadu odr┼żan forum o p┼íenici – tri nedelje pred setvu ove ┼żitarice.

ZA KUPOVINU PKB-A STIGLA JEDNA PONUDA

 

Beograd, 12. septembar 2018.

Izvor: Politika

Jedna kompanija dostavila je ponudu za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i njegovih zavisnih dru┼ítava, potvr─Ĺeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

VOJVO─ÉANSKIM VINARIMA 60 MILIONA DINARA ZA NABAVKU OPREME ZA PROIZVODNJU VINA

 

Sremski Karlovci/Novi Sad, 7. septembar 2018.

Potpredsednik Pokrajinske vlade ─Éor─Ĺe Mili─çevi─ç i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo dr Vuk Radojevi─ç, uru─Źili su danas, na Institutu za vinogradarstvo i vo─çarstvo u Sremskim Karlovcima, vojvo─Ĺanskim vinarima prve ugovore za investicije u nabavku opreme za proizvodnju vina. Ukupna vrednost investicije je 60,6 miliona dinara, od ─Źega je Pokrajina obezbedila polovinu bespovratnih sredstava.

Aktivnost na┼íe redakcije i produkcije ÔÇ×OtkosÔÇŁ

 

STRU─îNJACI I RATARI O OVOGODI┼áNJOJ SETVI P┼áENICE – 13. SEPTEMBRA U NOVOM SADU

Novi Sad, 6. septembar 2018.

Vi┼íe tekstova koje smo objavili  u listu „Gazdinstvo” o ovogodi┼ínjoj ┼żetvi p┼íenice, a odnose se na kvalitet, potrebe i koli─Źinu, pobudio je pa┼żnju ratara i stru─Źnjaka, a naro─Źito intervju sa dr Jasnom Mastilovi─ç sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada. U najnovijem broju „Gazdinstva” na┼í poznati stru─Źnjak prof. dr Miroslav Male┼íevi─ç izneo je pojedinosti vezane za klimu i razvoj p┼íenice u minuloj godini.

Tekstovi, koje objavljujemo u nastavku, za najavljeni Forum o p┼íenici – proizvodna iskustva, ovogodi┼ínja setva, koliko, kako i za koga? – bi─çe samo povod za raspravu i poruke ratarima.

MESO KONTROLIŠU SAMO PRIVATNICI

 

Beograd, 3. avgust 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane od marta slede─çe godine

Rezultati analiza koje radi Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka trebalo bi po─Źetkom slede─çe godine da i "zvani─Źno" va┼że, jer bi do tada trebalo da bude zavr┼íena akreditacija. Kad je o ostalim namirnicama re─Ź, Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane ─Źeka─çemo do marta naredne godine, pa uzorci vi┼íe ne─çe morati da putuju u inostranstvo na superanalize. Do tada ispravnost i kvalitet mesa i suhomesnatih prera─Ĺevina kontrolisa─çe se u privatnim laboratorijama.

NEDIMOVI─ć I PROIZVO─ÉA─îI SUNCOKRETA O STANJU NA TR┼ŻI┼áTU

 

Beograd, 31. avgust 2018.

 Izvor: Tanjug   

  • Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç sastao se s predstavnicima Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji na tr┼żi┼ítu suncokreta.

Tokom sastanka na kome su ministar Nedimovi─ç i predstavnici NAPS-a usaglasili stavove, konstatovano je da je za sada samo jedan proizvo─Ĺa─Ź ulja ponudio otkupnu cenu suncokreta, ┼íto svakako ne mo┼że da zna─Źi da je re─Ź o kona─Źnoj ceni te uljarice.