ponedeljak, april 15Agro servis

Aktivnost Udruženja „Agroprofit”

 

PROMOCIJA PUBLIKACIJE O TOVNOM GOVEDARSTVU I IZBOR PARTNERA ZA IZVOZ JUNADI

Novi Sad, 18.03.2022.

Udruženje „Agroprofit” u ponedeljak će, pred predstavnicima medija i farmera, promovisati Publikaciju o tovnom govedarstvu u Srbiji, pod nazivom „Rase, tržište i kako dalje”, a biće i potpisan Sporazum o saradnji sa odabranom kompanijom za otkup junadi od članova Proizvodne grupe, namenjenih domaćem prometu i izvozu. U uvodu pomenutog izdanja, urednik Biljana Popadić ističe da je reč o više tekstova za koje su odgajivači tovnih rasa, okupljenih u Udružnju „Agroprofit”, izrazili interes.

  • Saradnici koje je okupio autor ove publikacije uspeli su da pripreme podatke, analize i osvrte o tržištu žive junadi i junećeg mesa u svetu. Za iste rase dato je više različitih podataka o karakteristikama grla – od polne zrelosti do napredovanja u prirastu. Zanimljiv je tematski deo o zalučenju i zaštiti teladi, gde farmeri i struka navode svoja iskustva. Čitaoci imaju priliku da se upoznaju sa odgajivačkim programom za najpoznatije tovne rase i da uporede podatke o uzgoju. I za ovu temu naveli smo više izvora i zapažanja stručnjaka i odgajivača. Pojedini podaci se razlikuju – od vremena stasavanja do prirasta, što pokazuje različitost u držanju goveda. U više programa o razvoju poljoprivrede, koji postoje u državnim institucijama, navedena su i opredelenja za stočarstvo. Mi smo se opredelili da prenesemo deo iz „Nacionalnog programa o stočarstvu”, koji je objavilo Ministarstvo za zaštitu sela. Nažalost, i u ovom dokumentu, koji je namenjen ruralnom razvoju, nisu navedene mere i potrebe neophodne za razvoj tovnog govedarstva i modeli uzgoja. Iz priče o sistemu „krava-tele” može da se zaključi da bez ovog tipa govedarstva, uz razvoj kozarstva i ovčarstva, ne možemo da sačuvamo pojedina sela i pašnjake – rekla je Biljana Popadić.

Na osnovu odgovora specijalizovanih komapanija za promet i preradu stoke, Udruženje je primilo desetak prijava i nakon razmatranja i poznavanja prilika u pojedinim kompanijama, Udruženje je odlučilo da Sporazum o saradnji potpiše sa preduzećem MMD Stočar doo iz Despotova. Prvi posao u ovoj saradnji biće izvoz junadi i goveđeg mesa u Albaniju, a očekuje se i sličan aranžman sa partnerima iz Grčke. Udruženje „Agroprofit” se ne bavi prodajom niti poslovanjem u ovoj grani stočarstva, već povezivanjem proizvođača iz svojih redova i zainteresovanih kupaca u Srbiji i inostranstvu. Udruženje će uskoro definisati i kompletnu liniju proizvodnje koja obezbeđuje poštovanje opredelenja o ponudi naše „junetine iz prirode”. Za učešće u ovom lancu do sada je prijavljeno više farmi i uglavnom manjih specijalizovanih klanica. Na zahtev gazdinstava, koja imaju iskustva u tovu junadi, sa kompanijom MMD Stočar iz Despotova uskoro će biti definisani i uslovi za uslužni tov, kao i pojedinosti vezane za uvoz teladi.

Saradnja Udruženja „Agroprofit” i fabrike stočne hrane UBM iz Mađarske, koja gradi svoju preradu i u Šidu, osim stručne podrške farmerima, obuhvata i korišćenje laboratorije za analizu svih vrsta hraniva, uključujući i vrednovanje trava na pašnjacima.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor