nedelja, april 14Agro servis

BUDIMOVIĆ: POMOĆI STOČARIMA DA ODRŽE PROIZVODNJU

 

Beograd, 04.05.2022.

Dnevnik

  • Sekretar udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a Nenad Budimović rekao je da se proizvodnja svih vrsta mesa, kao i jaja i mleka prati na šestomesečnom i godišnjem nivou i istakao da su rezultati za sada slični onima od prethodne godine.

On je za Tan‌jug rekao da je sada ključan trenutak da se preduzme sve kako bi se i u narednom periodu očuvali rezultati od prethodnih godina u broju grla i u trgovinskoj razmeni.

Na pitanje da li će poskupeti meso, mleko i jaja u narednom period, Budimović je kazao da to zavisi od cena imupta i da slika nije optimistična na globalnom nivou, ali da država u saradnji sa PKS-om radi sve, kako bi se održala saopstvena proizvodnja sa blagim tržišnim viškovima prvenstveno za zemlje regiona.

On je naveo i da produžena zima nije uticala na snabdevenost hrane za stoku i da je ima dovoljno, ali da je neophodno da država nastavi sa sprovođenjem sistemskih mera, kakao bi se stočarima u Srbiji pomoglo da pevaziđu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

U izjavi za Tan‌jug Budimović je ocenio da zima ove godine nije bila intenzivna i da, što se tiče pripreme kabastih hraniva i napredovanja vegetacije, nije bilo problema, tako da, zaključio je, neće biti posledica za proizvodnju kabaste hrane za preživare.

Kada je reč o ishrani svinja i tovljenika, Budimović je kazao da oni uglavnom koriste kabastu hranu, gde je kukuruz osnovna sirovina, te da nema nagoveštaja da će biti lošijih uticaja zime na proizvodnju kabaste i koncentrovane hrane ni za ove životinje.

Na pitanje da li ima dovoljno trave i sena s obzirom na to da je u nekim delovima zemlje nedavno pao sneg, Budimović je kazao da prvi otkos lucerke, koja je kultivisana biljka, tek predstoji tako da trenutno nema razloga za brigu.

Naveo je da, što se tiče pregonske paše kod ovaca, "to ide svojim tokom" i da se očekuje da vegetacija nakon majskih kiša bude mnogo jača, te da produžena zima i kasni mrazevi neće uticati na životinje koje koriste ovu vrstu hrane.

"Mi imamo dovoljno hrane za zivotinje, dužina vegetacionog perioda u Srbiji je izuzetno povoljna jer imamo sva čtiri godišnja doba, tako da imamo dug period proizvodnje biljne mase neophodne za prehranu životinja", kazao je Budimović.

Međutim, istakao je da se u globalu na stočarstvo, kao i na cenu hrane za životinje u Srbiji, dosta odrazila kriza izazvana, prvo pandemijom korona virusa, a potom i ratom u Ukrajini.

"Ono što je činjenica to je da skok berzanske robe, kao sto je u ovom slučaju kukuruz, ima uticaja na poskupljenje koncentrovane hrane za životinje, jer kukuruz je oko 75 odsto zastupljen u hrani za životinje", naveo je Budimović.

On je dodao i da na poskupljenje hrane za životinje umnogome utiče poskupljenje imputa neophodnih za poljoprivredne radove i proizvodnju hrane, kao što su nafta, struja, plin, trnasport i ambalža.

Prema njegovim rečima, ono što je ključno u ovom trenutku je da država sprovede sistemske mere za naše stočare, kako bi lakše poslovali i ublažili dejstvo krize.

"Predlog je da se podsticaji za stočarstvo u proizvodnji mesa i mleka izjednače, da nema limita u broju životinja i na broj litara u mleku, kao što je sada, kako bi svi oni koji se bave proizvodnjom dobili posticaj od džave", kazao je Budimović.

Takođe, dodao je da je predlog odbora Udruženja za stočarstvo PKS-a da se razmotri mogućnost smanjenja PDV-a na hranu za životinje na 10 odsto, kao i na veterinarske usluge.

Budimović je rekao da je neophodno uvoditi olakšice kako za farmere, tako i za stočare, jer je kriza, koja traje već više od dve godine, uzrokovala da uzgajivči smanjenje broj grala, i tovljenika, i goveda, kao i da neki proizvođači smanjenje ili potpuo prestanu sa proizvodnjom mleka zbog neisplativosti.

Upozorio je da uloliko se ovakav trend nastavi može doći do nestašice sirovina tako da, poručio je, treba na dnevnom nivou pratiti razvoj situacije u stočarstvu i sprovoditi strategije, kako bi se olakšalo ljudima koji se u Srbiji bave stočarstvom i poljoprivredom.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor