sreda, mart 19Agro servis

ČUDO PRIRODE NA BIO-FARMI MARKOVIĆ 

Za ovu biljku mnogi misle da je korov a REČ JE O HRANLjIVOJ BOMBI

IZVOR:dnevnik.rs

Na obodu Subotice, nalazi se malo carstvo prirode – Bio-farma Marković. Ovde vredne ruke Jelene Marković i njene porodice stvaraju pravo bogatstvo organskih proizvoda, pretvarajući zaboravljene recepte u savremene delikatese.

Jelena, nekada hobista, a danas uspešna preduzetnica, svoj put je započela skromnom farmom prepeličjih jaja. Međutim, njena strast prema zdravom životu i organskoj proizvodnji ubrzo je prerasla u nešto mnogo veće. Danas, njena bio-farma predstavlja oazu održive poljoprivrede i zdravog života.

„Svake godine otkrivamo nešto novo”, kaže Jelena sa osmehom.

Ove sezone, adut je tušt – biljka koju mnogi smatraju običnom korovom, a zapravo je nutritivna bomba. Tušt, zaboravljeno blago naših baka, na farmi Marković doživljava pravu renesansu.

„Ova biljka je čudo prirode”, objašnjava Jelena. „Bogata proteinima, a siromašna ugljenim hidratima, tušt bi zaista mogao da bude odgovor na mnoge izazove savremene ishrane”.

Ali tušt nije jedina zaboravljena biljka. U Jeleninoj kuhinji, tradicionalni recepti dobijaju novo ruho. Marinirane tikvice, pečene na roštilju i konzervisane sa pažljivo odabranim začinima, predstavljaju pravi letnji užitak. Pekmezi i džemovi, pripremljeni bez dodatog šećera, čuvaju autentičan ukus voća.

Pored tradicionalnih kultura, poput jabuka, krušaka i šljiva, farma Marković može se pohvaliti i malom plantažom godži bobica

„Naša filozofija je jednostavna – koristimo samo ono što nam priroda daje”, ističe Jelena. To znači da su svi proizvodi sa farme Marković 100 posto prirodni, bez ikakvih veštačkih dodataka ili hemikalija.

Priča o posvećenosti

Na farmi Marković svaki član porodice ima svoju ulogu. Zajedno, oni stvaraju male čarolije – od slatkih zimnica do pikantnih marinada. Svaki tegla koja napusti njihovu farmu nije samo proizvod – to je priča o posvećenosti, ljubavi prema prirodi i želji da se očuva tradicija kroz inovaciju.


Pored tradicionalnih kultura, poput jabuka, krušaka i šljiva, farma Marković može se pohvaliti i malom plantažom godži bobica.

„Imamo između 80 i 100 sadnica, a svaka daje između tri i pet kilograma bobica”, objašnjava Jelena, dodajući da ove male crvene bobice predstavljaju pravu riznicu zdravlja.

Jelena Marković i njena porodica pokazuju da organska proizvodnja nije samo trend, već način života.

Oni dokazuju da se uz malo mašte i mnogo truda mogu stvoriti proizvodi koji ne samo da hrane telo, već i dušu.

U svetu gde je brzina često važnija od kvaliteta, farma Marković stoji kao svetionik – podsećajući nas na vrednost strpljenja, tradicije i harmonije sa prirodom.

Tekst i foto: S. Iršević

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala