ponedeljak, april 15Agro servis

Država izmiruje dug prema stočarima

 

KAPLJE „KOVID” PREMIJA ZA JUNAD

Beograd, 29.06.2022.

Vlada je dobro reagovala pre dve godine, kada je odlučila da uz redovne premije za tov junadi izdvoji i dodatnih 20.000 dinara, pod uslovom da su junad isporučena klanici ili izvoznicima. Istina, dugo je trajalo usvajanje te uredbe, tri puta je menjana na Vladi, na zahtev udruženja odgajivača. Kasnije, kada se očekivala brza isplata, usledila je „duga” obrada podataka, da bi do stočara stigla vest da je iznos od dva miliona evra potrošen  i da je za upravu ovaj posao okončan. Usledilo je nezadovoljstvo onih koji nisu primili novac, a neki i sve do danas. Na sastanku stočara u Bogatiću iz Uprave za agrarna plaćanja su rekli da je kod prijava isporuke junadi bilo krivotvorenja papira i da će neko za to odgovarati.U Mačvi i danas pojedini farmeri nisu primili obećanu premiju, iako su uredno predali dokumentaciju, a ima primera i iz okoline Subotice, gde kasne i druge isplate.

Međutim, dobra vest stiže upravo iz Uprave za agrarna plaćanja: nastavlja se isplata „kovid” premija. Među onima koji su dobili ovaj novac je i Dragan Jelesić iz Banovog Polja, koji nam se javio i obavestio da mu je isplaćena premija za 28 junadi. Rekao nam je da će nastaviti tov, iako otkupne cene nisu sigurne, a sve drugo je poskupelo.

„Kovid” premiju za junad primio je i Goran Pejčić iz Babušnice i već ima novu junad za prodaju i čeka kupce, koji su spremni da plate 3,10-3,20 evra/kg žive mere.

Prema objavljenom broju preuzete junadi od strane klanica i izvoznika izgleda da su novim sabiranjem u Upravi za agrarna plaćanja utvrdili da imaju novac za preuzete obaveze prema stočarima i da isplate polako mogu da teku. To je i dobar znak da ostvarivanje svojih prava stočari ne treba da traže  putem advokatskih usluga.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor