ponedeljak, april 15Agro servis

EVROPSKO TRŽIŠTE OGROMNA ŠANSA ZA DOMAĆU SOJU

 

Subotica, 13. novembar 2014.

Izvor: RTV

Vojvođanski poljoprivrednici, zainteresovani za proizvodnju genetski nemodifikovane (Non-GMO) i organske soje, imaju šansu da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište, ali i da dobiju transfer tehnologija iz zapadnih zemalja.

Ovim povodom, u Subotici je u toku seminar posvećen mogućnostima izvoza organskih proizvoda na tržište Evropske unije, a na kojem učestvuju i predstavnici austrijske asocijacije "Dunav soja".

Direktorka njihovog regionalnog centra u Novom Sadu Marija Kalentić rekla je da je poljoprivrednicima otvoren poziv za učešće u partnerstvima u Vojvodini, a koje treba da omogući povezivanje domaćih proizvođača organske soje i drugih useva sa kupcima iz Švajcarske, Austrije i Nemačke.

"To su dugogodišnji ugovori za stabilna strana tržišta i proizvodnja po organskim standardnima kvaliteta, sa jedne strane, a sa druge strane prenos najnovijih tehnologija proizvodnje, gde je organska proizvodnja savremena, bez puno učešća ljudskog rada, sa savremenim mašinama", rekla je Kalentić novinarima.

Eksperti iz inostranstva, prema njenim rečima, su prisutni na seminaru u Subotici, gde će se zadržati nekoliko dana i obići nekoliko organskih proizvođača gde će se upoznati sa trenutnim stanjem i razmotriti mogućnosti unapređenja proizvodnje organskih ratarskih kultura.

Upitana o mogućnostima plasmana na evropsko tržište, Kalentić je rekla da je ogromno tržište na raspolaganju za Non-GMO soju i organsku soju, koja se upotrebljava kao stočna hrana u organskoj proizvodnji mesa i prerađevina, a koja se trenutno uvozi iz Kine i Indije.

"Evropa želi da se preorijentiše na domaće proizvođače. To je ogromna šansa za tržište Srbije", rekla je Kalentić i navela da samo Švajcarskoj trenutno nedostaje 6.000 tona organski sertifikovane soje.

Ostavite odgovor