nedelja, jul 14Agro servis

Falsifikovanje maslinovog ulja u rangu organizovanog kriminala

IZVOR:POLITIKA

U Italiji zaplenjeno 37.000 litara lažnog ekstra devičanskog ulja – zapravo obojenog suncokretovog zejtina

Nestašica maslinovog ulja i cene koje su probile sve rekorde na evropskom tržištu falsifikatore željne profita nagone praktično u organizovani kriminal.

Nedavno je objavljeno da je u akciji italijanske finansijske policije, u tri ilegalne laboratorije gradu Čerinjola na jugu Italije zaplenjeno je 37.000 litara lažnog ekstra devičanskog maslinovog ulja štetnog po zdravlje ljudi. Laboratorijskim analizama je ustanovljeno da nije reč o maslinovom ulju, već o ulju dobijenom iz semenki suncikreta sa dodatkom boja preko dozvoljenih granica, preneo je dnevnik „Korijere dela Sera. Tri osobe su predate tužilaštvu u Fodjiji zbog sumnje da su trgovale štetnim supstancama i prodavale lažni prehrambeni proizvod kao originalan, kršeći istovremeno administrativne propise o objavljivanju podataka o poreklu i kvalitetu prehrambenog proizvoda.

U januaru ove godine objavljeno je da je svve više falsifikata zbog nestašice maslinovog ulja na evropskom tržištu, ali se čini da je primer iz Italije najdrastičniji do sada.  Od ranije je poznato da je maslinovo ulje jedan od proizvoda koji se najviše falsifikuje u svetu, a na meti špekulanata nalazi se već godima upravo najskuplje ekstradevičansko ulje, jer je zarada na njemu najveća. Evropska agencija za javno zdravlje i bezbednost hrane još pre ravno deset godina upozorila je na ovu pojavu a kao najveći rizik navela špekulante iz Italije.

Državni inspektorat Slovenije početkom godine najavio veliku kontrolu čak 30 vrsta ove namirnice zbog toga što se sve više ulaže u lažne proizvode.

Rizik od kupovine falsifikovanog maslinovog ulja izuzetno je visok zbog nedostatka ove namirnice na tržištu Evropske unije, objavila je slovenačka državna televizija, a preneo „Jutarnji list”. Državni inspektorat ove zemlje je zbog toga najavio sveobuhvatnu kontrolu i analizu oko 30 vrsta maslinovog ulja koje se nudi tamošnjim kupcima. Kako je prenela ova televizija, prošle godine je Uprava za bezbednost hrane otkrila da je tek trećina od 34 uzeta uzorka maslinovog ulja bila bez greške, dok su u ostalim uzorcima potvrđene različite neusklađenosti koje zabrinjavaju.

Procene stručnjaka su da samo 10 odsto ukupne svetske proizvodnje zadovoljava kriterijume da bi se njihovo ulje kategorisalo kao ekstra devičansko.

U radnjama je ponuda ovog najskupljeg sve veća pa se postavlja pitanje kakvog je kvaliteta ako cela Evropa ima problem da zaštiti potrošače od prevara.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala