nedelja, jul 14Agro servis

PO CENI SUNCOKRETA, ZEJTIN BI TREBALO DA BUDE 130 DINARA, A NE 150! 

IZVOR:DNEVNIK

Litar ulja prodaje se u velikim marketima od 149 do 179 dinara, što je viša cena u odnosu na raniji period za oko 20 odsto.

Domaći uljari koriste gužvu na svetskoj pijaci za povećanje cena uoči žetve 20% NEOPRAVDANOG POSKUPLjENjA?

Da li će ulje poskupeti još u uljarama ne žele da pričaju, niti navode razlog zašto je litar rafinisanog suncokretovog ulja poskupeo malo više od mesec dana uoči žetve suncokreta.

– Litar ulja trebalo bi da košta od 120 do 130 dinara imajući u vidu da je suncokret lane koštao oko 40 dinara – smatra ratar Radoslav Adamović iz Inđije .- Mada fabrike imaju troškove od prerade suncokreta treba reći da im ostaje suncokretova sačma čija cena je približna ceni suncukretovog zrana.

Agroekonomski analitičar iz Novog Sada Branislav Gulan napominje za “Dnevnik” da će u svetu suncokreta i soje u predstojećoj žetvi biti manje, i da već sada cene biljnih ulja i masti rastu na svetskom tržištu što je razlog zašto i kod nas ulje poskupljuje premda dešavanja na svetskom tržištu ne bi trebala da nas dotiču kada je reč o ovoj namirnici.

U ovoj setvi pod suncokretom je između 270.000 i 280.000 hektara i, bar za sada, imamo sve preduslove da u žetvi dobijemo između 2,7 do tri tone po hektaru

– Naša zemlja je uvek imala dovoljno i suncokreta i ulja i nikada nismo uvozili ulje već bili izvoznici – naglasio je Gulan. -Za domaće potrebe treba nam oko 80.000 litara ulja jer uvek od domaćih potreba deset odsto treba da čuvaju Republičke robne rezerve Srbije.

Gulan je predočio da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku lane bilo 240.305 hektara posejano suncokreta što je posmatrajući desetogodišnji prosek pod ovom uljaricom povećanje površina za skoro 15 odsto. – Prošle godine prosečan prinos je bio 2,9 tona po hektaru, a u industrijskim kapacitetima po statističkim procenama prerađeno je oko 246.000 tona ulja. To znači da smo za izvoz imali više od 165.000 tona kada se oduzme domaća potrošnja.

Paori hoće pošten otkup

I zemljoradnici su uglavnom zadovoljni kako suncokret napreduje, ali i strepe od toga kakvo će vreme biti dok ne budu skidali rod i koliko će koštati nova letina.

Ratar iz Torka u Banatu Đorđe Milotin osigurao je novo zrno na 40 dinara po kilogramu. Ta cena uljarice , podsetio je , ista je onoj u otkupu prošle žetve , kretala se od 40 do 41 dinara sa PDV. U ovoj žetvi očekuje istu cenu, i napominje da po tom koštanju ratari neće imati zarade.

 – Realno bi bilo da kilogram suncokretovog zrna košta oko 50 dinara – istakao je Milotin.- Nezadovljni smo što se naš rod i trud obezvređuje mada bez nas ne bi bilo ni hrane. Mi obezbeđujemo sirovine za ishranu stanovništva.

Po rečima ratara iz Inđije Radoslava Adamovića za novi rod u terminskom ugovaranju trgovci suncokretom nude svega 44 dinara, što je niska cena ukoliko se porede troškovi ulaganja.

Admamović kaže da bi uljarica trebalo da vredi od 50 do 55 dinara , da bi bilo zarade. Pre dve godine zrno je koštalo 73 dinara i od te cene imali smo ozbiljnu zaradu, rekao je on.


U ovoj setvi pod suncokretom procenjuje dr Vladimir Miklič sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo imamo između 270.000 i 280.000 hektara i bar za sada sve preduslove da u žetvi dobijemo između 2,7 do tri tone po hektaru.

 – Mada je još  rano zbog klime govoriti koliko ćemo imati suncokreta na osnovu onoga što se vidi na terenu usev dobro izgleda. Jedino što je malo niži, jer je zbog velikih vrućina brzo prilazio kroz vegetacione faze, pa je zato i ranije procvetao. Godila mu je nedavna kiša a prijala bi i tokom malivanja zrna jer su kišne kapi preduslov za dobre prinose i kvalitet zrna – kazao je dr Miklič. 

Z. Delić

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala