nedelja, jul 14Agro servis

Gde treba uložiti sredstva iz IPARD tri ptograma

IZVOR: RTS

Autor:MARIJA MILADINOVIĆ LISOV

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednika za Meru jedan IPARD tri programa, koji je namenjen ulaganju u objekte i zasade, konkurs za prijavu produžen je do 26. jula. Da bi Ministartvo poljoprivrede moglo da bude spona između evropskih sredstava i srpskih poljoprivrednika, neophodno je da što pre potpišemo finansijski sporazum.

Od 175 miliona evra iz IPARD dva programa iskoristili smo tek 80 miliona, a najviše para potrošili smo na kupovinu traktora. Poljoprivrednici kažu da bi novac iz IPARD-a tri valjalo iskoristi za investicije u složenije projekte poput prerade i čuvanja poljoprivrednih proizvoda.

Do 28. juna iz IPARD dva programa odobreno su 1.554 projekta vredna oko 148 miliona evra. Isplaćeno je 80 miliona za 1.151 projekat.

„Što se tiče narednih projekata u sprovođenju IPARD dva programa akcenat će biti na intenzivnoj isplati korisnika radi što bolje apsorpcije raspolaže sredstava iz programa IPARD dva, kada je reč o IPARD tri programu nama u Ministarstvu je fokus na potpisivanju finansijskog sporazuma i donošenju pravnog okvira za sprovođenje akredit mera i raspisivanju javnih poziva“, kaže ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

U evropskoj komisiji žale što više od 20 miliona evra iz IPARD dva programa nije potrošeno. Privrednike i poljoprivrednike pozivaju da do kraja godine konkurišu sa što više projekata. Pozivaju i vladu da na poslovima IPARD-a zaposli više stručnjaka, ali i da učini sve kako bi sa EU potpisali finansijski sporazum koji je uslov za isplatu IPARD tri novca.

Generalni diretorat Evropske komisjije za poljoprivredu i rurali razvoj Frenk Bolen kaže da ako to uradite dobićete preko 17 miliona za prefinansiranje i sa tim možete da počnete sklapanje ugovora.

„Imamo veliko interesovanje poljoprivrednika što je indikator da sektor jedva čeka da potpišete finansijski ugovor ako pričamo o IPARDU tri Evropska komisija je obezbedila 288 miliona evra odnosno skoro tri puta više nego što ste do sada koristili iz IPARD dva programa“, kaže Bolen.

Evropska komisija pozvala je nadležne da osmisle nove mere koje će važiti od 2027. Ministar odgovara da će to biti dobra prilika da se u okviru specijalizovane izložbe EKSPO Srbija prikaže kao izložbeno područje najsavremenijih dostignuća ne samo u privredi i informacionim tehnologijama već i u poljoprivredi.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala