ponedeljak, april 15Agro servis

Govedarstvo – gde je naša kravica – NA JUGU JUNAD 3,20 EVRA/KG – TOVLJAČI OČEKUJU 3,50 EVRA?!

Bujanovac, 13.06.2023.

Tovljači na jugu zemlje podstaknuti potražnjom i visokom cenom teladi počeli su da prodaju kvalitetnu junad po 3,20 evra/kg žive mere, a očekuju rast ove cene do 3,50 evra/kg. U ovom regionu telad od 150 kg se prodaju po 850 evra, a ona starija težine 250-300 kg po 4,20-4,50 evra/kg. Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković Miško kaže za AgroServis plus, da ove aktuelne cene i potražnja u ovom kraju do sada nisu bile zabeležene, što opravdava ubrzanim smanjenjem broja krava.

agroservis plus Miodrag Milkovic
  • Jedan deo gazdinstava je smanjio svoja mlečna stada zbog cene hrane i nedovoljne otkupne cene mleka – ocenjuje dr Milković i dodaje da će se negativne posledice videti tek iduće godine. – Kolika je potražnja za teladima pokazuje i plaćanje ovog podmlatka dok još nisu ni oteljena. Naša služba obavlja poslove u stotinu sela i nastojimo da i dalje upotrebljavamo najbolje seme za oplodnju za mlečnost i tov, ali se ljudi dvoume da nastave ovaj posao. Mleko je sada ponovo 40 din/litri i to ozbiljno ugrožava govedarstvo u ovom kraju. Očigledno da  kompletna analiza o mleku i cenovnoj politici prerađivača nije završena. Smatram da bi nova mera države da se ostavljaju sva ženska telad uz premije, a ne samo od junica, ublažila smanjenje ukupnog stočnog fonda- kaže dr Milković.

Četiri-pet opština na jugu Srbije ukupno ne gaji 1.000 krava, a svega 600 opština u Srbiji ima više od 100 goveda različitih kategorija – saznaje AgroServis plus.

Za novu cenu junadi saznali su i tovljači u Vojvodini, pa već dva dana odbijaju nakupce koji za utovljenu junad nude svega 3,00 evra/kg. Tovljači su prepoznali i špekulativne poteze nakupaca: po dvoje – troje se javljaju istom odgajivaču, da bi onda četvrti ponudio 3,00 evra/kg, što više ne prolazi kod upućenih domaćina.

Kompanije koje su planirale izvoz u Tursku i Libiju odustale su od ovog posla, jer su procenili da u četiri-pet dana za utovar junadi u Baru ne mogu sakupiti 2.000-3.000 grla.

(U okviru projekta: „Govedarstvo – gde je naša kravica”, koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)