Adam Bugar stariji, farmer iz Ečke, jedan je od najiskusnijih stočara u Srbiji, koji je prvo sa ocem Primusom imao najviše simentalaca u proizvodnji mleka u bivšoj državi, a potom je posle gašenja te farme odabrao proizvodnju tovnih krava rase hereford, po sistemu „krava-tele”. Sada sa sinom Davidom i Adamom gaje skoro 200 goveda rase hereford. Vođa tima je otac Adam, koji je 2009.godine prihvatio ponudu da u ortačkom aranžmanu započne ovaj posao. Njegovo stečeno znanje i rad u vođenju uzgoja u sistemu „krava-tele” uticao je na širenje ove rase u Srbiji. O herefordu se zna dosta – da je izdržljiv, miran, lakog telenja, dobrog napredovanja u tovu… U ovoj publikaciji želimo da osvetlimo najosetljiviju fazu u ovom poslu – uzgoj teladi i zalučenje. O tome Adam Bugar, koga farmeri širom zemlje uvažavaju i često pitaju mnogo toga, o ovoj temi i njegovom stadu kaže:
– Nastojimo da telenje planiramo u aprilu i to se pokazalo korisnim. Junice ulaze u priplod sa 13-16 meseci starosti – tada su ova grla zrela za priplod. Realno je da krava ostane u proizvodnji 12-13 godina. Telad kod krave ostavljamo 120-150 dana. Kada je dobra paša telad dostigne i do 250 kg, a najčešće težina teladi pred zalučenje je 180-220 kg. Kod zalučenja nema pravila ako ne želite prihranu tokom laktacije i to prihranu krava i teladi. Farmer mora na osnovu paše, kondicije krava i izgleda teladi da donese odluku o zalučenju. Ako prihranjujete tele i kravu, tope se finansijski efekti, a lošom odlukom rizikujete dalju reprodukciju. Mi imamo 98 odsto uspešna telenja. Kada imate stotinu krava, onda možete kontrolisati telenje i reagovati ako je potrebno. Kod hereforda to nije potrebno. Kada pratite kvalitet telenja, možete primetiti da starije krave imaju slabiju telad, da je najbolji razvoj teladi u 3-6 laktacije – kaže Bugar.
Na njihovoj farmi sprovedeno je i ukrštanje hereforda sa angusom i simentalca sa herefordom. Ukrštanje sa angusom je bilo uspešno, pa su neka telad odvojena od krava sa skoro 300 kg. Teladi se poklanja posebna pažnja od zaštite od metilja, kostridije…. koriste butoks.