ponedeljak, april 15Agro servis

Još četiri dana do početka 89.međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

 

TOVNO GOVEDARSTVO U PUNOM SASTAVU

Novi Sad, 17.05.2022.

Pripreme za održavanje 89.međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji će trajati od 21.-27.maja, su u punom zamahu.

Živo je i u delu koji pripada stočarima, odgajivačima goveda, gde će biti održana Nacionalna izložba stoke. Jedanaest odgajivača tovnih rasa goveda izložiće skoro stotinu grla i to četiri najkvalitetnije rase: hereford, aberdin angus, limuzin i šarole.  Broj priplodnih kvalitetnih grla od 2009.godine, kada je kod naših farmera na pašnjacima bilo svega 470 krava rase hereford, u poslednjih 5-6 godina se znatno povećao i u Srbiji danas  ima više od 12.000 kvalitetnih priplodnih tovnih rasa krava i junica. Najviše odgajivača opredelilo se za kupovinu rase angus, ali je sve veći interes i za limuzinsko goveče i šarole. Po rasprostranjenosti najviše goveda je u rasi hereforda, u 130 naselja.

Novosadski sajam za ovogodišnju izložbu stoke, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pripremio je odlične uslove za boravak stoke i povećao bezbednost za posetioce.

Dr Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, koordinira poslovima za održavanje Nacionalne izložbe i prema njegovim rečima može se očekivati dobar izložbeni fond kvalitetnih grla svih domaćih životinja.

  • Očigledno je da su državni podsticaji na sektoru tovnog govedarstva dali rezultate i da je ovo zaista dobra osnova za dalji napredak. Naši stočari u ovom sektoru prate kretanja na tržištu junećeg mesa i sasvim je sigurno da ćemo uz simentalsko goveče u budućnosti imati visokokvalitetnu ponudu junećeg mesa – istakao je dr Nenad Katanić.

Udruženje „Agroprofit” uključilo je 10 farmera za ovu izložbu, koji će pokazati odabrana grla sa svojih farmi. Na tri izložbena mesta – štala broj 12 i dva dvorišta, između postojećih objeklata, posetioci će imati priliku da vide pored krava i junica i telad pojedinih rasa, kao i priplodne bikove.

Izlagači su: Mladen Jančić iz Srpskog Krstura (rasa angus), Kompanija Berza i gazdinstvo Berza iz Utrina (rasa šarole), Bata Balint iz Oroma (rasa angus), Sabo Zoltan iz Bečeja (rasa šarole), Aleksandar Egerić iz Trstenika (rasa hereford), Željko Šesta iz Zrenjanina (rasa hereford), Miroslav Kiš iz  Verušića (rasa limuzin), Danijel Miler iz Ljutova (rasa limuzin), Zadruga Agročoka – Miloš Petrović iz Čoke (rasa limuzin) i Mileno Čutović iz Trbušana- Čačak (rasa hereford).

Većina učesnika ove godine po prvi put izlažu na Poljoprivrednom sajmu i uglavnom su to mladi farmeri.

Željko Šesta iz Zrenjanina na izložbu dovodi mlade junice rase angus.

  • Za mene će to biti veliko iskustvo, jer ću upoznati stočare koji već više godina uspešno imaju razvijen uzgoj po sistemu „krava-tele”. Ako steknem sigurnost, postojeću farmu ću udvostručiti – rekao je Željko Šesta.

Aleksandar Egerić je mladi stočar, a na imanju ima zaokružen ciklus – tov i klanicu.

  • Zadovoljni smo sa herefordom i u uzgoju i po kvalitetu mesa. Postižemo ubrzani tov do težine oko 550 kg. Na Sajmu pored junica izlažemo i odlične bikove za prodaju – kaže Egerić.

Tokom sajma Udruženje „Agroprofit” ugostiće farmere iz Rumunije, Mađarske, Slovačke i Češke, a očekuje se i dolazak stočara iz Hrvatske, sa kojima Udruženje sarađuje skoro jednu deceniju.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor