nedelja, april 14Agro servis

Novi haos na tržištu mesa

 

MESO SUMNJIVOG KVALITETA IZ HRVATSKE NAMENJENO SRBIJI – KO VARA U KONTROLI?

Zagreb/Beograd, 25. novembar 2016.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine još nije smogla snage, niti smatra korisnim, priznati da je meso sumnjivog kvaliteta stiglo u privatni deo Luke Bar i da je namenjeno našim kupcima, a ova inspekcijska služba se nalazi pred novom proverom stručnosti i morala. „AgroServis” je pre dva dana saznao  da se iz Hrvatske, u kojoj je zbog salmonele pokrenuta opsežna kontrola lagera smrznutog živinskog i smrznutog svinjskog mesa, to meso sa novim deklaracijama pakuje za trgovce u Srbiju.

Redakcija je o tome prvo obavestila Upravu za veterinu i prema povratnim informacijama kontrole su pojačane na carinskim ulazima u Srbiju. Planirano je da deo mesa i preko Bosne i Hercegovine uđe u Srbiju, a deo preko Kosova, odakle najlakše ova roba stiže u našu zemlju.

„AgroServis” je u praćenju uvoza mesa došao do podataka da se kamioni puštaju u prodaju bez utvrđene analize, da prerađeno meso odlazi u trgovine bez analize i da se na kraju troši bez podataka o zdravstvenoj ispravnosti. Rešenja za pojedine uvežene količine se „pišu” i sedam dana!?

Tako se događalo da se zamrznuto svinjsko meso iz Hrvatske u trgovačkim lancima pojavljuje u  Srbiji kao sveže, a ako se ne proda ponovo ga zamrzavaju i koriste za prerađevine.

Živinsko meso – mleveno sa kostima – je postalo glavni izvor profita za prerađivače, pa se u većini, bez razlike na naziv paštete, nalazi u ovim proizvodima. Ono u Srbiju stiže po ceni 0,38-0,40 evro centi. Ovo meso koriste i prerađivači u Hrvatskoj i svoje salame „oplemenjuju” sa ovim kostima i prodaju u Srbiji uz veliku reklamu.

Šta može uraditi Srbija? Prvo da pokaže da je kvalitet hrane u ishrani ljudi nacionalno pitanje i da je taj kvalitet najveći interes. Ministarstvo poljoprivrede ima šansu da konačno proradi punim kapacitetom i da računa da u tome neće imati podršku od onih medija koji reklamiraju prodaju salame po ceni manjoj od 300 dinara po kilogramu i bagatelne viršle. Korumpirani inspektori, pojedinci iz javnih službi, instituti kao kontrolori…, moraju doći do stuba srama i odgovornosti za sve propuste i haos koji su učinili.

Kako je moguće da se za sadržaj kalcijuma u uvezenom mesu sa kostima napiše da taj miks ima manje kalcijuma nego što sadrži samo meso!?

Za početak se može za sedam dana promeniti Pravilnik o kvalitetu mesa i upisati za svaku vrstu mesa, za svaki izloženi proizvod (sveže meso, kobasice,…) kada je svinja, june, jagnje, pile zaklano. Takvi podaci moraju biti upisani i na zamrznute količine mesa, da bi kupci bili sigurni u izbor.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio kontrolu lagera mesa, ali za taj posao nema dovoljnio sposobnih inspektora, niti uigranu ekipu, da se zatvori ulazak mesa sa Kosova u Srbiju. Deo lagera zamrznutog mesa – više vrsta i stotina tona je u delu Luke Bar. Iz broda, za koji je rečeno da nije stigao, istovarena je roba  sa reklamacijom i vraćena jednoj klanici u Srbiji.

Na sve ovo što se sada događa oko provere kvaliteta najoriginalnije su reagovali farmeri. Naime, iako su prilično razjedinjeni, uspeli su da se dogovore ko će i kako vršiti nadzor nad hladnjačama i klaničnom industrijom. Oni se plaše da će zamrznuto meso probiti granicu kao i do sada i uništiti naše stočarstvo.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde suprotno.

Ostavite odgovor