četvrtak, april 18Agro servis

Odjeci

 

INTERESOVANJE STOČARA ZA POBOLJŠANJE PAŠNJAKA – DELIBLATSKA PEŠČARA VEĆ SUVA

Novi Sad, 17.05.2022.

Inicijativa Udruženja „Agroprofit”, da se za potrebe stočara poboljša kvalitet pašnjaka i ublaže posledice od toplotnog stresa, nailazi na sve veće interesovanje. Reč je o poboljšanju rasta pašnjaka uz upotrebu biostimulatora. Ovo je i razumljivo, jer postoje regioni u Srbiji, a pogotovo u Vojvodini, koji više od mesec dana nisu dobili prosečan nivo padavina za ovo doba godine. Kako izgledaju pojedini pašnjaci u Pokrajini, pa i na više planina u centralnoj i južnoj Srbiji, stočari nemaju veliki izbor u nastojanju da ishrane svoja stada krava i ovaca. Otuda je i razumljiva preporuka struke da farmeri što pre obezbede kabastu hranu za zimu, od sena do slame soje i balirane stabljike kukuruza. Ima stočara koji računaju da mogu imati uspešnu postrnu setvu, uglavnom posle raži, ulaze u dobar, ali rizičan posao zbog neizvesnih padavina. Većina njih predviđa i setvu silažnog kukuruza.

Pašnjaci očekuju kišu

Prema istraživanju stručnog tima Udruženja „Agroprofit”, koji se godinama bavi „snimanjem” pašnjaka u Srbiji, sačinjena je mapa kritičnih regiona zbog suše.  Najneizvesniji period je pred stočarima u Deliblatskoj peščari i okruženju ove planine, a pogotovo će imati problema farmeri koji su na ova prostranstva doselili visokokvalitetna tovna grla, sa oteljenim kravama i junicama. Pokazalo se da na ovim prostranstvima dobru adaptaciju ima podolsko goveče, koze i ovce (vitoroga žuja). Otežano preživljava i domaće goveče u tipu simentalca.

Analize su pokazale da trave na pašnjacima u Deliblatskoj peščari nemaju više od 8-10 posto proteina, a to nije dovoljno bez prihrane za krave koje gaje telad. Veoma nekvalitetan za pašu je i pašnjak u Padeju, kao i pašnjaci u okolini Čoke i Kikinde. Ako u maju ne dobiju dovoljno kiše, već početkom juna su potpuno žuti. Najotporniji na sušu pokazali su se pašnjaci u Suseku, na Krčedinskoj adi i uz Dunav, nedaleko Kovina. Tereni oko Vršca odolevaju suši, ali su najotporniji pašnjaci na Staroj planini, Goliji i na Midžoru (najviši vrh Stare planine). Za oplemenjivanje pašnjaka, odnosno postavljanje ogleda Udruženje je predvidelo nekoliko reona na Pešteru i okolini Pirota.

POZIVI ZA POSTAVLJANJE OGLEDA

Udruženje „Agroprofit”, u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije i Emisijom „Znanje imanje” (RTS), poziva zainteresovane stočare, udruženja i poljoprivredne savetodavne službe da nam se jave za saradnju. U oplemenjivanje pašnjaka biće uključen i Institut za krmno bilje iz Kruševca.

Kontakt: 060/5591270, agroprofit.udruzenje@gmail.com

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor