četvrtak, april 18Agro servis

OZNAKA „PROIZVEDENO U SRBIJI“ OBAVEZNA OD 1. APRILA ZA DOMAĆE MESO

 

Beograd, 23.03.2022.

RTS

  • "Proizvedeno u Srbiji" je oznaka kojom će za koji dan meso i proizvodi od mesa domaćeg porekla biti obeleženi u prodavnicama. Kod mesa je veoma značajna svežina i zato je veoma bitna informacija da meso nije transportovano mnogo kilometara, naveo je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

U javnosti se često govori o tome da li je meso koje kupujemo proizvedeno u Srbiji ili je na naše tržište stiglo iz inostranstva. Od početka aprila ove dileme više ne bi trebalo da bude, jer će u prodavnicama domaće meso imati posebnu oznaku.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede rekao je da je dopuna pravilnika o deklarisanju doneta početkom marta gde se dodatno označava poreklo mesa koje dolazi iz Srbije i da se posebno označavaju proizvodi od mesa koji sadrže više od 50 odsto mesa.

"Želja nam je da pomognemo našu domaću industriju. Ova vrsta informacije je veoma značajna za potrošača. Istraživanja pokazuju da je najbitnija cena, a odmah zatim i poreklo proizvodnje", naveo je Raketić.

Prema njegovim rečima, u obavezi će biti da se oznaka "Proizvedeno u Srbiji" koristi u maloprodajnim objektima.

"Nismo zbog vremena doneli menjanje ambalaže, nego oznake treba da budu na jasno vidljivim mestima. Siguran sam da će maloprodajni lanci hteti da ta oznaka bude što vidljivija", poručio je Raketić.

Dodao je da je kod mesa veoma značajna svežina i da je zato "veoma bitna informacija da meso nije prošlo puno kilometara".

"Kod nas je zabranjena genetski modifikovani organizmi", istakao je i napomenuo da misli da će oznakom "Proizvedeno u Srbiji" doprineti da se roba više prodaje.

Naveo je da naša mesna industrija zaslužuje da se od nje napravi brend.

Najavio je da će biti velike promene u deklarisanju hrane, biće obuhvaćeno mleko u narednom periodu. 

Oznaka "Proizvedeno u Srbiji" od početka aprila biće istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa ili proizvoda od mesa ili uz cenu i mora da bude najmanje iste veličine kao format cene.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor