ponedeljak, april 15Agro servis

PKB Korporacija

 

PREMAŠEN PLAN PROIZVODNJE MLEKA

Padinska Skela, 16. jun 2014.

Izvor: PKB Poljoindustrija

Ovogodišnji plan proizvodnje u stočarstvu na nivou PKB Korporacije je vrlo ambiciozan i za pet odsto je viši od najboljih do sada postignutih rezultata na godišnjem nivou. U toku maja prosečna proizvodnja po grlu na godišnjem nivou iznosila je 7.848 litara, dok ukupna proizvodnja za prvih pet meseci ove godine iznosi 8.135 litara. U prvih pet meseci ukupno je proizvedeno 28.109.989 litara mleka. Mlekarama je predato 26.649.301 litara ili dnevno 176.484 litara.

–         U toku prvih pet meseci taj plan je ispunjen u proizvodnji mleka, dok su ostali parametri stočarske proizvodnje na nivou planskih ili iznad njih – kaže Nikola Lazić, zamenik direktora za proizvodnju PKB Korporacije.

Prema njegovim rečima, slede najteži meseci za stočarsku proizvodnju, jer visoke temperature nikako ne prijaju stoci.

–         Razlika u godišnjoj dinamici telenja ove godine je izraženija nego prethodnih godina. Poređenja radi, u prethodna tri meseca teljeno je 930 krava, a u naredna tri meseca očekuje se telenje 1.996 krava. Takođe, u naredna tri meseca teliće se 300 junica više nego u prethodna tri meseca. Sve ovo od stočara zahteva veći napor i obavezuje ih na ozbiljniji pristup radu, jer naredni period predstavlja period borbe za laktaciju kod krava. Tretmanu zasušenih krava i visokosteonih junica treba posvetiti više pažnje. Mora se voditi računa o socijalnom redu, odnosno krave i visokosteone junice moraju biti grupisane u kategorije u periodu između 60 i 20 dana pre telenja. U tako formiranim grupama posmatrala bi im se, ocenjivala i po potrebi korigovala kondicija. Postpartusni oporavak kod krava često je težak i turbulentan, stoga im je, kako bi se lako otelile i brzo vratile u proizvodnju, na dvadesetak dana pred telenje neophodno obezbediti kvalitetan obrok. Ako sve pomenuto uradimo na najbolji način, obezbedićemo dobru proizvodnju za  narednu godinu, odnosno laktacioni period – kaže Lazić.

Pripremljena stočna hraniva su dobrog kvaliteta, što ide u prilog tome da će proizvodni plan do kraja godine biti ispunjen ili čak premašen.

Ostavite odgovor