četvrtak, april 18Agro servis

Poruka Udruženja „Agroprofit”

 

 

NAJNIŽA CENA UTOVLJENE JUNADI 2,8 EVRA/KG – ZA „KAZAZI” PREVISOKO

Novi Sad, 09.04.2022.

 

Ponuda kvalitetne utovljene junadi u Srbiji se smanjuje, jer je u ovoj nedelji posle zastoja proradilo tržište, a još nije počela nabavka junećeg mesa za turističku sezonu.

Odgajivači tovnih rasa koji su prihvatili preporuku Udruženja „Agroprofit” da sačekaju sa prodajom „dok kupci nude niske cene, jer misle da će zabrana izvoza žitarica na to uticati”, su zadovoljni, jer se sa cenom od 2,8 evra/kg žive mere, uglavnom, uklapaju u troškove.

Zbog odmeravanja našeg tržišta kompanija „Kazazi” iz Albanije nije počela otkup, a broj junadi koji je za nju bio namenjen od Proizvodne grupe Udruženja „Agroprofit” je znatno smanjen. Oni nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom od 2,8 evra/kg, koja je važila za proteklu nedelju. Istraživanje tržišta, koje redovno sprovodi Udruženje „Agroprofit”, pokazuje da u regionu i u Evropi ima sve manje utovljene junadi i teladi za tov i da je donedavno u ovim zemljama cena povećana sa 2,8 do 3,10 evra/kg. I dalje se najviše traži teža roba, a glavni kupci su zemlje Liban, Izrael, Libija i Italija.

Ovih dana dogodilo se „trgovačko čudo”: Poljska, veliki izvoznik junadi i junećeg mesa, uvozi živu junad iz Hrvatske po 3,00 evra za kg. Kupac, koji je u Hrvatskoj nameravao da puni brod sa živom junadi za Izrael, opredelio se da to pokuša da učini u Baru, očekujući da preuzme junad iz Srbije. Da li će u tome uspeti, znaće se uskoro. Zastoj koji je nastao u otkupu zbog špekulacija kupaca junadi oni će sada, izgleda, to ipak platiti. Farmeri koji imaju kvalitetnu junad u Srbiji imaju najnižu cenu od 2,8 evra po kg, a za ona visokokvalitetna grla farmeri traže 3,10-3,20 evra.

Kompanija „Kazazi” iz Drača (Albanija), koju je Udruženje „Agroprofit” preporučilo izvozniku, a koji je ovoj klanici uputio i dogovoreni predračun u protekloj nedelji, je odbila cenu od 2,8 evra/kg, iako je svako grlo bilo teže od 500 kg I prve klase. Umesto tih goveda oni su od naših farmera tražili krave, iako su dostigle cenu od 2,20-2,30 evra/kg. Zbog ovakve poruke „Kazazi” nije više prioritet za prodaju junadi Proizvodne grupe u okviru Udruženja „Agroprofit”. Iz Udruženja „Agroprofit” su ovom kupcu poručili da ponuđena količina od 400 grla iz tova više ne postoji, a da farmeri šarolea, koje su iz pomenute klanice videli na severu Bačke, imaju veće cene.

Udruženje „Agroprofit” članovima Prozvodne grupe preporučuje da sačekaju veću cenu od izvoznika, a da klaničari poodavno maloprodajne cene mesa formiraju prema otkupnoj ceni od 3,00 evra po kg žive mere.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor