četvrtak, april 18Agro servis

PROIZVOĐAČI JABUKA U SRBIJI POČELI DA TRAŽE ZAMENU ZA RUSKO TRŽIŠTE

 

Beograd, 09.03.2022.

Politika

Proizvođači jabuka u Srbiji su, zbog ratnih sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport tog voća u Rusiju, počeli su da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Predstavnik poljoprivredne zadruge „Voćar” iz Slankamena Nikola Kotarac rekao je danas za Betu da su počeli da traže nova tržišta, umesto ruskog do koga je otežan transport, pa će dva šlepera sa 40.000 kilograma ovih dana biti otpremljena za Indiju.

„U hladnjačama imamo još 2.500 tona jabuka gde mogu da se očuvaju do juna, a posle toga počinju da gube dobar kvalitet. Ta količina čini 70 odsto roda i najveći deo trebalo je da se izveze u Rusiju”, rekao je Kotarac.

Dodao je da će predstavnici „Voćara” sledećeg meseca otputovati na sajam u Berlin kako bi pronašli nove kupce za jabuke i bliža tržišta jer je indijsko prilično daleko i skup je transport.

Kotarac je rekao da je problem izvoza u Rusiju, ne samo dug transport, već i pad vrednosti rublje što smanjuje cenu jabuka.

To voće se izvozi po ceni od oko 40 dinara, što je značajno smanjilo zaradu, jer se pre dve godine prodavalo po ceni od 70-80 dinara po kilogramu.

Da podsetimo, prošle godine je Srbija na izvozu jabuka u Rusiju ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je i bez ukrajinske krize ove godine očekivao probleme u plasmanu jabuka na inostrano tržište jer se na Kavkazu u Rusiji podižu intezivno zasadi tog voća, a i u Evropi su ostale velike neprodate zalihe.

„Troškovi proizvodnje jabuka u Srbiji su veliki i ne mogu da se mere sa troškovima energenata i radne snage na Kavkazu”, rekao je Keserović.

Ocenio je da država Srbija mora da poveća subvencije za voćarsku proizvodnju, pa i za jabuke ako želi da je očuva i da bude konkurentna sa proizvodnjama u drugim državama.

Srbija je prošle godine od 180.000 tona izvezenih jabuka na rusko tržište, kako je rekao Keserović, plasirala oko 120.000 tona.

Poljska će ogromne količine jabuka, prema njegovim rečima, iskoristiti za preradu jer ima kapacitete, a za sada je neizvesno kako će i da li će Srbija naći načina da iskoristi ceo prošlogodišnji rod tog voća.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---