četvrtak, april 18Agro servis

VUČIĆ: OD ČETVRTKA NEMA IZVOZA PŠENICE, KUKURUZA, ULJA, BRAŠNA…

 

Beograd, 09.03.2022.

Politika

  • Predsednik Srbije večeras predstavio mere koje će se hitno doneti oko nafte, benzina, pšenice, brašna i svega što zanima celu Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio jeda će od četvrtka biti zabranjen izvoz brašna, kukuruza, pšenice, ulja.

On je u emisji Fokus na B92 istakao da ćemo za sebe i za region imati dovoljno, ali da mu sve što se dešava u svetu liči na smak sveta u ekonomskom smislu i tako razarajuće da za to nema leka.

Rekao je da Srbija drži čvrsto i kurs dinara, napominjući da Rojters večeras piše da se EU sprema za recesiju, a bio je planiran rast.

Predsednik je komentarisao poslednje događaje u Ukrajini.

Voleo bih i nadam se, ali ne verujem da će doći do dogovora u Ukrajini. Ne mogu da nastupam kao analitičar da se ne bi pogrešno tumačili moji zaključci.

Očekujem snažniji nastavak ruske ofanzive u narednim danima. Na žalost, voleo bih da kaže da očekujem da će se smiriti situacija. Za nas je važno da analiziramo dešavanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će delovati i na Srbiju. Bajden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3,4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU. Oko toga postoje različiti stavovi. Oko 40 posto EU potreba za gasom oni dobijaju iz Rusije. Oko 30 posto nafte. To ne može lako da se nadoknadi, ni preko SAD, ni preko Katara.

Zato je važno da sagledamo našu poziciju,. Već je Orban rekao da to ne može da se izdrži, bugarski premijer takođe. Ako odluka bude da se zabrani uvoz svih energenata, mi ćemo biti u problemu. Jer ne mogu da padnu sa neba. I mi sada tražimo odakle možemo da nabaljamo. Sada tražimo način da se snabdemo iz trećih temalja. Danas je usvojena odluka vlade koja se odnosi na odricanje carine od prihoda za uvoz energenata iz trećih zemalja. Cena evrodizela danas je 179 dinara u maloprodaji. Sutra ujutru u veleprodaji će biti 193.

Svi koji prodaju po ovoj ceni gube novac. Nis bi to mogao da izgubi, ali male pumpe ne. Mi preduzimamo ovo: oslobađamo carinskih dadžbina za uvoz iz trećih zemalja, svi dobijaju Nis-ovu naftu. Sutra će vlada doneti odluku da marža bude 6 dinara. To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost.

Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče da bi mogla da stabilizuje cene i da se ljudi osećaju sigurno. Od 50 dinara, oko 12 dinara je tačan procenat prosečno između ova dva griva. Na sutrašnji dan imali biste samo dva dinara veću cenu nego danas.

Za poljoprivrednike subvencionišemo dotle, da na svim NIS-ovim pumpama ostane cena 179 dinara i da se ne menja najmanje mesec i po dana. Za sve druge biće minimalna povećanja da bismo obezbedili snabdevenost. 90 posto rasta cena država uzima za sebe. izjavio je on.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---