nedelja, jul 14Agro servis

PROIZVODNjA LUBENICA Unosan ali težak posao EVO KOJE SU NAJTRAŽENIJE

IZVOR:DNEVNIK

Domaće lubenice i dinje stigle su ove sezone na pijace i u markete ranije nego obično, a agroanalitičar i urednik Agrobiznisa Goran Đaković izjavio je da proizvodnja lubenice predstavlja unosan, ali težak posao.

Đaković je u razgovoru za Tanjug istakao da proces proizvodnje počinje već u zimskom periodu, kada se priprema rasad, kao i da se lubenica svake godine mora kalemiti. On dodaje da je trenutno isplativija proizvodnja lubenice u odnosu na proizvodnju pšenice.

“Pšenica se trenutno potpuno ne isplati. Ako pričamo o pšenici, minus je oko 50 evra. U najboljem slučaju ste na nuli. Zaradio je onaj ko je pšenicu sadio na svojoj njivi. Onaj ko je imao veliki zakup, on je sigurno u minusu”, rekao je Đaković. On ističe da proizvodnja lubenice najviše zavisi od klimatiskih uslova, kao i da, prema njegovim rečima, nema klimatskih promena. 

“Ne možemo računati svake godine da će nam u svakom danu biti svaki put identično vreme”, kazao je Đaković. Srbija, kako kaže, ima nekoliko hiljada proizvođača lubenice. “Mnogo ih je više nego borovničara”, naglasio je agroanalitičar. Đaković dodaje da su nekada kupcima bile atraktivne velike lubenice od 15 kilograma. “Sada je veća tražnja za manjim lubenicama, otprilike one od šest, sedam kilograma su idealne”, rekao je Đaković.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala