nedelja, jul 14Agro servis

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar Martinović: Edukacija, pretpristupni fondovi i tehnološke inovacije su budućnost srpske poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović je u okviru posete Novosadskom sajmu poljoprivrede, koji je otvoren danas, učestvovao na panel diskusiji „Prednosti primene standarda EU u Srbiji“.
Ministar Martinović je tom prilikom istakao važnost primene najsavremenijih tehnoloških rešenja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi kao izuzetno važnu pomoć vrednim srpskim domaćinima i dodao da je Evropska unija najznačajniji spoljno-trgovinski partner Republike Srbije u oblasti poljoprivrede kao i da se 47 posto svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvedu u Srbiji plasira na EU tržište. Ministar je podvukao važnost sredstava mera IPARD programa koje su namenjene kao pomoć srpskim poljoprivrednicima i podsetio na program IPARD 2 koja je već implementirana.
„Ono što predstavlja veliki izazov za Republiku Srbiju ali i veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju, je potpisivanje finansijskog sporazuma između Republike Srbije i EU vezano za mere IPARD 3 programa. To pokazuje da je EU jedan od najznačajnijih finansijskih partnera“ podvukao je Martinović.
Ministar je dodao da našim poljoprivrednicima predstoji dalja edukacija za apliciranje EU projektima ali i ulaganje u prerađivački sektor kako bi proizvodi iz Srbije bili konkurentniji na evropskom ali i svetskom tržištu.
Ministar Martinović je na kraju svog izlaganja jasno poručio u ime svog tima da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biti na raspolaganju za svaku vrstu razgovora kada su u pitanju naši poljoprivredni proizvođači, a da konstruktivan dijalog i međusobno razumevanje dovode do ispunjenja zahteva.
Panel diskusiji su Novosadskom sajmu prisustvovali Januš Vojčehovski, EU komesar za poljoprivredu i prof dr Vladimir Crnojević, direktor instituta BioSens.

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala