nedelja, april 14Agro servis

SKANDAL: Prepreke u robnoj razmeni seljaka i Državnih robnih rezervi zbog usluga notara

 

JEDAN TOVLJENIK ZA OVERU HIPOTEKE

Beograd, 9. septembar 2014.

Overa hipoteke, koja je potrebna za realizaciju razmene kukuruza za stoku gazdinstva sa Državnim robnim rezervama, kod notara košta 18.000 dinara. Tu istu overu oni su do sada u sudovima plaćali 230 dinara.  Katastri koji evidentiraju hipoteke isključivo traže overu notara, iako je do marta iduće godine omogućeno da to rade sudovi, a neke overe i opštine.

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača, čiji članovi sklapaju ugovore sa Državnim robnim rezervama, je ogorčen. Prvo, što u katastru ne priznaju overe iz sudova, a potom na cene za ovu uslugu.

–         Zaista je sramota ako neko misli da notari mogu zameniti sudove i opštinske službe u overi raznih dokumenata – kaže Đurić i tvrdi da je visina usluge za overu hipoteka kod notara prava pljačka.

–         Od 36 gazdinstava koja su dobila poziv da prilože dokumenta Robnim rezervama, iako im je potreban kukuruz, mnogi ne žele da plate overu u vrednosti od 1.000 kg kukuruza, a toliko košta i jedan tovljenik. Cenovnike notara treba što pre promeniti i sudovima ostaviti mogućnost da to rade i dalje – kaže Đurić.

Unija je od Ministarstva pravde zatražila da hitno obavesti katastar o  dalje važećim poslovima sudova, jer su neki dali overe farmerima.

Ostavite odgovor