četvrtak, april 18Agro servis

Šta donosi nova žetva

 

U NEMAČKOJ OTKUPNA CENA PŠENICE NOVOG RODA 0,64 EVRA/KG – VEKNA HLEBA OD 4-8 EVRA

Hamburg/Beograd, 15.06.2022.

Cene pšenice i kukuruza u Evropskoj uniji, koje prodavci postižu u domaćoj trgovini, premašile su znatno cene koje se ostvaruju za terminsku prodaju u julu ili oktobru na svetskim berzama. „AgroServis plus” je danas proverio šta se događa sa cenom prošlogodišnjeg roda hlebnog žita u Nemačkoj, u regionu Hamburga, i koje cene su najavljene za otkup pšenice u predstojećoj žetvi?

Za prošlogodišnji rod pšenice, u pomenutoj regiji, prerađivači plaćaju od 0,90 do 1,07 evra/kg. Ratarima je saopšteno da će moći ostvariti prodaju novog roda po 0,64 evra/kg bez PDV, za prvu klasu zrna.

Prema važećim trenutnim otkupnim cenama pšenice formirane su i cene brašna, pa se za veknu hleba težine 400-600 gr plaća 4-8 evra. Kako saznaje „AgroServis plus”, žetva u Nemačkoj će biti u avgustu, pa će trgovci i mlinari, ako nađu povoljnije cene od objavljenih domaćih, hlebno žito uvesti. Pominje se uvoz iz Francuske, na čiju pšenicu, više nego ranije, računaju i u Italiji. U našem okruženju jedino je Agrarna komora Hrvatske objavila da će imati za izvoz najmanje 200.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice.

Prema terminskoj prodaji pšenice, cene koje se ostvaruju u Nemačkoj skoro tri puta su veće od onih na svetskim berzama, a to je slučaj i sa najavljenom otkupnom cenom za ovogodišnji rod. Ratari u Nemačkoj još se nisu oglasili o otkupnoj objavljenoj ceni, ali se veruje da su zadovoljni, jer su mnogi deoničari – akcionari u mlinskoj industriji.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---


 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor