ponedeljak, april 15Agro servis

Stočarstvo

 

 

POTRAŽNJA ZA JUNETINOM

Novi Sad, 13. jul 2018.

Iako još nije u većem obimu počeo izvoz junećeg mesa u Tursku, Rusiju, Kinu i UAE, cena žive vage junadi u Srbiji se kreće od 2,20 – 2,40 evra za kilogram. Opredelenje kupaca za juneće meso iz Srbije je, pre svega, zbog kvaliteta i poštovanja ugovora. Potpunih podataka o broju junadi u tovu kod nas nema, jer se takva periodična evidencija po kategorijama ne vodi, već samo broj zaklanih ili izvezenih grla.

Potražnja junećeg mesa traje u celom regionu, kao i teladi. U Hrvatskoj je stao izvoz u EU, jer nisu na vreme odjavili bolest kvrgave kože. Trenutno se iz Hrvatske junad izvozi u Liban.

Stočari u regionu koji se bave govedarstvom najviše vole da prodaju tele težine oko 250-300 kg, čija cena je od 3,8 – 4,00 evra po kilogramu. Najpovoljniju cenu lakše teladi oko 200 kg težine imaju farmeri u Francuskoj od 2,5 – 3,0 evra po kilogramu žive vage.

Koliki je interes za junećim mesom porastao pokazuje i namera dve kompanije iz Izraela i Turske da u Srbiji tove junad i meso izvoze u svoje zemlje.

Više nije sporno da Srbija postaje interesantno područje za gajenje junadi, u koju se upuštaju i klaničari i formiraju svoja tovilišta.

Počeo je da funkcioniše i izvoz junećeg mesa u Italiju, koji se realizuje uz prisustvo kupca iz ove zemlje. Najviše se ceni obrada „milanez”, koji je deo trupa od junica.

Ostavite odgovor