četvrtak, april 18Agro servis

Unija poljoprivrednika o radu notara

 

PODRŽAVAMO ADVOKATE

Sremska Mitrovica, 24. septembar 2014.

Poljoprivrednici koji su započeli saradnju sa Državnim robnim rezervama o razmeni kukuruza za živu stoku su razočareni i ojađeni zbog onoga što ih je snašlo kada su počeli da prikupljaju garancije za učešće u ovom poslu. Bili su iznenađeni kada su im pojedine sudske službe odbile overavanje hipotekarskih zapisa, uz obrazloženje da to  oni više ne čine i da su za to zaduženi notari.

Ovi poljoprivrednici, uglavnom iz Srema i Mačve, teško su pronašli notare, a potom novi šok. Za overu hipotekarskog zapisa bilo je potrebno da plate 18.000 dinara, dok su ranijih godina tu overu plaćali 230 ili 520 dinara.

Tako se priča o notarima, kao savremenom administrativnom poslu, koji je država odobrila kao novi model za efikasnost, proširila među seljacima.

Kada su saznali da ugovore za njih, od zakupa zemlje do nasledstva, više neće moći da sami sklapaju niti uz pomoć advokata, obratili su se Ministarstvu pravde sa zahtevom da „promeni ploču” i vrati celu situaciju u pređašnje stanje.

Zlatan Đurić, predsednik Unije, koja okuplja u različitim aktivnostima domaćine iz 14 opština, tvrdi za „AgroServis” da je ovakva situacija neodrživa.

–         Prvo, mi na selu smo naučili da poštujemo i verujemo advokatima koji od pamtiveka prave ugovore i sporazume i tako je u celom svetu. Kako će to nama biti lakše kada svega 94 notara treba da odmenu više hiljada advokata? Nama i građanima je bolje da istu uslugu daje više stručnjaka, a o manjoj ceni i da ne govorim – kaže Đurić i poručuje da zbog toga podržavaju advokate i da država treba da prizna grešku koju je učinila, kao i da sudovi nastave overavanje.

Ostavite odgovor