nedelja, april 14Agro servis

Vlada udovoljila zahtevima domaćih farmera

 

OD DANAS SKUPLJI UVOZ TOVLJENIKA

Beograd, 26. mart 2015.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o uvođenju prelevmana (uvećanje cene prilikom uvoza) za tovne svinje, koji iznosi 10 din/kg žive vage (do sada je bio 3,6 din/kg). Ova odluka primenjuje se od danas i to su zahtevali domaći stočari. Oni, prema najnovijim procenama na tržištu i raspoloženju klaničara za uvoz, smatraju da bi prava zaštita domaćeg tržišta bio prelevman od 30 din/kg, što će i predložiti Vladi.

Vlada će, kako saznaje „AgroServis”, pratiti efekte donete mere i ako bude potrebno ona će biti i menjana, ali niko ne želi da kaže unapred – koliko i kada. Prošle godine uvoz svinja u Srbiju je bio veći od 240.000 tovljenika, što je jednako proizvodnji na naše dve najveće farme. Međutim, ukoliko se u EU nastavi visoka produktivnost u svinjarstvu, 28 tovljenika po krmači, ponuda ovog mesa i živih svinja za par dana biće izuzetno velika, jer iz Danske, Holandije, Poljske, pa i Austrije, ovu robu mesecima ne izvoze u Rusiju.

 

 

Otkupne cene svinja (evro/kg) 2004-2013            Izvor: RZS

Nezadovoljni stočari, učesnici protesta 9. marta u Bogatiću, u desetak zahteva prema Vladi Republike Srbije su istakli neophodnu dugoročnu zaštitu za svoju proizvodnju, gde vide izmene pojedinih pravilnika o kvalitetu mesa i stočne hrane, kao i potpunoj zabrani uvoza pojedinih kategorija mesa. Farmeri su dobili podršku Vlade da se zabrani prodaja zamrznutog mesa kao svežeg, a očekuju i promene pravilnika, kojima bi se sprečila upotreba nedeklarisanog iskoštenog mesa, koje je u Srbiji uvezeno u velikim količinama po tarifnoj stavci „ostalo”.

Šansu za izvoz na Rusko tržište naši farmeri vide u dugoročnim ugovorima sa domaćim klaničarima, kao i stabilizaciji kursa rublje prema američkom dolaru. U Sremu to posebno vezuju za početak rada „Mitrosa”, a što se neće dogoditi pre jeseni.

Ostavite odgovor