četvrtak, april 18Agro servis

ZDRAVLJE ŽIVOTINJA: Najvažniji preduslov za bezbednost i kvalitet hrane

IZVOR: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE

ZDRAVLjE životinja je najvažniji preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, dok prisustvo afričke kuge svinja predstavlja regionalni izazov na koji je potrebno i moguće odgovoriti jedino čvrstom saradnjom privatnog i javnog sektora, poruka je sa Nacionalne konvencije posvećene zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji koja je održana danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Foto: Boban Ristić, Skup, PKS

Na skupu u PKS predstavljeni su rezultati projekta čije tema su bile zarazne prenosive bolesti u stočarstvu, sa akcentom na svinjsku kugu. Reč je o delu regionalnog projekta koji su Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajedno implementirali u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji.

– Budući da je afrička kuga svinja regionalni izazov, ne može da ima nacionalni odgovor. Na ovom projektu smo radili i sa privatnim i javnim sektorom, dok je fokus pre svega na pomoći privatnom sektoru – izjavio je Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicijama u agrobiznisu FAO.

Foto: Boban Ristić, Skup, PKS

Održano je, navodi, niz radionica i obuka, kako sa kompanijama, tako i sa predstavnicima javnog sektora ali i lovcima, s obzirom da su divlje svinje jedni od prenosioca afričke kuge svinja.

– Glavni rezultat projekat jeste to što je podignut kapacitet privatnog sektora da se suoči sa afričkom kugom svinja. Ali, moramo biti realni i skreni, to je veliki izazov koji je krenuo sa istoka Evrope pre desetak godina i širi se i zahteva dugu i upornu borbu. Zahteva veliki napor javnog i privatnog sektora kako bi odgajivači svinja bili što manje oštećeni u ovom procesu – ističe Milovanović.

Ljiljana Ivanjac, načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kaže da se trenutno pojavljuju sporadični slučajevi afričke kuge svinja u našoj zemlji.

Nacionalna konvencija posvećena zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Republici Srbiji

– Trenutno imamo osam okruga ali sa sporadičnim, brojčano vrlo malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima. Nepovoljno je što se bolest pojavljuje u okruženju – objašnjava Ivanjac.

Na skupu je bilo reči i o značaju uspostavljanja efikasnog sistema kontrole zdravstvenog stanja životinja na farmama, važnosti biosigurnosti u povećanju produktivnosti i profitabilnosti farme i smanjenju rizika od bolesti, kao i o kvalitetu mleka i nezavisnom sistemu kontrole. Eksperti su diskutovali i o fleksibilnim merama higijene hrane malih proizvođače i značaju kontrole i razmene iskustva u ovom sektoru.

Foto: Boban Ristić, Skup, PKS

Na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji učestvovali su predstavici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, FAO, EBRD, PKS, i drugi eksperti.