ponedeljak, april 15Agro servis

ZNAMO LI KAKVO MESO KUPUJEMO I ŠTA OZNAKA „DOMAĆE“ GARANTUJE

 

Beograd, 06.04.2022.

RTS

  • Od početka meseca trgovci su dužni da jasno označe meso sa domaćih farmi i mesne prerađevine koje imaju minimum 50 odsto sirovina domaćeg porekla. Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović za RTS kaže da je suština uredbe da se da posdticaj proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju.

Trgovci nikada nisu problematična tačka u poštovanju propisa i nisu neko ko ima potrebu da ih nepoštuje, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Žarko Malinović.

"Ovde je suština da se da podsticaj proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju. Više od 95 odsto mesa koje se nalazi u radnjama je domaćeg porekla. Za nas su važnije oznake kvaliteta gde insistiramo da su ti proizvodi jednako kvalitetni ako ne i više od uvoznog mesa", kaže Milanović.

Naš zakon kao i pravilnik o deklarisanju proizvoda su vrlo jasni, ali je pitanje koliko imamo naviku da čitamo deklaracije.

"Uvek možemo čitajući deklaracije da utvrdimo poreklo proizvoda, a naši potrošači su spremni da prednost daju domaćim proizvodima", tvrdi Malinović.

Sva istraživanja, ne samo PKS-a, o stavovima potrošača pokazuju da su potrošači spremni da plate više za domaći proizvod ako je kvalitetan, kaže Malinović, zbog čega je inovacija i unapređenja kvaliteta važno.

"Ako pogledamo najveći trgovački lanac na srpskom tržištu, a koji je u stranom vlasništvu, do domaćih lanaca, trgovine u svojim rafovima imaju oko 80 odsto artikala proizvedenih u Srbiji", ističe sekretar za trgovinu PKS-a.

Količine uvezenog mesa su male i u odnosu onoga što proizvedemo, navodi Malinović, i u odnosu na ono što izvezemo.

"Međutim, onog trenutka kada se otvore velika tržišta poput Kine dođe do skoka cena i manjka ne samo kod nas već u celoj Evropi. Ako napravimo lanac snabdevanja 'od njive do trpeze' gde imamo zaokružen srpski proizvod bićemo i konkurentniji i kvalitetniji", siguran je Malinović.

Od početka pandemije koronavirusa u Evropi se poremetio lanac snabdevanja, a sada je tu i kriza u Ukrajini.

"Sva ta kretanja utiču i na nas. Ipak, zadržali smo stabilno snabdevanje, trgovačke marže se godinama ne menjaju, jer se i kupovna moć nije značajno promenila. Velika je razlika izmeđi cene proizvoda na domaćem tržištu i onih koje bi proizvođači mogu da dobiju na inostranom tržištu zbog čega insistiramo da se domaći proizvođači pomognu subvencijama", objašnjava Malinović.

Kada je reč o ceni svinjskog mesa, ona u mnogome zavisi od Kine, zbog toga moramo da proizvodnju učinimo konkurentnijom i kvalitetnijom, rekao je gostujući na RTS-u sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor