četvrtak, april 18Agro servis

Aktivnost Udruženja „Agroprofit”

 

KAKO PRODUŽITI ŽIVOT PAŠNJACIMA

Novi Sad, 09.05.2022.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada pokrenulo je aktivnost na oplemenjivanju pašnjaka, otklanjanju nepravilnosti pri korišćenju i upravljanju, ovim, za stočare korisnim, površinama.

Udruženje je formiralo više stručnih timova za realizaciju mera koje doprinose povećanju rasta biljaka i produženju vegetacije na pašnjacima. Za ovaj biološki proces odabrano je nekoliko, uglavnom, organskih stimulatora rasta i đubriva. Prvi poslovi su obavljeni na pašnjacima Zemljoradničke zadruge Agročoka u Čoki i u Ečkoj, a ovih dana to će biti učinjeno i u Mužlji i Dubovcu. Ogledna primena biostimulatora uz edukaciju održaće se 15. maja na farmi Milenka Čutovića, koji gaji hereford rasu goveda u organskoj proizvodnji, u selu Bogdanica nedaleko Gornjeg Milanovca.

Površine pašnjaka u pojedinim regionima u Srbiji su umanjene, jer su lokalne uprave ovo zemljište izdale u zakup, pa ga ratari pokušavaju koristutit za biljnu proizvodnju.

Mr Zoran Novaković, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Novom Sadu, smatra da su pašnjaci, bez razlike na kvalitet trava na njemu, značajan oslonac za govedarstvo i ovčarstvo.

  • Svako smanjenje broja hranidbenih dana u štali za proizvođače mleka ili samo teladi, kao i za vlasnike stada ovaca, je finansijski dobitak. Ispašom su moguće velike uštede u korišćenju zdrave hrane, a postiže se i uzgoj zdravih životinja, uz samo neophodnu veterinarsku preventivu – kaže Novaković.

On podseća da su mnoge analize pokazale da upotreba pašnjaka više od 200 dana u godini predstavlja u ovom času veliki oslonac, jer se cene žitarica i uljarica ne smiruju.

Udruženje „Agroprofit” ima pripremljen program za obnovu i zaštitu pašnjaka, a prvi cilj je da se do kraja juna obuhvati oko 1.000 hektara pašnjačkog zemljišta, na koje bi „pali” biostimulatori. Najveći posao, pored desetak pašnjaka u Vojvodini, biće u okolini Čačka, Sjenice i na Pešteru. Ako bi samo ove godine povećali bujnost trave na pašnjacima za 15 odsto i za dvadesetak dana produžili vegetaciju u sremskim uslovima, stočari bi ostvarili milionsku uštedu.

Stručnjaci koji dobro poznaju biljnu strukturu samoniklih, ili kako ih zovu prirodnih pašnjaka, kažu da je došlo vreme, gde je to moguće zbog kvaliteta zemljišta, da se pod hitno obavi dosejavanje.

Za partnera u ovom poslu Udruženje je predložilo Institut za krmno bilje iz Kruševca, sa kojim želi da potpiše sporazum o poslovnoj saradnji,  koji bi obuhvatio više bitnih detalja, među kojima su izbor lokaliteta za ispitivanje zemljišta, dosejavanje trava, analizu efekata korišćenja pašnjaka u ishrani stoke… Za dugoročne analize i za sve eksperimente biće potrebno oko 800 ha pašnjaka, koji bi koristili stočari i istraživači najmanje 10 godina. To je neophodno zbog toga što program obuhvata oplemenjivanje  pašnjaka, održivost, ali i rezulatate u prirastu i stanju zdravlja stoke u ispaši. Zbog ovoga će Udruženje predložiti da se u posao ukljući i jedan od veterinarskih instituta. Krajnji cilj je da se formira širok istraživački program, koji  stiče uslove da se finansira i iz fonda za nauku. Zbog obima posla i prema iskustvu zemalja koje imaju gajene i prirodne pašnjake, očekuje se podrška više resornih ministarstva, a i lokalnih uparava.

Među prioritetne poslove, vezane za pašnjake, stižu poruke iz više regiona, a stočari iz Banata ponovo ističu potrebu da se pašnjačke površine vlasnicima stoke izdaju bez nadoknade i da se obustavi prodaja ovih površina od strane opština. Naveli su da u Banatu pašnjake preuzimaju industrijalci i „momci nepoznatih zanimanja”. U poslednje dve godine inspektori nisu poništili nijedno nezakonito izdato rešenje o korišćenju pašnjaka, a od stočara iz Dupljaje opština Bela Crkva traži da se poništi ugovor o korišćenju seoskog pašnjaka, koji kao pravno važeći imaju seoski stočari. Slična situacija je i u Seleušu, Bavaništu, okolini Kikinde…

Od 2009. godine do danas iz popisa zemljišta u AP Vojvodini nestalo je 30.000 hektara pašnjaka.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor