ponedeljak, april 15Agro servis

Aktivnost Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice

 

DRŽAVA PRED ODLUKOM O INTERVENTNOM OTKUPU TOVLJENIKA

Beograd, 19. februar 2015.

Prema saznanjima „AgroServisa”, u Državne robne rezerve danas oko podne stigao je predlog iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za interventni otkup tovljenika, koji je pokrenula Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

Do danas Ministartvu poljoprivrede dostavljen je spisak za oko 40.000 komada utovljenih svinja prve klase, koje vlasnici nude klanicama, a koje one ne žele da kupe po ceni od 180 din/kg, koliko su, inače, plaćali uvezene svinje iz inostranstva tokom cele godine.Po ovoj ceni, a bilo je i skupljeg uvoza, klaničari su preradili oko 370.000 komada, što je krdo svinja od četiri najuspešnije farme u Srbiji.

Farmeri očekuju da će država otkupiti ponuđene količine ili od klaničara koji duguju Robnim rezervama oko 30.000 komada tovljenika, što bi značajno oživelo tržište.

Pored živih svinja klaničari su uvezli i više desetina hiljada tona mesa različitog kvaliteta.  U ovom času poljoprivrednici su zabrinuti što klaničari ne žele da otkupe tovnu junad, jer uvoze smrznuto meso, koje prodaju i prerađuju kao sveže, a što im je omogućila državna administracija.

Ostavite odgovor