nedelja, april 14Agro servis

Poziv stočarima za 82. međunarodni poljoprivredni sajam

 

MALO NOVCA I BRDO UVERENJA ZA IZLAGAČE

Novi Sad, 2. mart 2015.

Stočarima u Srbiji upućen je nedavno poziv za učešće na 82. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji se od 9-15. maja održava u Novom Sadu.

Oni koji žele da izlože svoju stoku, od svinja, puževa, pčela, pa do goveda, potrebno je da od 13. marta dostave prijave, a za dostavljanje uzoraka krvi  rok je 15. do 17. aprila veterinarskim institutima u Beogradu i Novom Sadu.

Broj stoke na ovoj sajamskoj izložbi svake godine je sve manji, izuzetak je broj konja, jer njihovi vlasnici ovo okupljanje prihvataju kao svoj šou.

Prošle godine goveda nisu popunila ni dve štale i da nije bilo farmi PIK Bečej iz Bačkog Maglića i Mužlje izložba bi potpuno propala.

Iako vlasnici goveda, koji sa simentalskom rasom dolaze iz Šumadije, redovno mole organizatora da obezbedi preuzimanje mleka, da ga ne bi bacali u kanalizaciju, ta molba se kasno ili nikako ne realizuje i oni su sve manje prisutni na ovoj izložbi.

Stočari su nezadovoljni i troškovima koje imaju za dolazak i boravak, što se dobijenim isplatama od strane Sajma ne pokriva.

Evo šta sve  izlagači goveda treba da obezbede za veterinare na kapiji Sajma: negativan nalaz na leptospiroz koji nije stariji od 30 dana; negativan nalaz na prisustvo virusa virusne goveđe dijareje (BVD); da su seronegativna na IBR/IPV i da potiču iz zapata slobodnog od IBR/IPV ili iz zapata koji je vakcinisan protiv IBR/IPV uz nalaz i potvrdu o vakcinaciji nadležnog veterinara; da imaju negativan nalaz na bolest „plavog jezika”; da potiču iz zapata slobodnog od bruceloze, sa negativnim nalazom; da potiču iz zapata slobodnog od enzootske leukoze sa negativnim nalazom; da potiču iz zapata slobodnog od tuberkuloze i da imaju negativan nalaz na Q – groznicu.

Svi nalazi ne mogu biti stariji od 30 dana.

Izložbu stoke je do sada sa zakašnjenjem prema Sajmu finansiralo Ministarstvo poljoprivrede i pojedinačno isplaćen novac stočarima nije bio dovoljan za troškove transporta i boravka uz stoku.

Ostavite odgovor