četvrtak, jun 13Agro servis

Anketa lista „Moje Gazdinstvo”

 

NISKE OTKUPNE CENE OJADILE POLJOPRIVREDNIKE

Novi Sad, 31. decembar 2013.

U tradicionalnoj novogodišnjoj anketi, koju sprovodi list „Moje Gzadinstvo” među poljoprivrednicima, sa pitanjem šta je dobro, a šta loše obeležilo 2013. godinu, učesnici ankete su imali mogućnost da navedu po dva odgovora.

Kao pozitivno anketirani su, uglavnom, naveli dobar rod žitarica i isplaćene državne subvencije, dobru klimu za ratare, prilično stabilan kurs dinara…

Među negativne pojave poljoprivrednici su uvrstili niske otkupne cene pšenice i uljarica, ali i loš model organizacije preuzimanja dizel goriva na pumpama NIS-a.

Vest koju pamti većina anketiranih odnosi se na rezultate popisa u poljoprivredi, po kojoj je selo u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, zatim navode Odluku Vlade o povećanju PDV-a i Zakona o zabrani gajenja GMO biljaka u Srbiji.

Voćari, učesnici ovog intervjua, su naveli da je loše što se u prometu nalaze nedovoljno kvalitetna hemijska zaštitna sredstva, pa su pojedini stabla prskali i 24 puta, što je poskupelo proizvodnju.

Stočari su kao loše istakli smanjenje otkupnih cena mleka, a povećanje prodajne cene u trgovačkoj mreži.

Od novembra do 25. decembra u ovoj anketi je učestvovalo 105 poljoprivrednika iz cele Srbije, uglavnom čitalaca lista „Moje Gazdinstvo”.

Ostavite odgovor