KONTROLE POLjOPRIVREDNIH INSPEKTORA U PRVOM TROMESEČJU OVE GODINE
Beograd, 25. april 2014.
Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je u prvom kvartalu (januar, februar, mart) 2014. godine obavila 2.807 kontrola prehrambenih proizvoda biljnog porekla uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića. Nepravilnosti su konstatovane u 396 slučaja. Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet.U ovom periodu podneto je 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i 152 zabrane prometa.
Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla sledeće proizvode:
292 litara piva (istekao rok);
181 litar osvežavajućih bezalkoholnih pića (istekao rok);
22.119 litara vina (nepropisna deklaracija- bez kontrolnog broja);
20 litara rakije (nepropisna deklaracija u odnosu na geografsko poreklo);
16 litara voćnog soka i nektara (istekao rok trajanja);
6.775 kilograma brašna (bez evidencione markice);
51 kilogram čaja (neusaglašene deklaracije);
47 kilograma finih pekarskih i konditorskih proizvoda (istekao rok trajanja);
32 kilograma /dodaci jelu, začini praškasti proizvodi (istekao rok i deklaracija).
Oduzeto je i uništeno 247 litara vina i 141 litar rakije zbog nedozvoljene prodaje u rinfuzu.
Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše da je zabranjeno u promet stavljati hranu koja nije bezbedna. Oni koji posluju sa hranom u svim fazama proizvodnje i prometa dužni su da obezbede i dokažu da je hrana koja se nalazi u prometu bezbedna za upotrebu, što znači da odgovornost za stavljanje bezbedne hrane u prometu leži na subjektu u poslovanju hranom. Država sprovodi monitoring odnosno nadzor nad proizvodnjom i prometom. Ukoliko dođe do propusta u obezbeđivanju bezbednosti hrane, odgovornost snosi onaj ko sa hranom posluje – proizvođač, uvoznik, distributer, trgovac i drugi učesnici u poslovanju s hranom. Sve aktivnosti subjekata u lancu hrane, mere predviđene Zakonom o bezbednosti hrane ali i službene kontrole koje sprovode nadležni državni organi idu u pravcu obezbeđivanja i dokazivanja da su preduzete sve mere da krajnji proizvod bude bezbedan.