ponedeljak, april 15Agro servis

CENA KUKURUZA NAJNIŽA U POSLEDNJA TRI MESECA

 

Beograd, 15.06.2022.

Politika

  • I kod drugih žitarica i uljarica zabeleženo je pojeftinjenje i pad tražnje

Svi primarni poljoprivredni proizvodi protekle nedelje zabeležili su negativne cenovne trendove. Kako je saopšteno iz novosadske Produktne berze, cena kukuruza najniža je u poslednja tri meseca, dok soja košta koliko i krajem 2021.

– Na svetskim tržištima raste neizvesnost izazvana dešavanjima u Ukrajini, što se odražava na aktivnosti na domaćem tržištu. Najveći pad beleži se kod kukuruza – navodi se u izveštaju berzanskih stručnjaka. Dodaje se da se početkom nedelje kukuruzom trgovalo po 31 dinar za kilogram bez PDV-a. Međutim, usled nedovoljne tražnje, cena kukuruza imala je silazni trend pa su krajem sedmice ugovori zaključeni u rasponu cena od 29,5 do 29,7 dinara. Poslednjeg dana u nedelji, bila je primetna povećana tražnja za žutim zrnom po nižim cenama od zaključenih, dok je, s druge strane, ponuda bila veoma slaba i na višim nivoima. Srednja cena iznosila je 30 dinara što je pad od osam odsto u odnosu na ranije posmatrani period. Iz Produktne berze naglašavaju da je i cena pšenice nastavila da pada, a da je na to uticala smanjena tražnja kupaca. Berzanski ugovori, početkom nedelje, zaključeni su po ceni od 40 dinara bez PDV-a, da bi krajem nedelje pšenicom bilo trgovano po 39 dinara tako da je i kod žita zabeležen pad od 7,84 odsto.

– Na tržištu soje, od kraja maja, takođe je zabeležena manja aktivnost i kupaca i prodavaca. Nedostatak interesovanja kupaca i mnogo manji obim ponude, uticali su na negativno kretanje cene ove uljarice. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži pad od pet odsto – kažu u Produktnoj berzi.

Pregovori Ujedinjenih nacija sa Rusijom oko izvoza žitarica završeni su nedavno „konstruktivno”, a nakon najave da će ta zemlja odblokirati luke u Crnom moru došlo je do pada cena žitarica na svetskim berzama, objavio je nedavno Rojters.

Kako je preneo portal „Agroklub”, na Pariskoj berzi cene pšenice su, početkom juna, prvi put u poslednje tri sedmice pale ispod 400 evra po toni, a potom i i na 392 evra. Rusija i Ukrajina čine gotovo trećinu globalne proizvodnje pšenice, Rusija je najvažniji izvoznik đubriva, a Ukrajina kukuruza i suncokretovog ulja. U ukrajinskim silosima čeka više od 20 miliona tona žitarica, jer su najbitnije transportne luke dugo bile blokirane.

Rusija je tražila ublažavanje sankcija koje su poremetile njenu proizvodnju đubriva i izvoz žitarica, kako bi dozvolila transport ukrajinske robe na druga tržišta.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor