četvrtak, april 18Agro servis

Reagovanja

 

AGRARNA KOMORA POZIVA VLADU DA DONESE KORISNE I ODGOVORNE ODLUKE O IZVOZU KUKURUZA I PŠENICE.

Pančevo, 15.06.2022.

Agrarnakomora poljoprivrednih proizvođača Srbije  danas je uputilo molbu predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, sa ciljem da odgovorno i korisno za ratare i državu donesu mere o prodaji prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice.

Ovo Udruženje sagledalo je postojeću situaciju pred žetvu i,kako nam je rekao Nenad Manić, predsednik AKPPS, za njih je izuzetno važno da ratari poentiraju u prodaji,a da se ne naruši ravnoteža u prehrambenoj sigurnosti zemlje. Oni smatraju da nije vreme za proteste i građansku neposlušnost,već za ozbiljno sagledavanje postojećih zaliha i šta nam donosi predstojeća žetva pšenice i berba kukuruza.

U pismu,koje je dato medijima,u celini piše sledeće:

„U ime Agrarne Komore, molimo Vas da se na narednoj sednici Vlade Republike Srbije založite da se popune skladišta Republičkih robnih rezervi merkantilnim kukuruzom. Takođe Vas molimo  da svi skladištari koji su otuđili pšenicu i kukuruz, koji je bio na čuvanju kod njih, pod hitno popune svoja skladišta pšenicom i  kukuruzom koji je Država Srbija platila i dala sladištarima  na čuvanje uz nadoknadu, pod pretnjom krivičnih sankcija. Po nama, bespravno otuđivanje robe iz Republičkih robnih rezervi se treba tretirati kao namerni čin destabilizacije države i treba se sankcionisati kao teroristički čin.

Znajući koje su potrebe za merkantilnim kukuruzom, kao i da postoje znatni tržišni viškovi, molimo Vas da se založite da određene količine direktni proizvođači mogu izvesti na inostrano tržište, gde su cene u odnosu na cene u Republici Srbiji znatno više. Molimo Vas, da se založite da se omogući da se izveze projektovani tržišni višak pšenice kada se na ino tržištu stvore povoljne cene za izvoz.

Svesni činjenice da ste Vi odgovorni i da nećete dozvoliti nekontrolisan izvoz, kako se ne bi ugrozilo domaće tržište, isto tako smatramo da je poželjno da se omogući proizvođačima da se određeni deo tržišnog viška izveze, kako bi proizvođači u ovoj situaciji mogli da zarade i ekonomski ojačaju, a da domaće tržište ne ugroze. Podsećamo, da sa porastom temperatura čuvanje prirodno suvog kukuruza iziskuje i određene troškove mislimo da bi se trebalo rešiti dela tržišnog viška” – kaže se u pismu,koje je potpisao Nenad Manić.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor