četvrtak, april 18Agro servis

CENA UTOVLJENE JUNADI 2,70 EVRA/KG ŽIVE MERE

 

Novi Sad, 17.01.2022.

Od kraja prošle nedelje do danas u Srbiji se uveliko prodaje utovljena junad po ceni od 2,65-2,70 evra za kilogram žive mere.

 Najviše kvalitetne junadi prodato je na severu Bačke i u Mačvi. Kupci su iz Bujanovca, Novog Pazara, Tutina, a pojavio se i kupac iz Albanije, koji je bez razmišljanja junad plaćao 2,70 evra/kg.

Niska cena „tristokilaša”

Udruženje „Agroprofit”, koje okuplja Proizvodnu grupu odgajivača tovnih rasa, danas je uputilo upozorenje svojim članovima da vode brigu o dokumentima koje ostavlja kupac ili koje će naknadno uputiti farmeru zbog ostvarivanja prava na podsticaj. Pojavili su se trgovci koji žele da izdavanjem otkupnog bloka isplate junad u gotovini i da time završe posao.

Prema utvrđenoj proceduri na osnovu izdatog bloka o otkupu farmer neće moći da ostvari pravo na premiju i za takvu trgovinu preuzima odgovornost.

Iskusniji stočari znaju da je potrebno da kupac pribavi podatke od legitimne klanice gde je primljena roba ili da vrati overu carine da su junad izvezena.

Protekle nedelje odgajivači teladi ili kako se to kaže „lakše junadi” do 300 kg su ovu robu prodavali po 2,8 evra za kg žive mere, što je u poređenju sa sadašnjom cenom junadi to nepovoljno. Prema uobičajenoj praksi, potražnja junadi će opasti, a potom pred turističku sezonu ponovo porasti.

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---