subota, april 13Agro servis

Događaj

 

PČELARI I PODRŠKA VLADE VOJVODINE

Novi Sad, 30. januar 2015.

Verovali ili ne, svi pčelari iz Vojvodine okupiće se pod kupolom Skupštine Vojvodine.

Sutra će se održati konferencija (u 11 časova) posvećena  jačanju pčelarstva kroz značajnije delovanje Saveza Pčelarskih Organizacija Vojvodine.

Organizatori konferencije su: Društvo pčelara  „Jovan Živanović” iz Novog Sada, najveće udruženje pčelara u Vojvodini i klaster „Panonska pčela”. Podršku konferenciji je pružio Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i to je, verovatno, i dalo ozbiljnost ovom skupu.

Konferenciji će, kako je najavljeno, prisustvovati svi presednici udruženja i društava pčelara u Vojvodini, kao i gosti, među kojima su i pčelari  iz Makedonije.

Snežana Repac iz Foda za razvoj AP Vojvodine će upoznati pčelare sa kreditnim mogućnostima za podsticaj razvoja pčelarstva, a Slobodan Teofanov pomoćnik Pokrajinskog Sekretarijara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  će saopštiti podsticajne mere za pčelarstv u 2015 g.

Konferencija će imati i  svaćarski deo u klubu poslanika gde će uz skroman koktel biti obeležena prva godina osnivanja klastera Panonska pčela.

Odavno je poznato da među pčelarima nema jedinstva niti puno zajedništva kada gledaju na profit. To se posebno moglo čuti kod donošenja novog Pravilnika o kvalitetu meda, kada su pojedinci želeli da za prirodan med proglase veštački i da na tržište ide sa lažnom deklaracijom. Kontrole meda su retke od strane inspekcija i ako svoju visokomoralnu proizvodnju ne zaštite od zloupotreba sami pčelari, ovoj grani se ne predviđa svetla budućnost.

Okupljanje pčelara u Vojvodini je i prilika da ojačaju svoju organizaciju.

Ostavite odgovor