ponedeljak, april 15Agro servis

EK PREDLOŽILA ZAKON O SPREČAVANjU UVOZA GMO USEVA

 

Novi Sad, 23. april 2015.

Izvor: Dnevnik

Evropska komisija predložila je novi zakon koji će omogućiti pojedinačnim članicama Evropske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modifikovanih useva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korišćenje.

Najnoviji predlog bi, kako ocenjuje Rojters, mogao da uznemiri trgovinske partnere Unije, posebno Sjedinjene Američke Države, koje žele da Evropa u potpunosti otvori svoja vrata za američke GMO useve u okviru planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, ovaj predlog Komisije je naišao i na kritike grupa za zaštitu životne sredine, koje strahuju da će najnoviji propisi zapravo dozvoliti priliv GMO useva.

Komisija je, takođe, saopštila da će članice koje ne budu želele GMO useve biti u obavezi da obrazlože takvu odluku. Mišljenja u pogledu uzgoja GMO useva u Evropi su podeljena, pa tako, dok Britanija snažno podržava njihov uzgoj, Francuska je među članicama koje se tome strogo protive. Jedine evropske države u kojima se trenutno gaje GMO usevi su Španija i Portugalija, gde se uzgaja kukuruz američke kompanije Monsanto "MON810". (Tanjug)

Ostavite odgovor